VODENA BUJICA

FOTO: PROGLAŠENE IZVANREDNE MJERE OBRANE OD POPLAVA U SISKU Autobusi spremni za evakuaciju stanovnika!

Izvanredne mjere proglašene su zbog viskog vodostaja rijeka Save, Kupe, Odre i Lonje, koje još uvijek rastu
 Srđan Vrančić / CROPIX

NOVO 20:44 - Stanovnici sisačke Posavine još jednu noć neće mirno spavati, jer je na sisačko područje upravo stigao visoki vodeni val. To potvrđuje dosad najviši vodostaj Save u obližnjem Crncu, koji je večeras dosegao rekordna 754 centimetra. Ohrabruje da je Sava u uzvodnom Dubrovčaku nakon višesatne stagnacije počela lagano opadati.

Visoki vodni val Kupe očekuje se tijekom sutrašnjeg dana, pa stručnjaci Hrvatskih voda vjeruju kako će ga Sava moći prihvatiti bez prelijevanja vode preko nasipa. Svih 50.000 vreća s pijeskom, koje su stigle tijekom današnjeg dana, ugrađeno je u zečje nasipe na najugroženijim mjestima.

Sisački gradonačelnik Dinko Pintarić je izjavio kako vjeruje da ipak neće biti potrebe za evakuaciju, ali ako zatreba, ugroženi će se stanovnici brzo i kvalitetno zbrinuti. (H)

--------------------------------------------------------------------

16:06 - Ivica Plišić, generalni direktor Hrvatskih voda, koji je zajedno s Zoranom Đurokovićem, glavnim operativcem službe obrane od poplave, te Slavkom Tucakovićem, glavnim vatrogasnim zapovjednikom u utorak bio u Sisku i sudjelovao na sjednici županijskog stožera zaštite i spašavanja, rekao je kako je stanje u Sisku i sisačkom kraju što se tiče visokog vodostaja ozbiljno, ali ne alarmatno.

- Što se tiče velikih rijeka, stanje bi mogli nazvati uobičajenim i tu ne očekujemo većih problema, iako Kupom prema Sisku plovi već osmi ovogodišnji veliki vodni val, a veliki vodni val ponovo stiže i Savom. Nasipi jesu opterećeni dugotrajno visokom vodom, no stanje je pod kontrolom. Puno je kiša, zaobalne vode nemaju kamo i one plave kuće, podrume, usjeve, rekao je Plišić. Istakno je kako srećom u Sisak neće istovremeno stići vodni valovi Kupom i Savom. Vrhunac vodnog vala Savom već će proći Sisak kada će doći vodni val Kupom.

Stoga nešto veće probleme očekujemo na području Jasenovca, gdje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplave, jer je tamo i Una koja raste, istaknuo je Plišić.

FOTO: VODENA BUJICA IDE PREMA SISKU Građani u strahu! Jake kiše ne prestaju, stiže i snijeg!

Andrija Rudić, zamjenik županice ističe da sve službe rade koordinirano i da za sada nema nikakvh problema. Gradonačelnik Siska, Dinko Pintarić, nakon sjednice gradskog stožera za zaštitu i spašavanje priopćio je da su u koordinaciji s Centrom 112 i Hrvatskim vodama, tijekom dana na najugroženije lokacije poslani kamioni s pijeskom i vrećama, a u suradnji s mjesnim odborima i lokalnim DVD-ima rade se zečji nasipi.

Auto promet Sisak će osigurati autobuse za eventualnu evakuaciju stanovništva, a bit će pripremljen i smještaj u dvorani OŠ 22. lipnja dok Gradsko društvo Crvenog križa Sisak osigurava pokrivače, hranu i piće ako će biti provedena evakuacija.

Inače, tijekom dana zbog viskog vodostaja rijeka Save, Kupe, Odre i Lonje, koje još uvijek rastu, proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava za rijeku Savu kod Dubrovčaka, ustave Prevlaka i Jasenovca. Izvanredne mjere obrane od poplave vrijede za cjelokupno područje uz Kupu uzvodno od Siska.

Siščanima, kao i stanovnicima svih nizinskih dijelova Sisačko-moslavačke županije ogromni problem predstavljaju zaobalne i procjedne vode, te vode od obilnih kiša koje više nemaju kamo nego plave podrume, dvorišta, kuće i oranice, a za promet su zbog prelijevanja vode, zatvorene brojne ceste.

Od Uskrsa za sav je promet zatvorena cesta Žažina-Mala Gorica, od Uskrsnog ponedjeljka cesta Sisak-Palanjek, a od utorka državna cesta Sisak-Popovača, kao i lokalne ceste Gušće - Prelošćica, Košutarica-Mlaka. Tijekom utorka prijepodne Kupa se počela prelijevati preko ceste u Vurotu pa je I ta prometnica zatvorena za promet. Tijekom Uskrsa i Uskrsnog ponedjeljka sisački centar 112 je imao više od 400 poziva građana zbog poplavljenih podruma, dvorišta i kuća.

Prema zadnjim informacijama u porastu su vodostaji rijeke Save, Kupe, Gline, Une, Lonje, Odre, kao i vodostaj u retenciji Lonjsko polje, gdje su proglašene izvanredne mjere obrane od poplave. Zbog visokih voda u ribnjaku Letovanić, koje prijete probijanjem nasipa ribnjaka postavljeno je novih 4.000 komada vreća.

Isto tako, zbog porasta vodostaja u Odranskom polju voda je zaprijetila kućama u Tišini Desnoj. Ugroženo je nekoliko stambenih objekata, te su tijekom utorak I tamo postavljeni zečji nasipi za zaštitu kuća.

Obitelj Bišćan: 'Ne pamtimo ovakve bujice!'

Zlatko i Đurđa Bišćan iz Vurota, sela nedaleko od Siska, bili su poplavljeni prije tri godine. Tada smo podignuli temelje kuće, misleći da ćemo ubuduće biti sigurni, rekla nam je danas Đurđa Bišćan, nakon što su je vatrogasci čamcima iz kuće dovezli od ceste kako bi mogla u nabavku u obližnji Siska.

Njezin suprug i dvojica vatrogasaca iz Stare Drnečine ostali su kod kuće boreći se da vodena stihija ne prodre u dnevni boravak.

Vatrogasci su postavili zečje nasipe pred ulaznim, vratima, uključena je pumpa koja izvlači svu vodu koja prođe kroz improvizirani nasip. No, voda je počela izbijati kroz sifone u kupaonici i, kako nam je rekla gospođa Bišćan, malo je izgleda će im kuća biti spašena od popave.

- Ne pamtimo ovakvu buijicu, da voda ovako brzo raste. Što li nas tek čeka, čujemo na radiju da tek stiže vodni val Kupom i Savom, rekla je Đurđa Bišćan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:17