Jean-Yves Ahern-USA TODAY Sports / USA Today Sports
PETI TRENER U DVIJE GODINE

NOVI TRENER BORNE ĆORIĆA IMA VELIKE PLANOVE 'Kemija je jako važna, a obojica smo Dalmatinci, zbog toga će mi biti puno lakše'

Iz iskustva znam da između trenera i igrača mora postojati kemija. Obojica smo Dalmatinci, on porijeklom, zbog toga će mi biti lakše nego prethodnicima, smatra Ančić
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 21. rujan 2016. 16:08

Nakon kratkih epizoda s Thomasom Johanssonom i Milesom Maclaganom, Borna Ćorić vraća se u ruke domaćeg stručnjaka. Novi trener našeg najperspektivnijeg igrača bit će Ivica Ančić (36), bivši igrač i svojedobno trener mlađeg brata Marija.

Ćorićev je tim u prvi kontakt s Ančićem stupio odmah nakon razlaza s Maclaganom, a detalji suradnje dogovoreni su proteklog vikenda u Zadru. Ugovor je potpisan do kraja sljedeće sezone.

- Bornin otac Damir i menadžer Lovro nazvali su me nakon predaje na US Openu. U proteklih dva tjedna puno smo razgovarali, pogledao sam njegove mečeve i shvatio da smo na istoj valnoj duljini, da nam se ciljevi poklapaju - kaže nam Ančić.

PARIS, FRANCE - MAY 24:  Borna Coric of Croatia reacts during the Men's Singles first round match against Taylor Fritz of United States on day three of the 2016 French Open at Roland Garros on May 24, 2016 in Paris, France.  (Photo by Julian Finney/Getty Images)
Photo by Julian Finney/Getty Images / Getty Images

povratak na tour Prvi zajednički treninzi morat će pričekati jer Ćorića čeka nova rehabilitacija ozlijeđenog koljena, a ovisno o nalazima možda i mala operacija. Zbog toga bi mogao preskočiti azijsku turneju i usredotočiti se na to da bude spreman za finale Davis Cupa.

- Plan je bio igrati tri turnira u Aziji i tri u Europi, završno s Bercyjem, no tek ćemo za par dana znati na čemu smo. Ozljedu vuče već mjesec dana i treba je potpuno sanirati.

O Ančiću proteklih godina nismo puno slušali. Četiri godine je u Dubaiju radio kao direktor teniske akademije, prije toga je surađivao s Bernardom Tomićem, Thiemom de Bakkerom i Filipom Krajinovićem, sve sadašnjim ili bivšim Top 100 igračima. Priznaje da ga je vuklo vratiti se na Tour, među profesionalce. O Ćoriću ima vrlo visoko mišljenje i kada mu je stigao upit za suradnju, nije puno razbijao glavu.

- Ovo je jedinstvena prilika. Dobio sam u ruke jednog od najtalentiranijih mladih igrača, koji voli i želi raditi i ima kvalitetu za vrh. Borna je gladan uspjeha, a to je poticaj za svakog trenera. I on i ja smo veliki radnici, tu smo se našli. Dosta smo već pričali o tome gdje se može napredovati, složili smo i okvirni plan za sljedeću sezonu. Imam dobar osjećaj…

Borna Ćorić
Dean Mouhtaropoulos/Getty Images / Getty Images

Gdje je Ančić uočio najveći prostor za napredak?

- Detalji će zasad ostati među nama, ali generalno se može poboljšati agresivnost, prvenstveno na servisu i igri prema naprijed. Borna mora maksimalno iskoristiti svoje mogućnosti, a da to postignemo, morat ćemo puno raditi i na fizici.

Ančić će napomenuti da je ozljeda koljena došla u nezgodnom trenutku, taman kada je Ćorić napravio prvi veći rezultat na Mastersu.

- Dobro je ušao u sezonu, imao je dva finala, ovo je sada malo poremetilo planove. On ima velike kvalitete, samo treba biti zdrav. A onda počinje veliki rad, i teniski i fizički. Na njemu ćemo temeljiti očekivanja za sljedeću sezonu.

Borna sam za sebe kaže da je temperamentan, katkad i “težak za suradnju”. Ančić će mu biti peti trener u dvije godine, ali tu bilancu ne vidi kao problem.

- Iz iskustva znam da između igrača i trenera treba biti kemije. Bitan je to faktor, pogotovo nama, temperamentan smo narod. I Borna i ja smo Dalmatinci, on možda jest Zagrepčanin, ali je porijeklom iz Zadra. Mislim da će mi zbog toga biti malo lakše u odnosu na strane trenere. Presudno je da igrač vjeruje treneru, da osjeća sigurnost i povjerenje, a iznad svega je važan rezultat. Bez rezultata svaka veza puca - zaključuje Ivica Ančić

Linker
20. travanj 2024 14:12