Screenshot
NEOBJAŠNJIVI PREOKRET

VIDEO: NIKOME NIJE JASNO ŠTO SE DOGODILO, HRVATICA KOJA JE ODUŠEVILA PARIZ NI SAMA NE SHVAĆA 'Ovo boli! Bila sam dva poena od četvrtfinala'

Petra Martić je u trećem setu vodila 5-2 i imala 0-30 na servisu Svitoline, no Ukrajinka je dobila 20 od sljedeća 24 poena i prošla u četvrtfinale
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 06. lipanj 2017. 10:14

Da je peh jučer imao personifikaciju, zvao bi se Petra Martić. Dva poena trebala su joj za ulazak u prvi četvrtfinale Grand Slama u karijeri. Meču protiv Eline Svitoline nedostajala je samo “točka na i”, no šesta igračica svijeta uskrsnula je kao feniks iz pepela i preokretom u trećem setu razbila Petrinu parišku bajku.

Iva Majoli do daljnjega ostaje posljednja naša tenisačica koja je na Roland Garrosu igrala četvrtfinale (1998.). Martić je u trećem setu vodila 5-2, imala je 0-30 protiv servisa i suparnicu kojoj je njezin tenis bio enigma. A onda se u sekundi scenarij okrenuo naglavačke i akterice su zamijenile uloge. Petra je zaredala s promašajima, a Ukrajinka osvojila 20 od preostalih 24 poena te sa 4-6, 6-3, 7-5 prošla među osam.

- Boli me ovaj poraz. Dva poena su me dijelila od pobjede. Ona je od tog trenutka igrala nepogrešivo - rekla je Martić.

Nagledali smo se u ženskom tenisu svakakvih raspada, ali ovaj će još dugo žuljati. Najviše zbog Petrine igre koja je sat i 47 minuta bila čista poezija. Svojom lepezom udaraca izluđivala je Svitolinu, tjerala je na očajničke poteze, nudeći nam na stadionu Suzanne Lenglen sažetke svega što je pokazala u prethodnih šest pobjeda.

Ipak, u najvažnijem trenutku njezine dosadašnje karijere ruka je zadrhtala. Martić je nakon spomenutih 5-2 i 0-30 napravila ukupno deset pogrešaka i zapela na istoj stepenici kao i 2012. godine, kada ju je svladala Kerber.

- Tada sam se nadala da ću na terenu izdržati barem 45 minuta. Ovaj put sam znala da mogu pobijediti. Još uvijek mi poeni prolaze glavom, vjerojatno će tako biti cijelu noć. Ali to tako ide u sportu. Nadam se da ću sljedeći put biti u obrnutoj situaciji - dodala je.

Tenisačice su bile izjednačene do petog gema u prvom setu, kada je Dućanka istrčala nekoliko brzih lopti i izborila prvu priliku za break, a Svitolina se nadovezala promašajem. Prednost je poništena u sljedećem gemu, no Martić nije popuštala. Lijepo pripremljen napad otvorio joj je novu priliku, a dvostruka pogreška 22-godišnjakinje iz Odese vratila je u vodstvo. Desetak minuta kasnije, servisom je glatko potvrdila prvi set.

Martić je stigla napraviti još jedan break za 1-0 u drugom setu prije nego je Svitolina vratila ravnotežu u dvoboj. Prva veća serija pogrešaka dovela je Petru do 0-40, dvije break-lopte je izvukla, ali ne i treću. Svitolina je u sljedećem gemu izvukla 15-40, a nakon provjere dvojbenog traga povela 2-1.

Nova razmjena breakova krenula je od šestog gema, u kojem je Martić prva izgubila servis. Ipak, odustajanje od metode pokušaja i pogrešaka nije dolazilo u obzir. Kod 2-4 ispalila je bekhend-paralelu po crti, stigla do break-lopte i vratila izgubljeni servis. Svitolina je shvatila da mora pritisnuti još jače pa već u sljedećem gemu isprovocirala Martić na “duplu” i bacanje reketa. Probijanjem na mreži potvrdila je novi break, uskoro i set.

Prije trećeg seta Svitolina je zbog problema s leđima iskoristila medicinski time-out. Uzela je i tablete protiv bolova, no Petra se nije opterećivala. Prva tri gema odservirala je besprijekorno, a onda breakom za 4-2 stigla pred vrata četvrtfinala. Kao da brojni dropshoti nisu bili dovoljni, prekrasnim pasing-lobom suparnicu je ubila u pojam, a gledatelje pozvala da joj zapušu u jedra.

I onda - zamračenje. Nakon 0-30 u osmom gemu, hit-kvalifikantici kao da je netko ugasio svjetlo. Petrine lopte postale su visoke i počele letjeti izvan terena. Ni lobovi više nisu sjedali tamo gdje je htjela; u prvom poenu na servisu za meč, završio je centimetar u autu. Svitolina je raširila krila, počela potezati moćne udarce i u hipu se vratila u meč. Njezina serija od pet gemova trajala je 18 minuta, tijekom kojih je 26-godišnja Martić izgledala potpuno nemoćno.

Bez obzira na nesretan poraz, Roland Garros 2017. stršat će kao svjetionik na Petrinom teniskom putu. Karijera koja je godinu dana bila u divljini naglo je reinstalirana. Martić će se sada s 290. vinuti oko 126. mjesta na ljestvici i biti djevojka koje će se ostatak WTA karavane htjeti kloniti u ždrijebu. Samo da je ozljede puste na miru. J

Linker
25. travanj 2024 15:38