Pool/Getty Images / Getty Images
POSLJEDNJI GRAND SLAM GODINE

ONI SU FAVORITI US OPENA, ALI PROBLEMI SE NIŽU Đokovića i Serenu načele ozljede i ne samo to...

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 29. kolovoz 2016. 20:34

Prvi tenisač svijeta Novak Đoković i prva tenisačica svijeta Serena Williams su prvi favoriti za titule na US Openu dok se ne dokaže drugačije. No da je sve idealno u svijetu Srbina i Amerikanke, e to nije i to se zna.

Prvo oboje imaju problema s ozljedama, Đoković je prema vlastitom priznanju dva dana prije olimpijskog turnira u Rio de Janeiru ozlijedio zglob lijeve ruke, a u petak je rekao da se još oporavlja od toga. Privatne probleme koje je spomenuo kad je eliminiran od Sama Querreyja u 3. kolu Wimbledona nije elaborirao, to je pometeno ispod tepiha. Dok je bio zdrav, Đoković je osvojio Toronto.

Serena se pak od trijumfa u Wimbledonu nije naigrala. Elina Svitolina je spriječila Amerikanku na putu prema drugom pojedinačnom i petom ukupno zlatu na Olimpijskim igrama. Onda je zatražila pozivnicu za Cincinnati i odustala nakon što je napravljen ždrijeb. Rame je boli i to nije dobra vijest.

Andy Murray je sjajno iskoristio Đokovićeve posrtaje. Nakon što je izvukao deblji kraj u dva Grand Slam finala, Australian Opena i Roland Garrosa, Škot je potvrdio da je drugi najbolji, uzeo je svoj drugi naslov u Wimbledonu i obranio zlato na Igrama. Sada će pažljivo pratiti što će raditi Đoković i ako se ukaže prilika, opet će je biti spreman ugrabiti. Naravno da sve ovo izgleda lako na papiru, u stvarnosti će možda biti drugačije. Nitko nije bez ambicija.

REUTERS/Charles Platiau
REUTERS/Charles Platiau / REUTERS

Tenisači

PRVI KVADRANT
Đoković je taj koji diktira ritam, a Marin Čilić vreba iz prikrajka. Dva tenisača koja su u posljednje dvije godine napravili najviše na US Openu. Pobjednik i polufinalist, obojica. Bez obzira na neka imena, prijetnje koje su normalne, četvrtfinale između njih nameće se kao logika.

DRUGI KVADRANT
Tu su već tri zanimljiva imena. Rafael Nadal, Milos Raonic i Gael Monfils. Španjolac zbog reputacije, forma ne može biti idealna kad je iza njega stanka zbog ozljede. Vidjeli ste uostalom kako je prošao protiv Borne Ćorića u Cincinnatiju. Kanađanin je uvjeren da u njemu leži Grand Slam pobjednik, ima iskustvo izgubljenog finala Wimbledona dok je Francuz u najvećoj sezoni karijere. Sposoban na sve, pa okrenuti i nemoguće kao u finalu Washingtona protiv Ive Karlovića.

TREĆI KVADRANT
Biste li se kladili na Stana Wawrinku, dvostrukog Grand Slam pobjednika? Otvara protiv Fernanda Verdasca, što je dovoljno neugodno za početak kao što projekcija Alexandera Zvereva u 3. kolu i Nicka Kyrgiosa u osmini finala ostavlja prostora za nedoumice. Poslastica 2. kola mogao bi biti dvoboj najboljeg Amerikanca Stevea Johnsona i olimpijskog srebra i bivšeg pobjednika Juana Martina del Potra. I to zbog izjave Johnsona treba li Argentincu dati pozivnicu. On je smatrao da ne treba jer bi mogao eliminirati nekog od najboljih Amerikanaca. Neće mu biti lako.

ČETVRTI KVADRANT
Sve će ovisiti o Murrayu, a on ima zanimljivog protivnika, tenisača kojemu je u Münchenu prošle godine pred svima poručio:

- Nitko te ne voli, svi te mrze!

Riječ je o Lukašu Rosolu.

Britain Tennis - Wimbledon - All England Lawn Tennis & Croquet Club, Wimbledon, England - 10/7/16 Great Britain's Andy Murray poses for photographers as he celebrates winning the mens singles final against Canada's Milos Raonic with the trophy  REUTERS/John Walton/Pool
REUTERS/John Walton/Pool / REUTERS

Tenisačice

PRVI KVADRANT
U kakvom je stanju rame Serene Williams, mogli bismo otkriti već na startu, Jekaterina Makarova je vrlo teška suparnica za 1. kolo. Prije dvije godine su igrale u polufinalu, prije četiri je Ruskinja glatko izbacila Serenu u osmini finala Australian Opena. U ovom dijelu je Simona Halep, pobjednica Montreala i lanjska polufinalistica. Samantha Stosur također zna kako se pobjeđuje Serena, uradila je to u finalu 2011. godine.

DRUGI KVADRANT
Agnieszka Radwanska je najbolje rangirana, ali Poljakinja nikada nije bila dalje od osmine finala na US Openu. Venus Williams je 36 godina, polufinale nije vidjela od 2010. godine. Može li netko ovo iskoristiti? Karolina Pliškova stiže s titulom iz Cincinnatija gdje je na ukupno osam gemova ostavila Halep i Angelique Kerber.

Britain Tennis - Wimbledon - All England Lawn Tennis & Croquet Club, Wimbledon, England - 9/7/16 USA's Serena Williams celebrates winning her womens singles final match against Germany's Angelique Kerber REUTERS/Andrew Couldridge
REUTERS

TREĆI KVADRANT
Garbine Muguruza je u 2016. godini ponudila najbolje (Roland Garros) i najgore (Australian Open, Wimbledon, Olimpijske igre) od sebe. I kakva će se pokazati u New Yorku? U 3. kolu mogla bi igrati s olimpijskom pobjednicom Monicom Puig koja je u Riju uništila Španjolku sa 6:1, 6:1. Madison Keys je počela davati naznake da je spremna nositi američku zastavu u godinama koje dolaze.

ČETVRTI KVADRANT
Angelique Kerber mora se nositi s pritiskom da je opet u prilici postati broj jedan, ždrijeb je sasvim solidan da bi pobjedama prebacivala pritisak na Serenu.

-----------------------------------------------------------------------------------

Vera Zvonareva na Eurosportu
Nekada jedna od vodećih tenisačica svijeta Vera Zvonareva bit će komentatorsko pojačanje Eurosporta na US Openu. Ruskinja je prekinula karijeru zbog ozljeda, pokušavala je i definitivno odustala prošle godine. Nakon toga nije gubila vrijeme, udala se i postala majka.

Harrisoni i Zverevi u glavnom turniru
Kvalifikacije su bile vrlo zanimljive, nova su se imena pojavila, neki će debitirati na Grand Slam turnirima prije nego na ATP ili WTA Touru (Saketh Myneni ili Nadia Podoroska), a neki ne misle stati kao Radek Štepanek koji se kvalificirao na treći Grand Slam ove sezone.

No najbolja su priča dva brata Harrison, Ryan i Christian. Za Ryana se zna, malo je stagnirao, a ovo je možda najava buđenja. Christian je sa 22 godine bio već na sedam operacija, imao je komplikacija s kostima i u kvalifikacije je ušao kao 668. na rang-listi. U prvom meču je spasio dvije meč-lopte protiv Lukea Savillea.
Harrisoni neće biti jedina braća, Aleksanderu Zverevu se pridružio Miša.

Linker
24. travanj 2024 00:47