REUTERS
SUZE U HRAMU TENISA

FOTO: DAN ZA POVIJEST TENISA Fenomenalni Rafael Nadal u velikom stilu osvojio svoj deseti Roland Garros, Pariz slavi Kralja: Ovo je vrh moje karijere!

Piše: HinaObjavljeno: 11. lipanj 2017. 19:32

Ako izgubim, to će svima biti normalno, izjavio je uoči meča Stan Wawrinka, vjerojatno se niti ne nadajući da protiv Rafaela Nadala neće imati nikakve šasne u finalu Roland Garrosa.

Rezultatom 6-2, 6-3, 6-1 najbolji španjolski tenisač došao je do jubilarne desete titule u Parizu, čime je zasjeo na prvo mjesto u povijesti, po broju osvojenih naslova na jednom Grand Slamu (Martina Navratilova je devet puta osvajala Wimbledon). Wawrinka je tako upisao prvi poraz u finalima GS-a (omjer 3-0), ali protiv ovakvog Nadala, koji je do finala Pariza ispustio nikad manje gemova (29), nije mogao.

Nadal je krenuo u meč sigurnim servisom, bez izgubljenog poena u prvom gemu. Wawrinka je odgovorio gotovo jednakom mjerom, ispustivši samo jedan poen. U trećem gemu, Wawrinka je napao kod 30-30 i izborio prvu break loptu. Španjolac je otklonio bilo kakve nedoumice, s tri dobra servisa.

Zanimljivo kako je Rafa imao ispod 50 posto prvog servisa, ali Stan the Man svejedno nije imao odgovora na njegove udarce u prvom dijelu meča. Odmah u sljedećem gemu, break lopta za Nadala, a Švicarac pokušava „kopirati“ protivnikov recept i uz dosta muke (šest izjednačenja), dolazi do 2-2. Dva dobra reterna Nadala, jedan promašeni forhed Wawrinke i 0-40, kod rezultata 3-2. Prvu break šansu Španjolac nije iskoristio, ali u drugoj dolazi do prednosti 4-2 nakon 33 minute igre. Kod 5-2 odlučen je prvi set, nakon što je Wawrinka još jednom izgubio početni udarac.

Zabrinuto je prema svom treneru Magnusu Normanu gledaoWawrinka, ustavši se ranije sa stolice nakon prvog seta, pogledom traživši savjet. Nije pomoglo, odmah u drugom gemu, sjajna igra Nadala prisillia je Wawrniku na novu kapitulaciju.

Većina dugih izmjena odlazila je na stranu španjolskog tenisača, a i podigao je Rafa postotak prvog servisa. Stvari već tada nisu izgledale obećavajuće za Wawrinku. Nakon sat i 25 minuta igre, Wawrinka nije uspio ugroziti Nadalov servis, pa i drugu dionicu dobiva četvrti igrač svijeta. Prije toga je Švicarac razbio reket, nakon što je kod 30-15 imao čisti poen, ali lopticu je izbacio u aut.

Wawrinka je izgledao kao čovjek koji nema odogovora na niti jedan protivnikov napad. A potpuni raspad dogodio se početkom trećeg seta kada ponovno ne uspijeva zadržati servis. Potučen do nogu, vidno umoran (proveo pet sati više na terenu od Nadala) Wawrinka gubi servis u četvrtom gemu, zatim i u šestom gemu i tu je priči bio kraj.

Rafa na rubu suza: 'Ovo je najvažniji trenutak moje karijere!'

"Uvijek igram najbolje što mogu, ali ovaj osjećaj koji sad imam je nemoguće opisati i usporediti sa bilo čim. Nervoza i adrenalin koji me nose na ovome terenu su jedinstveni, i ovo je najvažniji trenutak u mjoj karijeri", poručio je oduševljeni Nadal, koji je nekoliko puta bio na rubu suza.

Wawrinka je u svom stilu, velikim riječima čestitao pobjedniku.

"Rafa, nemam što reći za ovo dan. Bio si predobar. Ti si moj veliki uzor i uvijek mi je bila čast igrati s tobom. Sve čestitke na tvojoj velikoj karijeri, i tebi i tvome timu", poklonio se Švicarac.

Linker
19. travanj 2024 06:22