Getty Images
NAKON DUGE I TEŠKE BOLESTI

VIDEO: ŠOK U SVIJETU SPORTA U 49. godini umrla omiljena teniska legenda! I danas ju pamtimo po antologijskoj sceni kojom je osvojila srca navijača

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 20. studeni 2017. 11:34

Teniski i sportski svijet potresla je u ponedjeljak ujutro najgora vijest - bivša osvajačica Wimbledona i druga tenisačica svijeta Jana Novotna umrla je u 49. godini nakon duge i teške bolesti.

Jedna od omiljenih tenisačica našeg doba dugi je niz godina bolovala od raka, a po objavi organizacije WTA slavna Čehinja preminula je "spokojno, okružena obitelji".

Karijeru Jane Novotne obilježila su tri velika finala Wimbledona - 1993. i 1997. godine je ostala bez naslova, najdraži turnir konačno je osvojila 1998. godine, pobijedivši u finalu, na oduševljenje navijača, Francuskinju Nathalie Tauziat.

Novotna je srca navijača osvojila 1993. godine, u svom prvom velikom vimbldonskom finalu, kada ju je shrvanu u suzama nakon poraza tješila vojvotkinja od Kenta, a dirljiva scena obišla je svijet.

"Jana je bila inspiracija svima nama i na terenu i izvan njega, svima onima koji su je imali priliku i čast upoznati. Njezina zvijezda uvijek će sjati u teniskoj povijesti. Naše misli su danas s Janinom obitelji", poručio je u emotivnom priopćenju direktor WTA Steve Simon.

Novotna je bila poznata po svojoj servis-volej gri, a u 14 godina dugoj karijeri osvojila je 24 WTA naslova u pojedinačnoj konkurenciji i 76 u parovima.

Ukupno je osvojila 17 Grand Slam naslova, od čega 12 u ženskim parovima i četiri u mješovitim parovima. Tri je puta osvajala olimpijsku medalju i bila je članica češke reprezentacije koja je 1988. osvojila Fed Cup.

U Međunarodnu tenisku kuću slavnih ušla je 2005. godine.

Linker
24. travanj 2024 12:07