Getty Images
EKSKLUZIVNO U SPORTSKIM NOVOSTIMA

KAKO JE DOŠLO DO SURADNJE NOVAKA ĐOKOVIĆA I PROSLAVLJENOG HRVATSKOG TENISAČA Mario Ančić za SN otkriva: Razgovarali smo više od sat vremena!

Osvajač tri Wimbledona (2011, 2014, 2015) i ukupno 12 Grand Slam trofeja nazvao je Splićanina prošlog tjedna i zamolio ga da pronađe način da mu se stavi na raspolaganje, bok uz bok s Agassijem
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 02. srpanj 2017. 10:48

Proslavljeni hrvatski tenisač Mario Ančić bit će stručno pojačanje Novaka Đokovića u Wimbledonu! Naš bivši tenisač koji je 2011. godine, sa samo 27 godina, bio prisiljen prekinuti karijeru (posljednji meč odigrao je u svibnju 2010. u Münchenu) zbog konstantnih problema s ozljedama (leđa) i bolešću (najteži oblik mononukleoze), a otada izgradio akademsku (magistrirao i doktorirao pravo i financije na Columbiji u New Yorku) i poslovnu karijeru (trenutno je zaposlen u moćnoj bankarskoj kompaniji Credit Suisse na Wall Streetu) nije mogao ostati gluh na poziv prijatelja u pomoć.

Otkazao sam BBC-u

Trostruki osvajač Wimbledona (2011, 2014, 2015) i osvajač ukupno 12 Grand Slam trofeja nazvao je Ančića prošlog tjedna i zamolio ga da pronađe način da ranije od planiranog dođe u All England Club te mu se stavi na raspolaganje.

Bok uz bok s Andreom Agassijem, jer je legendarni Amerikanac već potvrdio da će nakon suradnje u Roland Garrosu s 30-godišnjim Srbinom biti i za cijelog Wimbledona. Dok je god Đoković, drugi nositelj, u turniru.

- Istina, već sam imao isplaniran dolazak u Wimbledon, ali tek u drugom tjednu turnira, kada sam trebao biti stručni komentator BBC-ja i usto igrati na turniru veterana - rekao nam je Mario u ekskluzivnom razgovoru iz svoga ureda na Manhattanu.

- Taj ću angažman s BBC-jem otkazati, iako sam se veselio, bilo bi mi prvi put, a što se tenisa tiče, to ću odlučiti na licu mjesta. Ionako je riječ o ekshibiciji.

Mario Ančić
Tom Dubravec / Hanza Media / Hanza Media

Priprema za US Open

Razgovor s Đokovićem, razgovor koji se otegao na više od sat vremena, itekako je zagolicao Marija i naravno da je odmah bio spreman pomoći mu kako god može. Uostalom, ovdje govorimo o prijateljima koji su jedan drugome već uskakali po potrebi. Tako je Đoković prije nekoliko godina bio poseban gost na Columbiji, još dok je Mario završavao doktorski rad. Đoković je tada pred više od tisuću studenata govorio o svojim iskustvima koja nisu striktno vezana za tenis.

Mario je uzvratio uslugu prije nešto manje od dvije godine kada je Novaka zagrijavao za finale US Opena protiv Rogera Federera. Legendarni je Švicarac toga ljeta patentirao SABR (iznenadni napad Federera, op. a.), ono kada bi ušao na pola terena prije suparnikova servisa, vratio lopticu i krenuo prema mreži. Toliko je to dobro radio da je tog ljeta pobijedio Đokovića u finalu Cincinnatija te se, praktički, prošetao do finala US Opena.

Generacijski bliski

Mario je prije finalnog dvoboja glumio Federera, njemu je to bilo prirodno s obzirom na to da je godinama bio jedan od najboljih tenisača koji su vladali mrežom. I toliko je dobro pripremio Đokovića da je ovaj na kraju slavio u četiri seta (6:4, 5:7, 6:4, 6:4).

Na žalost 33-godišnjeg Splićanina, on taj meč nije gledao jer taman kad se smjestio u loži na stadionu Arthur Ashe, zazvonio mu je mobitel.

- Money never sleeps, novac nikada ne spava. To je jedna od najpoznatijih i najtočnijih izreka na Wall Streetu. Morao sam se hitno vratiti na posao (bio je ponedjeljak, op.a.) i nisam vidio nijedan poen tog meča. Samo sam kasnije doznao da je Novak pobijedio.

Kako je sada uspio uvjeriti šefove da ga tjedan dana ranije od planiranog puste u London? U redu, Đoković je svjetska sportska veličina, ali to u svijetu biznisa gdje se vrte milijarde dolara ne mora ništa značiti.

- Naravno da sam morao obaviti niz razgovora i dobiti dopuštenje svih iznad mene. Ti su razgovori trajali cijeli tjedan i, srećom, završeni su najbolje moguće. U subotu stižem u Wimbledon i stavljam se Novaku na raspolaganje.

Da bi stvari bile dokraja jasne, Mario će u ova tjedna biti na godišnjem odmoru, tako da nitko neće biti zakinut, takav je dogovor postignut nakon svih razgovora. Karijera investicijskog bankara u Credit Suisseu na prvom je mjestu. Karijera koju gradi više nego uspješno.

Zanimljivo, Novak je u Rimu u svibnju govorio da bi volio uza se imati nekog mlađeg trenera. Mario nije trener niti to namjerava postati s obzirom na to da ga je život odveo u neke druge vode, ali je generacijski vrlo blizak s Đokovićem.

Kližan pa ćemo vidjeti

- On zna što sam sve prošao i zna da imam dosta iskustva. Zna i da sam jednom nogom u tenisu, odnosno da pratim sve, bez obzira na sve obaveze koje imam na Wall Streetu.

Osim toga, Mario je svoj najbolji tenis igrao u Wimbledonu, gdje je bio juniorski finalist (2000, Nicolas Mahut), kao kvalifikant u debiju na centralnom terenu pobijedio Rogera Federera (2002, prvi kojemu je to uspjelo od Björna Borga 1973. godine) te u godinama nakon toga dohvatio polufinale (2004, Andy Roddick) i dva četvrtfinala (2006, 2008, oba Roger Federer), a posljednje je četvrtfinale bilo i njegov posljednji nastup na svetoj travi Wimbledona (omjer mu je 17-6).

U nedjelju će postati dio tima Đoković, imat će svoje obaveze u pripremama mečeva i svega ostalog što treba. Jednokratno, da još jednom naglasimo.

- Vidio sam da otvara protiv Kližana i da je u donjem dijelu ždrijeba s Federerom.

Ostalo će vidjeti na licu mjesta...

Linker
23. travanj 2024 07:15