PAUL CHILDS / REUTERS
MLADA NADA ODUŠEVILA

UŽAS NA WIMBLEDONU! Ana Konjuh držala treću tenisačicu svijeta u šaci, a onda se dogodio peh

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 30. lipanj 2016. 22:52

Iako je nekadašnje stratište favorita, odnosno teren broj 2, otišlo u povijest, duh tog terena, čija je prošlost isprepletena velikim pričama, čini se ostaje i na unazad nekoliko godina novoizgrađenoj dvojci. Ovaj put sudbina je okrenula stranu i okrutno spriječila veliko iznenađenje.


Ana Konjuh, naime, bila je na putu fantastične pobjede protiv treće nositeljice Agnieszke Radwanske u dramatičnom meču drugog kola Wimbledona, sve do 15. gema odlučujućeg seta kada nezgodno, u lovu na kratku loptu suparnice, doskače na lopticu, bolno iskrenuvši skočni zglob. Suze su krenule niz njezino lice, jer bilo je jasno da je velika pobjeda otišla s ozljedom. No, Konjuh se nije predavala. Nakon stavljanja bandaže zakoračila je ponovo na teren, ali protiv vjetrenjača se nije moglo.


Junački se borila čitavi susret, nadišla svoje dosad znane granice u mečevima s velikim protivnicima i potpuno onemogućila Radwansku da razviju igru kojom će kontrolirati susret. Međutim, nije počelo bajno.


Konjuh je započela furiozno, breaknuvši Radwansku odmah na startu. No potvrda breaka izostala je zbog neprisiljenih pogrešaka. Njihov je broj na samom početku bio višestruko veći kod mlade Dubrovčanke, dok je Radwanska uz solidan servis strpljivo čekala prilike koje je Konjuh često nudila.


Poneki kreativniji trenutak u njezinoj igri ipak je bio samo iznimka, gledajući prvi set te početak drugog. No, Konjuh ipak počinje igrati na višoj razini, a Radwanska počinje gubiti živce. Prijelomni trenutak bio je četvrti gem druge dionice kada naša igračica spašava 0-40 i još dvije break-lopte poslije toga. Okrenulo je to set u drugu stranu jer je Konjuh odmah u sljedećem gemu došla do prednosti koju je odličnim servisom i znatno preciznijom igrom s osnovne linije uspjela zadržati. Prikazala je i odličnu igru na mreži. Nije ju omela ni "prasica" Poljakinje, već joj je uzvratila istom mjerom. Ključ tog gema i cijelog seta ipak je bio i sjajan servis koji je u pravim trenucima donosio besplatne poene.
Radwanska je nastavila igrati izvan ritma. Konjuh koristi nesigurnu igru Poljakinje za break u uvodu trećeg seta. Nastavivši igrati sjajno, gotovo bez pogreške, servis je funkcionirao sjajno. Premoćnu igru mogla je slavodobitno okruniti već u devetom gemu kada ima meč loptu, koju ne koristi.


Na vlastiti servis je stigla do još dvije meč-lopte, međutim opet se događa pad koncentracije, pomalo i zbog straha te nevjerovanja da je tako blizu tako velike pobjede. Nanovo uzima servis kod 5:5, ali opet, ovaj put još uvjerljivije, gubi stečenu prednost. Započeo je tada veliki boj, prije svega u glavi, no, Radwanska nije imala svoj dan. Praktički je preživljavala od sigurnog servisa i grešaka protivnice, kojih je kako je meč odmicao bilo sve manje, za razliku od početka.


Konjuh je propustila prilika za senzaciju, no, tko zna što bi se dogodilo i u kojem smjeru bi otišao meč da se nije ozlijedila u nesretnom 15. gemu treće dionice. Trenutak koji će joj ostati dugo u pamćenju, ali i kao velika motivacija da se vrati još bolja. Jer protiv Radwanske je pokazala kakvim arsenalom raspolaže, pokazala je i da odlično igra na mreži, kao i da ima mogućnost promijeniti ritam u trenutku kada stvari za nju nisu u pravom položaju.


Servis je njezin jak forte, na kojem gradi igru netipičnu za ženski tenis. Tipično je, pak, igrala Radwanska, uporno i pod svaku cijenu vraćajući loptice u teren, što ipak nije igra kakvom bi se trebala dičiti treća igračica svijeta.
Bolne grimase i suze, uvjereni smo, nadoknadit će već u skoroj budućnosti.

Linker
22. travanj 2024 23:21