Susana Vera / REUTERS
SVJETSKO PRVENSTVO U TENISU

IKONA BARCELONE IMA OPAK PLAN Želi ulagati vlastiti novac u potpuno novo natjecanje, ali ne u svom sportu! Slavni srpski sportaš oduševljen

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 16. svibanj 2017. 10:21

Jedan od najboljih nogometaša Barcelone i jedna od njenih ikona Gerard Pique proveo je proteklih nekoliko dana u Madridu, konkretnije u Caja Magici gledajući teniski Mutua Madrid Open, što i nije neko pretjerano iznenađenje. Pique voli tenis, kad god može, voli pogledati najbolje svjetske tenisače u akciji. Često je viđen i na turniru u Barceloni, te na World Tour Finalsu u Londonu krajem godine. Ovaj put Katalonac nije u Madridu bio samo da bi uživao, nego da bi perjanicama tenisa predstavio ideju iza koje stoji on i njegovi poslovni partneri.

Pique je spreman investirati u tenisko Svjetsko prvenstvo, projekt iza kojega navodno stoji i ATP World Tour, a za takvo nešto najvažnije je imati potporu najboljih tenisača svijeta. I čini se da je njegova ideja pala na plodno tlo, sudeći prema reakcijama tri od četiri najveća u tenisu.

Svjetsko prvenstvo u tenisu zamišljeno je kao desetodnevno natjecanje.

- Razgovarao sam s Gerardom - rekao je vrlo otvoreno Novak Đoković.

- On je sjajan tip i ja imam golem respekt prema svemu što je napravio kao nogometaš. Vidjeti da jedan od najboljih svjetskih nogometaša dolazi u teniski svijet i pokušava ga osobno podržati, ali i u nekim poslovnim sferama, može samo donijeti pozitivne stvari za naš sport.

GIJON, SPAIN - MARCH 24:  Gerard Pique of Spain looks on prior to the FIFA 2018 World Cup Qualifier between Spain and Israel at Estadio El Molinon on March 24, 2017 in Gijon, Spain.  (Photo by Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images)
Getty Images

Kompliciran raspored

Potpuno je jasno da Pique već dugo razmišlja o ovome projektu, koji bi, ako se doista realizira, mogao ugroziti opstojnost Davis Cupa, najstarijeg momčadskog natjecanja što korijene vuče od 1900. godine.

- Nekoliko puta smo razgovarali, ali ne mogu vam reći o čemu jer je puno stvari još neslužbeno - nastavio je Đoković.

- Nekoliko je ideja i projekata u planu, ali još ne znamo hoće li doći do realizacije. To ovisi o dosta stvari. Naš raspored je vrlo kompliciran, ali jako mi je drago da postoje ljudi kao Gerard, spremni investirati vrijeme i energiju da bi tenis postao bolji. Nadam se da će njegova ideja zaživjeti.

Nakon što je u 3. kolu izgubio od Borne Ćorića, Andy Murray je također potvrdio da je imao određenih kontakata s nogometašem Barcelone.

Novak Đoković
Mark Kolbe/Getty Images / Getty Images

Čini se dobra inicijativa

- Nekoliko puta sam pokušao razgovarati s njim, izmijenili smo poruke, no, još se nismo uspjeli naći, niti porazgovarati na telefon. Raditi nove stvari u tenisu nije lako, uvijek je dosta prepreka. Mislim da je to vrlo uzbudljiva ideja i ako se ostvari, bit će jako, jako dobra stvar. Tenisu su potrebna natjecanja kao to.

Vatreni navijač Real Madrida Rafael Nadal je rekao da Piquea ne poznaje baš najbolje, ali da je upoznat s onim što igrač Barcelone namjerava poduzeti.

- Znam već odavno da postoji jedna skupina i da je u toj skupini Pique te da bi oni htjeli pokrenuti natjecanje slično Svjetskom prvenstvu. Za mene je to odlično i bilo bi vrlo zanimljivo predstavljati svoju državu. Znam i da je format predvidio deset dana natjecanja na jednom mjestu. Meni se to čini kao dobra inicijativa, nedostaju nam turniri kao taj.

Deveterostruki osvajač Roland Garrosa se nada i da će ova ideja natjerati glave u Međunarodnoj teniskoj federaciji (ITF) da konačno razmisle o toliko potrebnim promjenama u Davis Cupu.

- Ne želim govoriti o ovoj ideji kao odgovoru na Davis Cup. Ja sam u Davis Cupu imao sjajnih trenutaka, jedinstvenih trenutaka, nikada neću govoriti loše o Davis Cupu. Istina je da već dugi niz godina mnogi napadaju ITF da ne radi ništa i istina je da se nisu adaptirali na sadašnjost. Uopće nisu razmatrali solucije da se stanje popravi. No ITF ima novog predsjednika, novo vijeće, ja sam siguran da će oni pokušati nešto uraditi, jer nam je to zaista potrebno.

Linker
17. travanj 2024 17:57