Getty Images
WAWRINKA: 'BIO JE TO SAVRŠEN MEČ'

ČILIĆ NAKON TREĆEG NAJTEŽEG PORAZA OTKAD NASTUPA NA GRAND SLAMOVIMA 'Zadovoljan sam turnirom, iza mene je najbolja sezona na zemlji'

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 08. lipanj 2017. 16:17

Točno stotinu minuta trajao je put Marina Čilića od najuvjerljivijeg otvaranja Grand Slama do rezultatskog brodoloma protiv Stana Wawrinke. Knjige rekorda okrutno su se narugale s najboljim hrvatskim tenisačem, koji je u četvrtfinalu pretrpio treći najteži poraz (3-6, 3-6, 1-6) na velikim turnirima.

Omjer sa Švicarcem do daljnjega će proganjati Čilića. Od osvajača Roland Garrosa iz 2015. izgubio je osmi put zaredom, a ukupno zaostaje 2-12. Nitko od četvorice prethodnih Wawrinkinih suparnika nije nastradao tako teško kao Međugorac. “Stan the Man” treću je godinu zaredom među četiri, a u reprizi lanjskog polufinala igrat će protiv Andyja Murraya, koji je izbacio Nishikorija.

- Bio je to savršen meč. Odlično sam se kretao, sjajno igrao, stvarao prilike. Presretan sam - izjavio je Wawrinka, koji još uvijek nije izgubio set i najstariji je polufinalist Roland Garrosa nakon Connorsa (1985.).

brzo na stranputici Meč se brzo počeo odvijati prema sinopsisu od kojeg smo strahovali. Nakon što je propustio break-loptu u prvom gemu, Čilić je izgubio servis i počeo kaskati za Wawrinkom. Duboke lopte 32-godišnjaka iz Lausanne bile su mu prebrze, a u pokušaju da zadrži korak, rano je zalutao na stranputicu zvanu “neprisiljene pogreške”. U prvom setu bilo ih je 12, a kako je meč odmicao, hrpa pobacanih lopti nezaustavljivo je rasla.

Nada da bi se stvari mogle zakomplicirati probuđena je sredinom drugog seta, kada je Wawrinka loše zahvatio Čilićevu loptu i ispustio break za 3-3. Umjesto da iskoristi Stanovo spoticanje, Marin je dar vratio umotan u mašnu, na sebi svojstven način. Promašio je po dva forhenda i bekhenda te izgubio servis s nulom. Wawrinka se više nije osvrtao, lako je potvrdio prednost pa je podvukao dvostrukim breakom za 6-3.

U trećem setu Čilić je češće pogledavao prema svlačionici nego prema drugoj strani terena. Treći igrač svijeta ostao je nepogrešiv, a Marina je izdao i servis, što je značilo brzi raspad sustava. U tri servis-gema osvojio je samo šest poena. Wawrinka ga je dokrajčio asom iz drugog servisa, nakon što se u prethodnom poenu, kojim je izborio meč-loptu, poskliznuo i završio u mreži.

previše pogrešaka Čilić je nagomilao 32 pogreške, skoro dvostruko više od Wawrinke (17). Na press konferenciji nakon meča dočekalo ga je tek jedno pitanje na engleskom, a svoj ukupni nastup na Roland Garrosu ocijenio je pozitivno.

- Iza mene je najbolja sezona na zemlji u karijeri. Zadovoljan sam igrom koju sam pokazao. Već sutra počinjem s pripremama na travi i vraćam se u ‘s-Hertogenboschu - najavio je Čilić.

U knjigu dojmova iz Pariza kao plus će upisati činjenicu da je bez pogreške odradio četiri meča u kojima je bio favorit, kao i to da je kompletirao sva četvrtfinala na Grand Slamovima.

Zabetonirao je mjesto u Top 10 (ostaje 8. ili se penje na 7., ovisno o tome što ostvari Thiem), pružio je dionice dopadljiva tenisa i najavio da u narednih mjesec dana, zaključno s Wimbledonom, imamo pravo očekivati zvučne rezultate.

Linker
18. travanj 2024 19:55