Julian Finney / Getty Images
BEZ PETICE DO JEDINICE

'STVARALE SU MI VELIKE PROBLEME, NISAM SE OSJEĆALA UGODNO NA TERENU' Smanjila grudi da bi jednog dana bila ovo što je danas - najbolja na svijetu!

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 11. listopad 2017. 23:13

Peta - sreća! Baš se i ne rimuje, ali Simoni Halep to najmanje smeta. U petoj prilici ove godine da postane broj jedan svjetskog tenisa 26-godišnja Rumunjka iz Constante konačno je uspjela ostvariti najveći teniski san. U redu, osvojiti Grand Slam također je san svakoga tko krene u tenis.

Doći do prvog mjesta izluđivalo je Halep još od lipnja, kad je mogla spojiti oba sna, u finalu Roland Garrosa imala je set i 3:0 u drugom setu protiv Jelene Ostapenko, ali bio je to dan Latvijke, neumorne proizvođačice winnera. Halep se naklonila i čestitala, makar joj nije bilo lako. Bilo je to njeno drugo finale Roland Garrosa i drugi poraz, prije tri je godine, također u tri seta, poražena od Marija Šarapove. Druga prilika ukazala joj se u Eastbourneu, u četvrtfinalu protiv Caroline Wozniacki. I taj je meč izgubila u tri seta nakon što je dobila prvi. Dva tjedna kasnije opet je bila nadomak broja jedan, četvrtfinale Wimbledona protiv Johanne Konte i još jedan tijesan poraz u tri seta. Tada su je dva poena dijelila od jedinice, drugi je set izgubila u tie-breaku sa 7:5. Kolovoz je opet ponudio nadu za uspon, za taj jedan korak. Finale Cincinnatija, s druge strane Garbine Muguruza, tek okrunjena osvajačica Wimbledona, i potpuni krah Rumunjke. Španjolka je slavila sa 6:1, 6:0 i ostavila Halep na pet bodova (!) od prvog mjesta. Tolika je bila prednost Karoline Pliškove uoči US Opena, kad se ždrijeb našalio s Rumunjkom i u 1. kolu gurnuo je na Šarapovu.

Odškrinuta vrata

Kad su ju prošlog tjedna u Wuhanu upitali nada li se još da može postati prva na svijetu, Halep je bila pesimistična.

- Ne, previše sam prilika propustila da bih još uvijek vjerovala u to. Gotovo je za ovu godinu, ali neću odustati.

Kako život često piše romane kojih nismo svjesni, nekoliko dana kasnije otvorila se i peta prilika. Muguruza je bolesna došla u Peking, predala meč 1. kola i vrata su ostala odškrinuta za Halep. I da bi stvar bila još bolja, sve se vratilo na nekakav početak, pobjeda nad Ostapenko u polufinalu garantirala je broj jedan. Ovoga puta Latvijka nije mogla spriječiti Halep.

- Ovo je najemotivniji dan u mojoj karijeri, prvi put plačem na terenu - rekla je grleći brojku jedan napravljen od cvijeća koju su joj uručili nakon pobjede.

- Nikada neću zaboraviti ovaj dan i ovaj turnir.

Ključnu stvar za razvoj svoje igračke karijere Simona Halep napravila je još dok je bila - maloljetna. Naime, još nije imala 18 godina kad se odlučila operativnim zahvatom - smanjiti grudi! Bilo je to u 2009. godini, a u travnju te godine na 50.000 dolara vrijednom challengeru u Makarskoj u finalu je izgubila od Tatjane Malek (danas igra pod muževim prezimenom Maria). Tada je u Makarskoj još uvijek imala velike grudi, prevelike za njeno krhko tijelo.

- Otišla bih na operaciju smanjivanja grudi i da nisam bila sportašica, jednostavno ih nisam voljela ni u svakodnevnom životu. Kao tenisačici stvarale su mi probleme, nisam se osjećala ugodno na terenu, ograničavale su me u reakcijama, osjećala sam i tegobe u leđima - rekla je jednom zgodom kad su novinari pitali za objašnjenje tog neuobičajenog poteza.

Mirni Australac

Osim što rezultati pokazuju da je bila u pravu, Halep je i rijetko ozlijeđena. “Normalnim” grudima kupila si je zdravlje, a s vremenom postala jedna od najboljih tenisačica. Njen uspon nije bio rapidan, ali je bio konstantan i lako mjerljiv otkako je krajem 2012. godine ušla u Top 50. Osam mjeseci kasnije dohvatila je Top 20, pokupila nagradu za igračicu koja je najviše napredovala u 2013. godini (osvojila je čak šest turnira u toj sezoni), a u siječnju 2014. probila se i u Top 10. Iz kojeg otad nije ispala, u ovom je trenutku tenisačica s najviše uzastopnih tjedana među deset najboljih od svih aktivnih.

Njen je trener Darren Cahill, mirni Australac preuzeo je Halep na početku 2016. godine i bio je to pun pogodak. Cahill ima strpljenja kad je nužno, ali mu nije problem reći istinu u lice.

Ovoga proljeća, kad je Rumunjka bila u krizi i bez prave pobjede do Miamija, postavio joj je ultimatum.

- Ili ćeš dati sve od sebe kad izađeš na teren ili ti ja više neću biti trener. Nemam vremena za nekoga tko se ne trudi dovoljno - poručio je Australac.

Halep je na taj izazov odgovorila četvrtfinalom Miamija, polufinalom Stuttgarta, osvajanjem Madrida, finalom Rima i finalom Roland Garrosa. Iako je izostala konačna nagrada, pokazala je treneru da joj je stalo i ratne su sjekire zakopane.

Fali još Grand Slam

To što još nema Grand Slam titulu nije ništa neobično za WTA Tour. Do broja jedan bez toga su dolazile Kim Clijsters, Amelie Mauresmo, Jelena Janković, Dinara Safina, Caroline Wozniacki i Karolina Pliškova. Jedino su prve dvije od tih šest kasnije dodale najveće titule, Clijsters čak četiri, Mauresmo dvije. Neka i to bude izazov za Simonu Halep, a dotad neka uživa u statusu najbolje na svijetu.

Linker
24. travanj 2024 15:35