CROPIX
SVE IM JE KRENULO NIZBRDO

GDJE SU TO NESTALI HRVATI? PROKLETSTVO DAVIS CUPA Rezultati su neumoljivi i jasno pokazuju: 'Urok' je zaobišao samo Ivana Dodiga

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 15. ožujak 2017. 20:01

Prije samo četiri mjeseca, hrvatski muški tenis prolazio je kroz jedno od najblistavijih razdoblja u povijesti. Marin Čilić vratio se iz Londona kao šesti igrač svijeta, Ivo Karlović je prvi put završio sezonu u Top 20, a reprezentacija se kod kuće pripremala za finale Davis Cupa.

Nakon tri dana finala u Areni, konfete su padale po Argentincima, utučeni Čilić gutao je knedle, a Karlović se bolnim porazom drugi put oprostio od nacionalnog dresa. Od tada našim asovima kao da sve ide nizbrdo. Najsvježiji slučaj je prvi Masters u Indian Wellsu, u kojem su se svi poskliznuli na prvoj stepenici.

Čilićeva sezona sve je samo ne ono što je najavljivao. Ciljevi poput ulaska u Top 5 i novog zvučnog Grand Slam rezultata danas izgledaju kao lista neostvarivih želja, bez obzira što je 7. mjesto i dalje fantastičan renking. Problem je u nedostatku igre, rezultata, ali i samopouzdanja, o čemu dovoljno svjedoči propuštenih 6-4, 3-1 protiv Taylora Fritza. Baš kada su se u Acapulcu počeli nazirati bolji dani, dogodio se rezultatski raspad protiv Nadala.

Da nije bilo trećeg kola Australian Opena i maratonske pobjede protiv Zeballosa, i Ivo Karlović bilježio bi jedan od najgorih ulazaka u sezonu. Trenutno je u seriji od pet vezanih poraza, koja se protegnula na tri kontinenta - od Australije preko Ekvadora do Kalifornije. Ukupno 21 dvostruka pogreška u zadnja tri meča svjedoči da servis vapi za uštimavanjem.

Borna Ćorić nije bio u sastavu protiv Argentine, ali i njega prati “prokletstvo finala”. Preciznije, stvari su po zlu krenule nakon operacije koljena. Pobjede u 2017. skuplja na kapaljku - od njih tri, dvije su bile protiv igrača izvan Top 100 (Giraldo, Gómez). Formu će ovog tjedna pokušati podići u Irvingu, što mu je prvi nastup na Challengeru nakon rujna 2015.

Franko Škugor u Zagrebu također nije igrao; proslavio se dva mjeseca kasnije u Osijeku, pobijedivši 26. na svijetu Pabla Carreña Bustu. Svi ostali nastupi na Challengerima bili su za zaborav.

Jedini koji se iz zagrebačkog kvarteta može pohvaliti dobrim rezultatima je Ivan Dodig, ali isključivo u parovima. S Granollersom je osvojio Rotterdam i igrao četvrtfinale Australian Opena, a u međuvremenu se i vratio u Top 10.

Ostali viceprvaci svijeta daleko su od visina na kojima smo ih navikli gledati. Nova prilika da isprave krivine pruža im se sljedeći tjedan u Miamiju. Bodova koji se brane nema puno; Čilić je lani ispao u trećem, Ćorić u prvom kolu, a Karlović nije igrao…

Linker
19. travanj 2024 17:18