Marcus Willis
 REUTERS/Stefan Wermuth
KAO S FILMA

SVIJET OSVOJILA ČUDESNA PRIČA ANONIMCA Čovjek koji je inspirirao sve: 'Moj idol je Ivanišević'

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 28. lipanj 2016. 21:45

Britanskom tenisaču renking nezaustavljivo tone, na horizontu je već mirovina i planovi o angažmanu u nekom teniskom klubu. No, iznenada se dogodi ljubav koja mu daje snagu da se pojavi na najprestižnijem svjetskom turniru i ostvari uspjeh života…

Ovo je samo srcedrapajući scenarij “Wimbledona”, romantične komedije s Paulom Bettanyjem i Kirsten Dunst. Barem smo tako mislili dok se nije pojavio Marcus Willis, koji je dijelove filma pretvorio u stvarnost i sutra će igrati protiv najboljeg tenisača u povijesti Wimbledona.

SUDBONOSNI SUSRET

S druge strane Rogeru Federeru stajat će 25-godišnji Englez, trenutno 772. tenisač svijeta, koji je do prije nekoliko dana bio potpuni anonimac. Willis je živi dokaz da romantika u sportu nije izumrla, jer je njegova wimbledonska priča istovremeno nevjerojatna i inspirativna.

Ukratko ide ovako: zbog loših rezultata i kroničnog manjka novca, prije nekoliko mjeseci namjeravao je prestati s aktivnim igranjem i preseliti se u Philadelphiju, gdje je imao ponudu da bude teniski trener. Već se počeo raspitivati za vizu, a onda se u jednoj večeri sve promijenilo.

- Upoznao sam curu i rekao joj da odlazim u Ameriku. Ona mi je doslovno rekla da sam idiot i da ne smijem odustati. Sada sam joj beskrajno zahvalan - kaže Willis.

Ono što je uslijedilo graniči sa znanstvenom fantastikom. Willis je kao posljednji iznad liste upao u pretkvalifikacije Wimbledona. Dobio je sva tri meča i završio u kvalifikacijama. Tamo je u prvom kolu okrenuo meč protiv 99. igrača svijeta Yuichija Sugite, nakon što je prvi set izgubio 1-6.

Igrač koji je dosad u sezoni od nagradnih fondova zaradio točno 292 dolara nastavio je s pobjedama protiv Rubljeva i Medvedeva, a u ponedjeljak je u prvom kolu sa 3-0 šokirao Litvanca Berankisa (ATP 53.). Čudo ravno islandskom ulasku u četvrtfinale Eura, s čime se složio i Federer.

- Willis je jedna od najboljih stvari koja se u novije vrijeme dogodila tenisu - rekao je Švicarac.

Prije nego danas izađe na teren, Willis će se odjaviti iz hotela. Objasnio je da je to činio svaki dan, a kasnije bi se opet prijavio, jer nije znao koliko će se dugo zadržati u turniru. Protiv Federera, naravno, još nije igrao.

- Osim ako on ove godine nije bio na Futuresu u Tunisu, ali mislim da nije. Viđao sam ga u prolazu dok sam još bio junior. Bio je vrlo pristojan. Ipak, nikad nismo proćaskali…

Zahvaljujući pozivnicama, u Wimbledonu se često viđaju igrači s lošim renkingom, no oni koji uspiju proći prvo kolo ipak su endemske vrste. Willis je najniže plasirani tenisač s Grand Slam pobjedom nakon Jareda Palmera. Amerikanac je bio 923. na ljestvici kada je 1988. igrao na US Openu.

IZVAN SEBE

Nakon svega ne trebate dvaput pogađati tko je Willisov omiljeni igrač.

- Goran Ivanišević je moj heroj. U ponedjeljak mi je došao čestitati na pobjedi. Bio sam izvan sebe. Kada je 2001. s pozivnicom osvojio Wimbledon, bio sam u školi, a mama mi nije htjela reći tko je pobijedio. Kod kuće sam morao gledati cijelu snimku i sjećam se da u petom setu nisam mogao odvojiti oči od ekrana. Bio sam s Goranom svaki korak.

Prilično smo sigurni da se 2001. neće ponoviti, ali sama činjenica da će Marcus Willis igrati protiv Rogera Federera vraća tenisu šarm i čaroliju.

Linker
20. travanj 2024 13:55