Jerry Lai-USA TODAY Sports / USA Today Sports
KIŠA NEĆE BITI PROBLEM VIŠE

NAJVEĆI TENISKI STADION SVIJETA DOBIO KROV Pogledajte 150 milijuna dolara vrijednu tehnologiju

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 29. kolovoz 2016. 20:10

Arthur Ashe stadion, najveći teniski stadion na svijetu u samo dvije godine dobio je pomični krov, čudo moderne tehnologije koje će biti u funkciji odnosno na raspolaganju organizatorima US Opena od ponedjeljka.

Zasad se nigdje u meteorološkim prognozama ne spominje kiša, barem prvog tjedna, ali to se nikada ne zna. Kad će krov vrijedan 150 milijuna dolara u akciju, s nestrpljenjem će se čekati, US Open je angažirao dva meteorologa iz Francuske, Guya Bottlaendera i Pierre-Yvesa Guillerma koji će od devet sati ujutro svakih pola sata izvještavati turnirskog direktora Briana Earleyja o “stanju na terenu”.

Krov se može zatvoriti za samo sedam minuta i na US Openu su odlučili da jednom kad ga zatvore, toga dana više nema otvaranja. Kiša se može predvidjeti, ali kiša više neće biti tako dramatičan problem kao posljednjih nekoliko godina kad je znala prirediti pravi kaos u rasporedu. Tenisači su nekoliko puta bili prisiljeni finale igrati u ponedjeljak, tako je bilo i prije dvije godine kad je Marin Čilić nadigrao Keija Nishikorija.


Australian Open je bio avangarda

Neće taj krov na Arthur Asheu riješiti sve probleme, ali će riješiti onaj najvažniji, nesmetano odvijanje prijenosa mečeva na televiziji. Televizijske postaje masno plaćaju teniske mečeve, a pritisak je posljednjih godina postao silno velik. Ne samo na US Openu, još ranije se Wimbledon odlučio za iskorak suprotan tradiciji, ali nužan kako bi zadržao korak sa sve većim zahtjevima.

Australian Open je u tom pogledu bio avangarda, u Melbourneu su već tri terena natkrivena, čak su češće u funkciji zbog nesnosnih vrućina (preko 40 stupnjeva) i neizdržive vlage negoli zbog kiše. U Londonu i New Yorku vrućina ne igra nikakvu ulogu, zbog toga se krov neće zatvarati. I Roland Garros bi htio natkriti teren Philippea Chatriera, možda će do 2020. godine u tome uspjeti.

Zna se tko je najsretniji s postavljanjem krova nad Arthur Asheom. To je Aaaron Krickstein, nekada Top 10 tenisač i osvajač devet turnira. Razlog? Prvi izbor svakog televizijskog producenta za vrijeme kišnih stanki bio je mitski meč na Praznik rada (Labor Day) 1991. godine, susret osmine finala između Kricksteina i Jimmyja Connorsa koji je toga dana slavio 39. rođendan. Jedan od najvećih tenisača svijeta srušio je Kricksteina u pet setova, preokrenuo zaostatak od 1:2 dok je publika ludovala. Connors se služio svim i svačim kako bi nadmudrio Kricksteina, inače je bio teatralan i sklon provokacijama, ali tada je nadmašio samog sebe.

Kricksteinu su tada zalijepili etiketu luzera, čak ga je na jednom veteranskom turniru godinama kasnije najavljivačica predstavljala kao čovjeka koji je izgubio onaj meč od Connorsa, pa je morao objašnjavati da je on te godine u 1. kolu skinuo Andrea Agassija. Što je zanimljivo, čak i toga dana kad je pobijedio Agassija, nije dobio primjeren prostor u medijima zato što je Connors izveo hudinijevski preokret, dobio meč protiv Patricka McEnroea koji je vodio 2:0 u setovima, 3:0 u trećem uz 0:40 na servis suparnika.

- Bilo je to mojih najboljih 11 dana u karijeri - kasnije je govorio Connors.


Danas više nema udaraca ispod pojasa

I to je rekao čovjek koji je osvojio osam Grand Slam titula, rekordnih 109 turnira i bio prvi na svijetu. Eto, toliko mu je to značilo. Kao i Kricksteinu koji 24 godine nije progovorio s Connorsom.

- Nazvao sam ga prošle godine, bilo mi je čudno. Pitao sam ga bi li došao u klub koji vodim kako bismo malo promovirali tenis, pristao je. Odigrali smo i meč, dobio sam sa 8:5 - pohvalio se Krickstein.

Taj meč sada doista ide u arhivu, neće biti podsjećanja za kišnih dana. Možda je šteta, ali može ga se pronaći na internetu koga zanima. Vjerujte, isplati se pogledati kako je to nekada bilo u doba Connorsa i Johna McEnroea kad se za pobjedu nije pitala cijena. Išlo se ispod pojasa, svađalo se sa sucima i svima ostalima. Danas toga nema, pa je onda pojava Nicka Kyrgiosa sa svojim ponašanjem izazvala sablazan. Mladi Australac je definitivno na tom tragu i stoga se može smatrati osvježenjem.

Linker
20. travanj 2024 07:44