Getty Images
AMBICIJE SU SVE VEĆE I VEĆE

MARIN ČILIĆ PREPUN SAMOPOUZDANJA NAKON SJAJNOG OTVARANJA ROLAND GARROSA Nikada nisam igrao bolje na zemlji

DVA OD DVA Najbolji hrvatski tenisač svladao je nekadašnjeg polufinalista (2014) Roland Garrosa Ernestsa Gulbisa, a mladi Zagrepčanin obračunao se s domaćim tenisačem s pozivnicom Mathiasom Bourgueom
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 30. svibanj 2017. 16:58

Marin Čilić i Borna Ćorić u približno su isto vrijeme upisali prve pobjede. Pobjede bez komplikacija. Svaka je u tri seta takva. Najbolji hrvatski tenisač svladao je nekadašnjeg polufinalista (2014) Roland Garrosa i tenisača koji je prošle godine bio u osmini finala Ernestsa Gulbisa (ATP 230). Dvadesetogodišnji Zagrepčanin obračunao se pak s domaćim tenisačem s pozivnicom Mathiasom Bourgueom (ATP 156), potvrđujući da mu je French Open doista najdraži Grand Slam turnir.

Pun samopouzdanja

Čilić je nakon osvajanja Istanbula te dva četvrtfinala na Masters 1000 turnirima (Monte Carlo i Rim) u Pariz stigao s visokim ambicijama, koje sežu dalje od osmine finala. Ta je osmina finala dosad bila krajnja granica, triput je zapeo u tom krugu, no sada ima renking i samopouzdanje kao rijetko kada da bi naplatio kvalitetu. Latvijac je, naravno, bio potencijalno opasan, međutim kad se uzme u obzir što je ove godine odigrao (pet nastupa u kvalifikacijama, samo jedna pobjeda), jasno je da je 28-godišnji Međugorac bio veliki favorit.

Čim je prvi put napravio break, čim je prvi put stekao prednost, ovaj se meč počeo rasplitati; Gulbis nije mogao baš ništa. Kad u tri seta ne uspiješ doći do prilike za break, onda to dosta govori i o tebi, ali i o protivniku. Nama je, naravno, bitnija Čilićeva igra.

- Nikada nisam igrao bolje na zemlji, odlično se osjećam na terenu, napunio sam se samopouzdanjem nakon rezultata u Monte Carlu, Istanbulu i Rimu. Moglo je biti i bolje, izgubio sam neke tijesne mečeve, ali vjerujem da sam u Parizu u prilici napraviti sjajan rezultat.

To bi značilo barem četvrtfinale, da opravda ulogu 7. nositelja. U 2. će kolu igrati protiv Konstantina Kravčuka, Rus je izbacio Federica Delbonisa, Argentinca koji je krajem studenog donio treći bod Gaučosima protiv Hrvatske kad je svladao Ivu Karlovića u petom meču finala Davis Cupa. Delbonis otada nije puno igrao, napale su ga ozljede i Rus je to znao iskoristiti.

- Prezadovoljan sam, imam dva dana odmora i nastavak u četvrtak. Kravčuk je iznenadio Delbonisa, ako se ne varam prva mu je na Grand Slam turnirima. Bit će lijepo opet igrati s njim, igrali smo prije 12 godina na Futuresu u Zagrebu. Najvažnije je koncentrirati se na sebe, zadržati ovu razinu tenisa.

Gulbis će, usput budi rečeno, potonuti više od 300 mjesta na rang-listi. Prvi je put nakon pet godina izletio na startu turnira.

Ćorić je pokazao zrelost u susretu protiv 23-godišnjaka iz Avignona, vrlo često zna biti dosta neugodno igrati s domaćim igračem na Grand Slam turniru. Nema veze renking, pozivnica je i obaveza, a glad za pobjedom tim je veća. Bourgue je bio ravnopravan u prvom setu, koji je uveo u tie-break, no Ćorić je uglavnom držao kontrolu. S prvim setom u džepu to je postalo još izraženije, Zagrepčanin je mirno brodio prema pobjedi. Francuz nije mogao do breaka (0-4) i gubio je snagu kako je meč odmicao (dva sata i 37 minuta nisu malo za tri seta).

Borna bi sporije

- Uvjeti su bili stvarno teški, kao da smo u Australiji. Na početku sam se malo tražio u igri, znao sam da on može odigrati dobro jer je lani s Murrayem igrao pet setova. Kad sam pronašao retern, postalo je lakše - rekao je Borna.

- U Roland Garrosu uvijek igram dobro, ambicije su sve veće i veće. Čeka me težak protivnik, volio bih da ga podloga malo uspori, time bi moji izgledi bili veći.

A protivnik je Steve Johnson, 25. nositelj, koji je eliminirao Yuichija Sugitu u pet setova igrajući dva dana. U nedjelju ih je prekinuo mrak, Johnson je dobio u nastavku. Ćoriću i Amerikancu ovo će biti prvi meč. Johnson je prije dvadesetak dana ostao bez oca, odluku o igranju Roland Garrosa donio je u posljednji trenutak.

Linker
22. travanj 2024 19:51