Michael Dodge/Getty Images
NAKON 15 MJESECI

VELIKI POVRATAK ATRAKTIVNE RUSKINJE Pred Šarapovom je trnovit put: Izgubila je milijunske ugovore, a sad će na svakom turniru igrati kvalifikacije

Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 26. travanj 2017. 23:16

U srijedu, kada je sat otkucao ponoć, istekla je 15-mjesečna suspenzija Marije Šarapove zbog dopinga. Prošlo je 15 mjeseci od njezina posljednjeg meča i poraza protiv Serene Williams u četvrtfinalu Australian Opena. Nakon meča priznala je da je koristila meldonium, koji se nalazi na listi zabranjenih sredstava, te je prvobitna kazna od dvije godine smanjena na 15 mjeseci. Time je izgubila milijunske ugovore s Nikeom i TAG Heuerom, a to je vrijeme iskoristila za tek nekoliko biranih intervjua i pojavljivanja na događajima poput Oscara, modnih revija te puštanja u prodaju čokoladne linije njezinih slatkiša.

Prvi službeni meč Šarapova je odigrala na Porsche Cupu u Stuttgartu, čiji je glavni sponzor Porsche ujedno i jedan od njezinih sponzora. Prva joj protivnica bila 34-godišnja Talijanka Roberta Vinci, trenutno 36. igračica svijeta. Šarapova je ulaz na turnir dobila preko pozivnice, što je Vinci ovako prokomentirala:

- Učinila je pogrešku, ali je i platila za nju. Mislim da je u redu da se vrati aktivnoj karijeri, ali bez pozivnica na turnire, neka nastup zasluži sama svojim igrama.

Šarapova je, osim Stuttgarta, dobila pozivnice za turnire u Madridu i Rimu, što je osim Talijanke razljutilo i Andy Murraya, Caroline Wozniacki i Agnieszku Radwansku.

- Dobila je poziv sada u Njemačkoj, iduća je Španjolska, ali zasad nije dobila pozivnice za Pariz i London, što je, po meni, dobra stvar - ističe Radwanska.

MELBOURNE, AUSTRALIA - JANUARY 24:  Maria Sharapova of Russia celebrates winning her fourth round match against Belinda Bencic of Switerland during day seven of the 2016 Australian Open at Melbourne Park on January 24, 2016 in Melbourne, Australia.  (Photo by Cameron Spencer/Getty Images)
Cameron Spencer/Getty Images

Roland Garros na rasporedu je krajem svibnja i sigurno je u Marijinu srcu. Ali unatoč tome što ga je osvojila dva puta (2012. i 2014. godine), oni nisu bili toliko velikodušni što se tiče pozivnice. Iako se službena odluka tek čeka, oni će, navodno, ponuditi tek kvalifikacijsku pozivnicu pa neka se izbori za ulazak u glavni turnir. Vide i Francuzi da ne treba potpuno zanemariti Ruskinju jer bi samo njeno igranje u kvalifikacijama (tri meča) bilo odličan marketinški potez i dodatno bi privuklo gledatelje.

Želi ponovno povratak na vrh

Šarapova, očito, ne želi ništa propustiti slučaju. Nekada prva igračica svijeta ulaže puno truda u svoj povratak. Tako su je gledatelji imali prilike vidjeti kako naporno trenira u klubu Sportverein Sillenbuch u okolici Stuttgarta. Iako nikada nije bila popularna u svlačionici, većinom zbog svog rezerviranog ponašanja, spremna je nekoliko dana nakon 30. rođendana pokazati svoje novo lice.

U nekoliko intervjua koje je dala prilikom svoga povratka nije otkrivala ništa novog. U intervjuu za Times Magazine tek se kratko spominje doping.

- Nisam ni znala što je meldonium. Tek nakon što sam ga guglala, otkrila sam što je zapravo.

Osim već spomenutog Pariza, na kojem će, vrlo vjerojatno, nastupiti u kvalifikacijama, nada se i nastupu na Wimbledonu, koji će krajem lipnja donijeti odluku o njenoj pozivnici.

Sve je sada na Mariji Šarapovoj. S 30 godina na leđima sigurno nije rekla sve što ima u svijetu tenisa, a kako je najveća konkurentica Serena Williams trudna, ima veliku priliku dokazati svijetu svoju klasu. Dobar bi rezultat sigurno izbrisao barem malo mrlje s njezina imena.

Linker
20. travanj 2024 06:12