Julian Finney/Getty Images / Getty Images
11 GODINA KASNIJE

ČOVJEK KOJI ZNA PROTIV AMERIKANACA 'Ovo je naša godina, sada želim atmosferu i pune tribine!'

Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 20. srpanj 2016. 14:04

Znate li koja je poveznica slavne hrvatske Davis Cup pobjede nad SAD-om iz 2005. i ove recentne od prije nekoliko dana u Portlandu? Odgovor je - Željko Krajan.

Naime, te 2005. bio je u sastavu kao igrač makar nije igrao mečeve, a sada je u veličanstvenom preokretu od zaostatka 0-2 do pobjede 3-2 vukao poteze s izborničke klupe.

Nije doduše i jedina osoba koja se može time pohvaliti, jer još su i liječnik Srđan Matijašević, fizioterapeut Robert Prusac te serviser Dragan Hofšteter svjedočili u oba, svaki na svoj način povijesna, trijumfa.

Najdraža pobjeda

I dok su se Dodig i Ćorić iz Portlanda prebacili u Washington na tamošnji ATP turnir (Čilić i Draganja ne igraju ovaj tjedan), Krajan se u utorak s ostatkom stožera vratio u Hrvatsku.

- Dojmovi? Nisu se još slegnuli jer preuzbudljivo je sve bilo da bi se tako brzo slegnulo - reći će 37-godišnji hrvatski izbornik.

Ne treba posebno isticati da je Krajanu ovo bila najdraža pobjeda otkad je izbornik, ali do kraja godine moglo bi biti još dražih. Pogotovo, tamo krajem studenog...

- Da, naravno da se nadam tome. No, ovo je zasad definitivno najdraža pobjeda. Ne samo jer mi je polufinale kao takvo najveći rezultatski uspjeh, već zbog načina kako je došlo do pobjede, to je ono što daje dodatnu draž svemu.

Međutim, neće biti previše vremena za uživanje jer već sredinom rujna dolaze Francuzi, a do 5. kolovoza se treba odrediti grad-domaćin, podloga...

- Nešto malo s igračima sam razgovarao oko toga. Trebamo tu biti jako pažljivi, da ne fulamo u izboru podloge i loptica jer to su stvari koje možemo 'navući' na svoju stranu i to trebamo maksimalno iskoristiti. Nema tu velikih tajni, bit će tvrda podloga, ali ima tu varijacija i s tim moramo biti oprezni, ne napraviti propust.

Imate li želju kad je grad-domaćin u pitanju?

- Ne toliko, ali nam je važno samo da, gdje god se igralo, to bude tamo gdje će biti najveći mogući odaziv publike, da tribine bude pune, da igrači imaju atmosferu koja će im dati dodatnu energiju. Samo to tražimo jer mislim da i ovaj rezultat koji smo ostvarili to zaslužuje.

Hoćete li kod izbora podloge gledati samo ono što nama odgovara ili i malo kalkulirati pa ići na nešto što ne paše Francuzima?

- Gledajući Francuze teško je naći nešto što njima ne odgovara. Oni imaju široki izbor igrača i to dobrih igrača za svaku podlogu, Tsonga i Monfils za tvrdu, Gasquet za zemlju... Da idemo i kontra sebe pa da postavimo nešto što Francuzima ne odgovara, to bi onda bila trava. Ali to je ionako nemoguće za izmisliti kod nas.

SN/Arhiva

Pet najboljih što imamo

Doduše, Goran Ivanišević je predložio - Poljud. Ako su mogli Francuzi igrati na nogometnom stadionu, zašto ne bismo i mi?

- Ha, nisam to vidio, zanimljivo, no, ne znam koliko je to ostvarivo. Kako god, prije svega ćemo ići na ono što nama odgovara, uzeti ono što će našim igračima omogućiti najbolje uvjete pa pustiti Francuze da se prilagođavaju nama. Oni na papiru imaju veću širinu, ali mi smo pokazali da imamo kvalitetu i da se imamo pravo nadati pobjedi. Tim više što igramo kod kuće, napokon.

Kao što smo napokon u SAD-u imali kompletan, odnosno najjači mogući sastav na okupu - Čilić, Ćorić, Dodig, Draganja.

- Da, u ovom trenutku su nam to četvorica najboljih koje imamo. Ne znam tko bi mogao tu ući, a da je bolji. Ali dodao bih još tu i Škugora kao petog igrača, koji je stalno s nama i koji nam daje širinu za kombinirati, posebno u paru. Za singl imamo Čilića i Ćorića, a za Dodiga, koji je po meni najbolji na svijetu u parovima, možemo izabrati najboljeg partnera u danom trenutku, s obzirom na podlogu, protivnike. Prošli put je to bio Škugor, sada je bio Čilić...

Zato Krajan stalno i govori - kada smo kompletni, možemo pobijediti svakoga i, jasno, osvojiti Davis Cup.

Ovo je naša godina

- Apsolutno, kod toga i dalje stojim. Pogotovo smo to sada pokazali sa SAD-om nakon 0-2. I s punim pravom se možemo nadati da ćemo otići do kraja. Tim više što igramo kod kuće i stvarno se nadamo odazivu publike jer ovo je velika prilika da napravimo još jedan veliki rezultat. Jest da smo razmaženi malo jer smo već osvojili Davis Cup pa je ovo 'samo' polufinale, ali i ovo je rezultat koji treba respektirati i vjerujem da će ljudi to prepoznati i pomoći nam svojim navijanjem. Zaista vjerujem da bi ovo mogla biti naša godina.

Kao što je bila 2005, u kojoj je Krajan počeo kao Davis Cup reprezentativac, ali je nije tako završio.

- Bio sam protiv SAD-a četvrti igrač, tzv. vodonoša ha-ha-ha... To mi je ujedno bio i posljednji nastup za Davis Cup jer mjesec-dva nakon toga sam prekinuo karijeru.

Da nije, vjerojatno bi bio u sastavu koji je kasnije te godine osvojio Davis Cup u Bratislavi.

- Žao mi je, naravno, zbog toga gledajući iz sadašnje perspektive. Ali tada nisam mogao znati, no, ionako nisam mogao nastaviti karijeru zbog ozljeda. Nije to bila neka ishitrena i nepromišljena odluka, već jednostavno viša sila. S druge strane, to mi je otvorilo mogućnost da se rano prebacim u trenerske vode i počnem skupljati iskustvo koje mi sad, eto, daje priliku da sve to nadoknadim i dobijem satisfakciju da kao izbornik osvojim Davis Cup, kad već nisam kao igrač.

Linker
16. travanj 2024 06:37