REUTERS
IZA KULISA VELIKOG FINALA

SUDAC JE ZBOG OVOGA POTEZA MOGAO 'UNIŠTITI' DEL POTRA, MARIN OTKRIO ŠTO SE DOGODILO 'To je moglo rezultirati i diskvalifikacijom'

Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 28. studeni 2016. 12:39

Marin Čilić propustio je prvu meč-loptu za osvajanje Davis Cupa. Iako je naš prvi reket imao 2-0 u setovima, iako je imao Juana Martina del Potra na konopcima, zagrebačko finale ipak je moralo biti odlučeno u petom meču finala.

- Razočaran sam, naravno, teško mi je prihvatiti ovaj poraz kad sam bio tako blizu i kada sam, vjerujem, bio bolji igrač na terenu kroz cijeli meč - komentirao je naš najbolji tenisač nakon jednog od najtežih poraza u karijeri.

Najteži s obzirom na okolnosti i na ulog koji je bio u igri. Da je pobijedio, bio bi junak, heroj, onaj koji je donio Davis Cup ponovo u Hrvatsku...

- Sigurno da je tako, makar sam zadovoljan svojim tenisom, nemam za čime žaliti i biti razočaran što se tiče mog tenisa. Dao sam sve od sebe i ovo je samo bio takav dan gdje je sreća bila na suprotnoj strani - slegnuo je ramenima Marin.

- Nisam počeo razmišljati o pobjedi na 2-0 u setovima, trudio sam se ostati fokusiran na svaki sljedeći poen.

Del Potro je povremeno izgledao gotov, na rubu kapitulacije, svako je malo između poena tražio dužu pauzu da uhvati malo zraka, ali sve to Čilić ipak nije uspio realizirati u pobjedu. Del Potro je takav, uvijek izgleda kao da će tog časa izdahnuti na terenu, a onda opet sijevne forhend winner...

Možda sam požurio

- Gubitak trećeg seta bio je ključni problem. Bio sam bolji u prva dva, on mi je djelovao umoran, teško se kretao, a ja sam možda malo požurio sa svojom igrom i dao sam mu šansu da se vrati. Stalno sam htio ubrzati igru, pogotovo kada sam ja bio na servisu, dok je on otezao.

Prvoga dana finala Čilić je odigrao sličan meč, ali je tada kolopletu turbulencija ipak završio kao pobjednik. Međutim, tada je s druge strane stajao Federico Delbonis, igrač koji ipak nije Del Potrova klasa. Delpo je daleko iskusniji u ovakvim situacijama, znao je tražiti pauze i kada nije smio, znao je kako destabilizirati Čilića, učiniti ga nervoznim. I uspio je, sudeći po konačnom rezultatu, makar će Marin ustvrditi i ovo:

- On je popravio igru u posljednja tri seta, ali i dalje mislim da sam bio i fizički i mentalno bolji na terenu. Vjerovao sam da ću dobiti šansu...

Šansu koja je došla, koju je pretvorio u break na startu petog seta, ali odmah je Del Potro uzvratio i uspostavio ravnotežu.

- Kada sam izgubio taj break prednosti, izgubio sam cijeli meč.

Jedan od važnijih detalja dogodio se i u četvrtom setu kod 4:4. Glavni je sudac napokon opomenuo Del Potra zbog otezanja sa servisom i konstantnog kršenja vremenskog ograničenja, a kada je poslije toga zabio servis-winner, opsovao je suca.

- To je moglo rezultirati i diskvalifikacijom - požalio se Marin.

Moglo u nekom običnom meču, ali ne i u meču u finalu Davis Cupa. U meču koji je imao ogroman ulog, konačna pobjeda za Hrvatsku ili ostanak u životu za Argentinu. Na koncu je meč bio dostojan prilike, dvojica pobjednika US Opena i vršnjaci koji dijele vrlo slične karijere odigrali su iznimno uzbudljiv meč, prepun obrata i sjajnih poteza.

Čilić je uraganski ušao u meč nošen opet punom Arenom Zagreb, dominirao je terenom, pametno gradio poene, vukao konce igre. U određenim trenucima drugog seta Del Potro se činio potpuno nemoćnim, kao ispuhani balon, a na sve što je pokušavao naš je tenisač imao rješenje i protuigru. Sve je vodilo savršenom scenariju i završetku.

Ali uslijedio je čudesni preokret Argentinca koji se nikada prije u karijeri nije vratio nakon što je gubio 2-0 u setovima, nikada nije izveo takav obrat kao jučer u zagrebačkoj Areni.

Imao sam puno pehova

S druge strane, Čilić je prije meča imao 24-11 u mečevima u pet setova, ali je već treći put ove sezone izgubio meč nakon što je imao vodstvo od 2-0 u setovima. Prvo protiv Rogera Federera u četvrtfinalu Wimbledona i potom protiv Jacka Socka prvoga dana četvrtfinala Davis Cupa u Portlandu. I sada protiv Del Potra.

- Sve su to dobri igrači, to su stvari koje se mogu dogoditi - jedino je objašnjenje koje je ponudio naš tenisač.

- Imao sam dosta pehova u nekim situacijama, u nekim izmjenama. Ne znam jesam li ikad prije izgubio meč, a da sam imao tako dobar servis, toliko asova...

Bio je to inače njihov 11. međusobni dvoboj i deveta pobjeda argentinskog tenisača, pričem i šesta uzastopna. Čilić je posljednji put Del Potra pobijedio prije pet godina. Sada je bio jako blizu pobjede kojom bi naplatio sve poraze, međutim Del Potro je pokazao od kakvog je materijala sazdan.

A Čilić i njegova budućnost u Davis Cupu?

- Ne znam još, vidjet ćemo kako će se razviti situacija. Nisam još ništa odlučio, vidjet ćemo... - ostavio je Marin odgovor u zraku.

OVAJ SADRŽAJ VAM OMOGUĆAVA VARTEKS

Linker
03. svibanj 2024 17:19