TEŠKA SITUACIJA U DEŽELI

FOTO: APOKALIPTIČNO NEVRIJEME Sloveniji hitno treba pomoć, četvrtina ljudi nema struje

U ledenoj su oluji porušeni golemi stupovi dalekovoda. Zatraženo je slanje velikih agregata
 Delo / CROPIX

LJUBLJANA - Led je i u Sloveniji izazvao strahovitu štetu: sloj leda koji je ponegdje debeo i do pet centimetara, bez struje je ostavio oko četvrtinu svih kupaca električne energije, a procjenjuje se da se opskrba neće normalizirati čak dva tjedna.

Ponegdje je otežana opskrba pitkom vodom i mobilne mreže su izvan funkcije zbog oštećenja antena i nedostatka struje, a jučer je dvije trećine škola bilo zatvoreno. Ukupna šteta u šumama je golema: srušena stabla i slomljene grane po ukupnoj drvnoj masi mogu se usporediti s ukupnom godišnjom redovnom sječom, procjenjuje Zavod za šume Slovenije.

Zbog oštećenja na električnoj mreži Slovenija je zatražila hitno slanje velikih agregata iz susjednih zemalja: iz Njemačke su jučer stigla tri, iz Austrije 27, a iz Češke jedan. Manje agregate je ponudila i Hrvatska, dok su iz Mađarske i Italije javili da zbog teškoća na vlastitom području nemaju slobodnih agregata.

Zbog razmjera oštećenja na električnoj mreži iz Elektro Slovenije (ELES) poručuju da će im za normalizaciju opskrbe biti potrebna i do dva tjedna, a sva oštećenja možda neće biti otklonjena ni do kraja travnja.

- Na tlu je oko 500 tona željeza, kabela i dalekovoda - rekao je Marko Hrast, ELES-ov direktor za infrastrukturu. Na području Elektre Ljubljana bez struje je jučer prijepodne bilo 70 tisuća korisnika, a u ostatku zemlje njih još gotovo 50 tisuća.

Srećom, zasad nema smrtnih slučajeva, ali nadležni upozoravaju građane da se ne približavaju palim električnim vodovima te da vode računa o opasnosti od trovanja ugljičnim monoksidom od agregata budući da je u bolnicama već završilo nekoliko osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:31