Borna Ćorić
 Reuters/Antonio Bronic
HRVATI NAPADAJU BIJELI SPORT

SURADNJA VRIJEDNA SAMOG TENISKOG VRHA Novi trener Borne Ćorića otkrio veliku tajnu o nadolazećoj zvijezdi

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 27. rujan 2016. 00:12

Kad je krajem kolovoza došao na godišnji odmor u Split, Ivo Ančić (37) nije mogao ni sanjati da će nekoliko tjedana kasnije dobiti u ruke jednog od najperspektivnijih tenisača svijeta i k tome Hrvata Bornu Ćorića. Naš tinejdžer se razišao s Milesom Maclaganom nakon nastupa na US Openu i sa svojim timom krenuo u potragu za novim trenerom.

Vrlo brzo im je u fokus ušao baš Ivo, kako je rekao Bornin tata Damir, “trener s imenom i prezimenom”. Tako će Ivo Ančić postati peti trener otkako je 19-godišnjak iz Zagreba krenuo u profesionalne vode, stiže nakon Ryana Jonesa, Željka Krajana, Thomasa Johanssona i Maclagana.

Splićanin, kome je 36 godina i koji je bio dio jedne iznimno darovite generacije hrvatskih tenisača (Ivan Ljubičić, Ivo Karlović, Željko Krajan, Ivan Beroš... da spomenemo samo neke), odavno je u trenerskim vodama. Zanat je praktički ispekao s mlađim bratom Marijem, kasnije je radio s Bernardom Tomicem, Thiemom de Bakkerom i Filipom Krajinovićem.

Posljednje četiri godine proveo je u Dubaiju, bio je direktor teniske akademije, koju je osnovao jedan od najbogatijih ljudi svijeta Khalaf Al Habtoor te direktor Challengera tenisačica od 100.000 dolara.

- Čim je došlo do kontakta i kad sam vidio u kojem smjeru se odvijaju razgovori, nisam se previše dvoumio. S Bornom sam se dogovorio, nakon toga sam obavio dva razgovora vezano za dosadašnji posao i to je to.

Ivo je prvi u obitelji Ančić ušao u tenis, ali je zadnji ostao. O naglom odlasku Marija manje-više se sve zna, mononukleoza i ozljeda leđa natjerale su ga da u 26. godini prekine karijeru. Mogao je on i takav igrati, ali kad je shvatio da takav ne može kandidirati za najveće stvari, izabrao je drugi put. Doktor prava sa sveučilišta Columbia danas je jedan od vukova s Wall Streeta.

Sestra Sanja još je ranije prekinula s tenisom. Nije joj bilo 18 godina kad je rekla dosta, posvetila se studiranju pa ima diplome Ekonomskog fakulteta i Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu (smjer farmacija), za nekoliko dana će steći titulu MBA (Master of Business Administration) u Barceloni te je prihvatila poslovnu ponudu konzorcija Bayer.

Ivo također ima fakultetsko obrazovanje, diplomu Ekonomskog fakulteta u Splitu, a i od teniske karijere igrača također je rano odustao. Teška ozljeda koju je zaradio na Futuresu u Lošinju kad je imao 19 godina preusmjerila ga je u trenere.

- Odmah sam preuzeo pet godina mlađeg brata Marija i na prvom turniru on je postao europski prvak do 14 godina u San Remu.

Brad Gilbert, negdašnji trener Andrea Agassija, Andyja Roddicka i Andyja Murraya a danas teniski analitičar ESPN-a, prokomentirao je suradnju Ćorića i Ančića ovim riječima:

- Sviđa mi se to. Ivo je izvanredan trener.

Sada kad smo sve to pretresli, dolazimo do onoga najvažnijeg. Ivo i Borna, Borna i Ivo.

- Bornu sam uživo gledao u Dubaiju posljednje dvije godine, vidio sam njegovu pobjedu nad Murrayem. Naravno da sam ga gledao i na televiziji a bio sam i u Dvorani Krešimir Ćosić kad je igrao protiv Gasqueta.

I kakvi su dojmovi?

- Borna je strahovito talentiran. Nama u Hrvatskoj stalno se ponavlja u nekom pravilnom razmaku od otprilike pet godina da nam dolaze klasni igrači kapaciteta najmanje Top 10. Od Gorana, Ljube, moga brata, Marina... Borna je taj, ne sumnjam u to. Ono što sam čuo i što jedva čekam sam spoznati je da je Borna veliki radnik, da mu nije problem zadržati se na treningu pola sata više ako shvati da će od toga imati koristi. Ja tu crtu u karakteru zovem šampionskim mentalitetom, to je nešto s čim se rađaš. Njegovo je srce veliko.

Čime je to Ivo osvojio Bornu?

- Mogu reći da smo dosta razgovarali, svatko od nas iznio je svoje mišljenje o dosta toga, prije svega u kojem se pravcu treba raditi i kako bi se trebala razvijati njegova igra, posljedično i karijera. Kad prođe operacija, najvažnije će biti fizički se pripremiti. U tom smislu mora dostići Top 10 razinu, mora u tome biti kao što je u teniskom smislu.

To je samo jedna komponenta, puno ih je još u igri, ali jasno je da Ivo o tome ne želi govoriti nadugo i naširoko.

- Stvaranje odnosa između nas je jako bitno, time sve počinje i završava. Naravno da je rezultat taj koji sve određuje. Ono što bih želio naglasiti jest da će pripreme između dvije sezone, neovisno o finalu Davis Cupa, biti iznimno bitne. Tu ne smije biti pogreške jer je početak sezone vrlo težak, uvjeti koji će nas čekati u Chennaiju i Australiji jedni su od najgorih u teniskoj sezoni. To vam je kao ulazak u boksački ring, samo najotporniji ostaju na nogama.

Linker
20. travanj 2024 08:46