Lintao Zhang/ Getty, twitter / Getty, twitter
INTRIGANTNA PRIČA

ŠTO SE TO DOGAĐA S NAJBOLJIM TENISAČEM SVIJETA? Đoković umjesto trenera angažirao duhovnog gurua koji propovijeda ljubav i mir

Prvi tenisač svijeta u Pariz na Masters 1000 turnir stigao bez obojice trenera, Vajde i Beckera, ali je doveo Španjolca Pepea Imaza koji propovijeda ljubav i mir
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 02. studeni 2016. 12:49

Prvi tenisač svijeta Novak Đoković u Pariz na Masters 1000 turnir stigao je bez obojice trenera, dugogodišnjeg Mariana Vajde i Borisa Beckera s kojim je stigao do gotovo apsolutne dominacije u posljednje dvije sezone.

Prilično neobično kad se zna da Srbin u Bercyju brani status najboljeg na svijetu pred naletom raspištoljenog Andyja Murraya. Škot je osvojio posljednja tri turnira (Peking, Šangaj i Beč), čime je Đokovićevu prednost, koja se još ljetos činila nedostižnom, skresao na samo 415 bodova.

Bivši tenisač

Đoković u Parizu ipak nije sam i to je ono što je podiglo obrve uvijek znatiželjnih novinara, koji su u njegovu “korneru” detektirali Pepea Imaza, duhovnog gurua koji propovijeda filozofiju “Amor y Paz”, odnosno ljubav i mir.

Riječ je o bivšem španjolskom tenisaču, danas 42-godišnjaku, koji je u najboljim danima s reketom dogurao do 167. mjesta na rang-listi. Ali teniski rezime nije ono čime je snažno privukao 29-godišnjeg Srbina i stavio ga pod svoj utjecaj. Imaz vjeruje u meditaciju i snagu dugih zagrljaja, a u svom centru u Marbelli stvorio je pravi kult (netko će reći sektu) u kojemu se okupljaju njegovi sljedbenici.

Getty / Getty

Tamo je, ako je vjerovati Daily Mailu, Đoković boravio nakon što je u 3. kolu Wimbledona šokantno izgubio od Sama Querreya. Uostalom, oni vještiji mogu pronaći video, postavio ga je Pepe Imaz, na kojemu se vidi seansa u kojoj sudjeluju Novak Đoković, njegov mlađi brat Marko i nekadašnja Top Ten igračica Daniela Hantuchova. Prošlog je tjedna taj video uklonjen, na njemu Novak govori da “svi mi esencijalno tražimo ljubav, sreću i sklad”. Imaz je do Novaka stigao preko Marka, kojemu je prije dvije godine pomogao da pobijedi depresiju u koju je pao shvativši da nikada neće biti dobar tenisač kao stariji brat.

- Tek nakon četiri godine mogao sam reći mami, tati, braći i prijateljima da ih volim - objasnio je Marko kako ga je 42-godišnji Imaz izliječio.

Već duže zajedno

Ta se seansa odvijala dok je Srbija ljetos gubila od Velike Britanije u četvrtfinalu Davis Cupa u Beogradu. Đoković nije igrao, ali nije niti bio u Beogradu, za razliku od Murraya koji je nakon osvajanja Wimbledona stigao kao podrška suigračima.

Đoković je i prošlog tjedna bio u Marbelli, u nedjelju je na press-konferenciji izjavio da se osjeća pomlađen. Imaz je, tvrde bolje upućeni, već nekoliko mjeseci putovao uz Đokovića, ali se skrivao po turnirima da ga se ne primijeti. Kad je prvi tenisač svijeta konačno osvojio Roland Garros u lipnju, njegovo crtanje srca reketom na terenu Philippe Chatrier protumačeno je kao hommage trostrukom pobjedniku Gustavu Kuertenu, čiji je to bio zaštitni znak.

Sept 11, 2016; New York, NY, USA;   Novak Djokovic of Serbia reacts to a missed shot while playing Stan Wawrinka of Switzerland in the men's singles final on day fourteen of the 2016 U.S. Open tennis tournament at USTA Billie Jean King National Tennis Center. Mandatory Credit: Robert Deutsch-USA TODAY Sports - RTSNA1M
Robert Deutsch-USA TODAY Sports
Novak Đoković

Danas se to interpretira drugačije, srce je simbol koji favorizira duhovni guru Imaz. Imaz je potaknuo i Đokovićeve proslave pobjeda rukama koje se šire od grudi prema navijačima, i to je, naime, gesta ljubavi.

Đoković je priznao da mu je trijumf u Roland Garrosu i kompletiranje naslova sa sva četiri Grand Slam turnira utjecalo na manjak motiva u nastavku sezone. Pretpostavlja se da su problemi u braku s Jelenom Ristić, ljubavi iz tinejdžerskih dana, zbog navodne afere s bolivudskom zvijezdom Deepikom Padukone također utjecali na odlazak u ruke spiritualnog vođe.

Iako je Jelena bila na tribinama u New Yorku, svi su primijetili koliko je odsutna duhom i koliko zapravo malo prati događaje na terenu. Brak je definitivno bio u krizi, ali prema posljednjim aktivnostima na društvenim mrežama moglo bi se zaključiti da je to prebrođeno. U tu je svrhu Đoković vjerojatno žrtvovao turnir u Pekingu na kojemu je uvijek nastupao i na kojemu je samo za pojavljivanje dobivao sedmeroznamenkaste svote.

REUTERS/Eric Gaillard
REUTERS/Eric Gaillard / REUTERS

Intrigantna priča

U zoru obračuna za broj jedan, počevši od danas, ovo je intrigantna priča. Đoković u nju kreće bez Vajde i Beckera, ali s Imazom. Hoće li to biti dovoljno da bi sačuvao prvo mjesto na svijetu? Ovo je njegov dio sezone, trostruki je branitelj naslova u Bercyju kao što je četverostruki uzastopni osvajač World Tour Finalsa. Možda je drugi dio ove godine bio ispod njegovih standarda - makar je osvojio Toronto i bio u finalu US Opena - ali tenis sigurno nije zaboravio igrati.

Isto tako, Murray zaslužuje sve čestitke na briljantnom učinku, dok je Đoković pomalo glavinjao, ali Škot u tom razdoblju nijednom nije morao pobijediti Srbina. Bit će zanimljivo vidjeti što će u tom pogledu donijeti Pariz i London.

Linker
22. travanj 2024 04:27