NAKON PRVOG DANA 1:1

HRVATSKA TRAŽI POBJEDU U PAROVIMA I MEČ LOPTU ZA ČILIĆA 'Vidjet ćemo koliko je Franko svjež, ali ovo je Davis Cup i treba prebroditi neke stvari'

Piše: HinaObjavljeno: 16. rujan 2017. 12:56

Nakon prvoga dana susreta za ostanak u Svjetskoj skupini Davis Cupa tenisača rezultat između Kolumbije i Hrvatske u Bogoti je 1-1. Hrvatsku je u vodstvo doveo Marin Čilić koji je uvjerljivo sa 6-1, 6-4, 6-1 svladao Alejandra Gonzaleza za sat i 50 minuta igre. No, potom je Santiago Giraldo sa 6-4, 4-6, 5-7, 6-4, 6-2 nadigrao Franka Škugora, koji je u posljednji tren zamijenio ozlijeđenog Viktora Galovića.

Čilić je potpuno dominirao u meču protiv Gonzáleza i bio je suočen samo s jednom break loptom.

„Bilo je zbilja kontrolirano. Konstantno sam držao pritisak i dosta sam zadovoljan servisom. Nije bilo baš rutinski, jer je bilo dosta situacija gdje sam morao biti potpuno fokusiran. Ipak je ovo meč Davis Cupa, a González je imao svoje navijače, tako da sam morao biti potpuno koncentriran tijekom cijelog meča“, rekao je Čilić.

Svladavši Gonzáleza Čilić je stigao do 23. pojedinačne pobjede za reprezentaciju i tako dostigao rekordera Ivana Ljubičića. Nedavno je, komentirajući mogućnost da postane najuspješniji hrvatski igrač, Marin rekao da je to lijepo dostignuće, ali da je najvažnije da je reprezentacija uspješna.

"Za mene je rekord prilično nebitan. Najvažnije je da ekipa pobjeđuje i da imamo odlične rezultate. Iz godine u godinu se držimo u Svjetskoj skupini, iako se dosta igrača promijenilo. Zato sam presretan što sam dio ove priče i ove ekipe. Prošle godine smo dosegnuli vrhunski rezultat došavši do finala i nadamo se da u narednih nekoliko godina možemo ponovno doći do takve prilike i podići trofej“, dodao je Čilić.

Franko Škugor je ovaj puta, za razliku od meča protiv Španjolca Pabla Carreñe Buste u Osijeku početkom godine, izgubio meč u pet setova. Dobio je priliku zaigrati nakon što je Viktor Galović osjetio bolove u leđima, a na kraju je platio cijenu što je u četiri od pet setova izgubio servis na samom početku (kod 1:1 u prvom, te u prvom gemu trećeg, četvrtog i petog seta). Međutim, dobrim dijelom na ishod je utjecalo loše suđenje Brazilca Souze, koji od početka nije držao meč pod kontrolom i neprovođenjem pravila samo je davao poticaj dijelu domaćih navijača, koji su često fućkali i koristili zviždaljke tijekom servisa Franka Škugora. Posljednju priliku za povratak u meč hrvatski tenisač imao je kod 1:4 u petom setu, ali je propustio pet break lopti i time je Santiago Giraldo napravio odlučujući korak prema pobjedi.

"Možda je presudilo što sam fizički pao sredinom četvrtog seta. Malo su se i uvjeti promijenili, krajem trećeg seta postalo je sporije zbog kišice i nisam imao toliko besplatnih poena servisom. Više se igralo i on je to bolje iskoristio", kazao je Škugor.

Na pitanje koliko ga je smetalo nekorektno ponašanje dijela publike, Škugor je rekao: "Publika je u nekim situacijama nekorektno reagirala, ali mislim da to nije njena krivica. Sudac u stolcu i vrhovni sudac nisu napravili ništa tijekom svih pet setova. Dobio sam samo jedno ponavljanje prvog servisa, a postojalo je mnogo situacija u kojima su morali reagirati.“

Prvi dan je rezimirao izbornik Željko Krajan: "Bili smo bliži vodstvu 2-0. Franko je u jednom trenutku imao meč u svojim rukama, ali je pao fizički. S tim mu je pao i servis koji mu je oružje. Vratio je Giralda u igru. Marin je pokazao razliku u kvaliteti. Nije odigrao meč na najvišem nivou, ali dovoljno dobar da rezultat bude ovakav.“

U subotu slijedi meč parova. Hoće li igrati nominirani sastav Nikola Mektić i Franko Škugor?

„Za sada nema promjena, a ni potrebe. Sjest ćemo, vidjeti kako je Franku koji neće biti svjež, ali ovo je Davis Cup kada treba prebroditi neke stvari“, rekao je Krajan.

Subotnji meč parova počinje u 10 sati po lokalnom, odnosno u 17 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Linker
19. travanj 2024 19:24