Goran Mehkek / Hanza Media / Hanza Media

PRED NAMA JE JEDAN OD NAJTEŽIH MEČEVA HRVATSKE U POVIJESTI Kako ostati među elitom: 'Na 3000 metara loptice su šuplje, teže dišemo i manje spavamo'

DAVIS CUP Hrvatska za ostanak u Svjetskoj skupini igra u Kolumbiji (15-17. rujna) u specifičnim uvjetima, odnosno, na visokoj nadmorskoj visini u Bogoti
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 12. rujan 2017. 23:15

Hrvatska reprezentacija, koju ovog vikenda čeka okršaj s Kolumbijom u kvalifikacijama za Svjetsku skupinu Davis Cupa, sada je kompletirana. Nakon Nikole Mektića i Franka Škugora, koji su prvi stigli u Bogotu te prošli tjedan igrali u finalu konkurencije parova na ATP Challengeru u glavnom kolumbijskom gradu, stigli su i Marin Čilić i Viktor Galović pa su svi već isprobali igralište na Plazi de Toros.

Negdašnje poprište mnogobrojnih korida dobilo je novi izgled, a za ovu priliku tribine će moći primiti do 8.000 gledatelja. Domaće ljubitelje tenisa posebno zanima što će u živo moći vidjeti jednog od najboljih tenisača svijeta Marina Čilića, koji je od ovog ponedjeljka peti tenisač svijeta, što mu je najbolji plasman u karijeri.

Malo čudne loptice

S druge strane, nepoznanica im je debitant u hrvatskom sastavu Viktor Galović, koji je nedavno došao do najboljeg plasmana ikad (224), a trenutačno je 239. na rang-listi. Riječ je o tenisaču iz Nove Gradiške, kojem je već više od jednog desetljeća baza Italija.

REUTERS/Shannon Stapleton
REUTERS

- Osjećaj je odličan. Očekivao sam da ću napraviti nešto dobro ove godine, istina, ne baš da ću ući u Davis Cup reprezentaciju. Jako sam zadovoljan zbog toga. Loptice su malo čudne, servira se jako dobro i vidjet ćemo što će Željko Krajan na kraju odlučiti. Ako budem potreban, bit će mi drago što mogu igrati - kaže Galović.

Prvi poziv za reprezentaciju stigao mu je u 27. godini, u sezoni u kojoj je napravio nekoliko odličnih rezultata, prije svega na ATP Challengerima posljednjih mjeseci, kada je bio pobjednik u Recanatiju i finalist u Braunschweigu.

- Ove sam godine promijenio mnogo toga. Nikad prije nisam imao novac da si mogu priuštiti trenera i kondicijskog trenera, koji bi išli sa mnom, a sad našao sponzora koji mi pomaže, pa je kondicijski trener išao sa mnom gotovo svaki drugi tjedan. Počeli smo s ITF Futuresima i već tamo je išlo jako dobro jer sam tri-četiri puta svladao igrače koji su među 200 najboljih na svijetu. Osvojio sam turnir u Recanatiju, a u tjednu nakon toga slijedilo je finale u Braunschweigu, što nisam očekivao jer sam na turnir došao navečer, a već sljedeći dan sam igrao. Isprobao sam igralište samo na pola sata i još sam došao s betona na zemlju.

Prošlog tjedna na ATP Challengeru u Sevilli stigla je i pobjeda protiv nekad devetog tenisača svijeta, Španjolca Nicolasa Almagra. Je li i to dobar znak uoči onog što reprezentaciju čeka u Kolumbiji?

Bez osjećaja reketom

- Moram reći da Almagro nije bio u najboljoj formi. Nije se kretao kao inače. Opet, kad igram protiv najboljih, dam sve od sebe, što nije slučaj kad igram sa slabijim tenisačima.

Nezaobilazna tema prvih dana priprema u Bogoti su specifični uvjeti, jer se igra na gotovo tri tisuće metara nadmorske visine. Kakav je osjećaj?

- Malo je teže disati, iako mi je teže kad spavam nego kad igram, ne znam zašto. Loptice su šuplje, jako lete, nema osjećaja na reketu. Ali mislio sam da će biti i gore - kaže Galović, koji još nikad nije igrao meč na tri osvojena seta.

- Ponekad sam igrao po dva meča u istom danu, ali ovakav još ne.

Linker
19. travanj 2024 19:20