OSJETLJIVI PAPIRI

ŠPIJUNSKI SKANDAL POTRESA BRITANIJU 'Dokumenti koje je Miranda nosio mogli su ugroziti živote'

 AFP

Britanska policija tvrdi da su dokumenti koje je zaplijenila kod Davida Mirande, dečka Guardianova novinara koji je pisao o programima nadgledanja američke Nacionalne sigurnosne agencije, mogli ugroziti živote.

Detektivi su otvorili i kaznenu istragu nakon što su pregledali zaplijenjene materijale koje je policija oduzela Mirandi, partneru novinara Glenna Greenwalda, nakon što ga je na Heathrowu ispitivala devet sati. Mirandu su policajci u nedjelju zadržali na temelju antiterorističkih zakona, a potom ga pustili bez optužbi, ali su zadržali njegov laptop, telefon, disk i USB stikove.

“Inicijalni pregled zaplijenjenog materijala identificirao je vrlo osjetljiv materijal, čije bi otkrivanje moglo ugroziti živote", priopćio je Scotland Yard bez dodatnih detalja.

Mirandina odvjetnica Gwendolen Morgan novinarima je rekla da o istrazi zna vrlo malo. Morgan je od suda u Londonu tražila da policiji zabrani da pregledaju desetke tisuća dokumenata na zaplijenjenim uređajima, no dva su suca vlastima dala dopuštenje da do 30. kolovoza pregledaju dokumente ako se oni odnose na nacionalnu sigurnost te da istraže moguće veze s terorizmom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:04