REUTERS/David W Cerny / REUTERS
NIJE MU SE SVIDJELO

NAJNERVOZNIJEM TENISAČU IKAD PONOVNO PUKNUO FILM I TO ZBOG FILMA Ako su već htjeli da povremeno ispadnem glupan, mogli su to napraviti na bolji način

Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 27. rujan 2017. 16:54

Björn Borg i John McEnroe proteklog su vikenda u Pragu obnovili, ili još bolje, nastavili svoje rivalstvo s teniskih terena s kraja ‘70-ih i početka ‘80-ih. Ne, doduše, kao igrači već kao izbornici selekcija Europe i Svijeta na premijernom izdanju Laver Cupa, ali i to se taman poklopilo s igranim filmom baš o njima dvojici, koji se ovih dana premijerno pokazuje u zemljama diljem svijeta.

Tako će biti i danas u Zagrebu, u kinu Kaptol Butique Cinema od 19 sati slijedi svečana premijera filma Borg - McEnroe, djelo danskog redatelja Janusa Metza.

Film, u kojem glavne role igraju Amerikanac Shia LaBeouf (kao McEnroe) i Šveđanin Sverrir Gudnasson (Borg), za je sada dobio prilično dobre kritike struke, makar se nije svidio stvarnom McEnroeu.

John McEnroe of the United States holds aloft the championship trophy after defeating Bjorn Borg to win the Men's Singles Final match at the Wimbledon Lawn Tennis Championship on 4 July 1981 at the All England Lawn Tennis and Croquet Club in Wimbledon in London, England. (Photo by Central Press/Getty Images)
Central Press/Getty Images / Getty Images

- Iako sam želio da bude dobar, na žalost, to nije dobar film. Puno toga nije točno, neke su stvari izmišljene, a ako su već htjeli da povremeno ispadnem glupan, mogli su to napraviti na bolji način, nego što su prikazali - rekao je 48-godišnji McEnroe, poznati prgavac koji nikad nema dlake na jeziku.

Praktički isto, ali puno elegantnije komentirao je kao i uvijek uglađeni Šveđanin.

- Ni ja ni John nismo bili uključeni u stvaranje filma, a vjerojatno smo mogli dati puno preciznijih podataka što se dogodilo, a što nije jer nije sve u filmu najtočnije pokazano. No, ovo je ionako igrani film, ne biografija ili dokumentarac - rekao je Borg.

Ipak, Borg i McEnroe istinske su teniske legende koje su svakako obilježile jedan dio teniske povijesti, posebno u međusobnim mečevima (omjer 7-7), od kojih se posebno ističu po dva finala Wimbledona i US Opena (1980, 1981).

Zanimljivo je, pak, da se od nedavno u kinima prikazuje još jedan igrani film teniske tematike, “Battle of Sexes” (Rat spolova), koji govori o povijesnom meču iz 1973. tada najbolje tenisačice Billie Jean King i bivšeg tenisača Bobbyja Riggsa.

Linker
19. travanj 2024 20:00