Marin Čilić
 Aaron Doster-USA TODAY Sports
MAJSTOR NA DJELU

MARIN ČILIĆ OTKRIO TAJNU VELIKOG USPJEHA 'Inspiracija su mi bili nastupi naših sportaša u Riju'

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 23. kolovoz 2016. 23:03

Marin Čilić osvajač je Masters 1000 turnira! Ovo je rečenica za koju smo strahovali da je nikada nećemo napisati jer je prošlost 27-godišnjeg Međugorca na najjačim ATP turnirima bila upravo strašna, apsolutno ispod donje granice pristojnosti za tenisača njegovih kapaciteta.

O svemu tome je već toliko toga rečeno i nakon nedjelje u Cincinnatiju, velike nedjelje u Ohiju kad je u finalu maestralno odigrao protiv Andyja Murraya, doista se tome više ne treba vraćati. Marin Čilić je pobjednik Cincinnatija, druga najveća titula u njegovoj karijeri nakon trijumfa na US Openu prije dvije godine ujedno je briljantna najava posljednjeg Grand Slam turnira sezone na koji Međugorac ulazi kao jedan od favorita. Baš zbog toga što je bivši pobjednik i što je lani u ulozi branitelja naslova dospio do polufinala, a još i više što mu forma ima uzlaznu putanju pred Flushing Meadows.

Servis me spašavao

- Mislio sam da ću imati dobru priliku ako budem igrao dobro. Nisam se osjećao umornim od subote koliko god je kasno završio meč s Dimitrovim, a taj meč bio je prije svega mentalno vrlo težak. Bio je i fizički naporan zbog vlage, jako puno smo se znojili, treći set je bio pun preokreta. Izvukao je iz mene puno energije s emotivne strane, pozitivne i negativne stvari, ali zaspao sam oko četiri, probudio se oko 11. To mi je bilo dovoljno za oporavak - rekao je Marin.

Aaron Doster-USA TODAY Sports
Aaron Doster-USA TODAY Sports / USA Today Sports

Koliko je ovo zapravo velika pobjeda, najbolje će oslikati dva podatka. Ovo je tek četvrti Masters 1000 turnir od 2011. godine koji nije završio u rukama Velike četvorke (Novak Đoković, Andy Murray, Roger Federer i Rafael Nadal). Samo su David Ferrer (Pariz 2012), Stan Wawrinka (Monte Carlo 2014) i Jo Wilfried Tsonga (Toronto 2014) uspjeli u tome. Podatak nakon kojega se Marinu Čiliću možemo samo nakloniti, pobjeđivati u vrijeme ove četvorice najteža je stvar na svijetu i nema veze što u Cincinnatiju nije bilo Đokovića i Federera.

Drugi podatak je također čudesan i savršeno se naslanja na prethodni; Murray je naime prvi put od 2012. godine poražen u finalu, a da mu protivnik nije bio Đoković (u Wimbledonu te godine bolji je bio Federer).

- Znam da sam igrao jako dobro, servis je bio vrlo važan čimbenik u mojoj igri, pogodio sam puno velikih servisa u važnim trenucima.

Pogotovo slajs servis kojim je tjerao Škota daleko od sredine terena i potom forhendom radio štetu.

- Zadovoljan sam i što sam ostao psihološki vrlo snažan u drugom setu kad se Andy počeo dizati s igrom. Ovo je definitivno velika pobjeda, Andy je posljednjih nekoliko mjeseci u vrhunskom naletu.

Marin je stigao zahvaliti i novom treneru Jonasu Björkmanu, koji nije bio u Cincinnatiju.

- Vidimo se sljedeći tjedan.

To je već sada, od danas kreću pripreme za US Open. Šveđanin kao nasljednik Gorana Ivaniševića ima vrlo solidnu ostavštinu, u ruke je dobio gotov materijal koji sada može modelirati i unaprijediti. Dobio je Grand Slam pobjednika i Masters 1000 pobjednika, u Cincinnatiju nije bio iako su razgovarali svakodnevno. Bit će to i njegov prvi ozbiljan posao, bez obzira na to što je na nekoliko mjeseci prije dvije godine uskočio u kamp upravo Murraya da bi popunio rupu uzrokovanu trudnoćom tadašnje Škotove trenerice Amelie Mauresmo.

- Izgubio sam finale, ali sam svejedno ponosan na rezultat u Cincinnatiju - rekao je Murray, koji je privatnim avionom nakon obrane olimpijskog zlata iz Rio de Janeira doletio u Ohio.

- Finale nije prošlo kako sam htio, ali kad sam dolazio ovamo, nisam ni mislio da ću dogurati ovako daleko. Imao sam nekoliko lijepih pobjeda.

Užitak ga je gledati

Ukupno 22 zaredom, njegov najduži niz u karijeri. Queen’s, Wimbledon, Rio de Janeiro...

Inače, Čilić je završio meč polufinala i počeo finale unutar samo 14 sati. Dimitrova je dobio u 1.35 poslije ponoći, a s Murrayem u obračun krenuo u 16 sati istoga dana. Murray je svoje polufinale završio šest sati ranije, imao je normalnu noć, no nije da i on nije bio umoran. Naime Škotu je finale bio čak 14. meč u posljednjih 15 dana. Jer igrao je OI u Riju i pojedinačnu konkurenciju (6 mečeva), i parove s bratom Jamiejem (2), i mješovite parove s Heather Watson (2), pa stigao u Cincinnati i odigrao još pet mečeva.

- Imao sam priliku za bolji početak meča, break-loptu u njegovu prvom servis-gemu, 0:30 u drugom. Tko zna što bi bilo da sam bolje otvorio, ali nakon toga sam stalno bio u zaostatku i bilo se teško vratiti - rekao je Škot.

Tako je to kad Marin Čilić igra vrhunski tenis. Ne igra ga baš često, svakako ne toliko često koliko bismo voljeli, ali kad igra, onda ga je užitak gledati. Osvajač Grand Slam turnira u prvom pokušaju, pobjednik na Masters 1000 turniru također u prvom pokušaju, odnosno u prvom finalu. I nakon Cincinnatija već devetu godinu u nizu s najmanje jednim naslovom. Bit će vruće na US Openu, Marin Čilić u New York stiže prepun samopouzdanja, spreman još jednom odigrati veliki turnir.

Linker
25. travanj 2024 12:30