VOJSKA OPTUŽILA PROSVJEDNIKE ZA TERORIZAM

Muslimanska braća otkazala prosvjed u strahu od snajpera

Prosvjednici su planirali marširati na Ustavni sud protiv vojnog udara, ali su se uplašili da je vojska po krovovima uz put kojim su planirali proći rasporedila snajperiste

Egipatska vlada jučer je na izvanrednoj sjednici raspravljala o prijedlogu privremenog premijera Hazema el-Beblavija, kojemu se pridružio i privremeni predsjednik Adli Mansur, da se zbog prolivene krvi zabrani političko djelovanje Muslimanske braće. Islamistička skupina, čiji su predstavnici pobijedili na pet uzastopnih izbora od pada predsjednika Hosnija Mubaraka 2011., tako se našla pred zabranom zbog optužbi da je izazvala nasilje prosvjedima protiv vojnog udara kojim je 3. kolovoza srušen legalno izabrani predsjednik Muhamed Mursi.

Zastrašivanje građana

No, agencija Reuters objavila je da je zamjenik premijera Baha el-Din, mnogo liberalniji od premijera, iznio konkurentski prijedlog: da se odmah ukine izvanredno stanje, daju garancije za ljudska prava, uključujući i pravo na javno okupljanje, a svim političkim strankama omogući pravo djelovanja. Koji će od prijedloga biti prihvaćen jučer poslijepodne još nije bilo poznato, osim da je el-Beblavijeva poruka bila jasna: “Nema pomirbe s onima čije su ruke uprljane krvlju i koji su oružje okrenuli protiv države i njezinih institucija”.

Optužbe i protuoptužbe za nasilje nastavile su se i jučer, u ozračju u kojem je bilo teško razlikovati što je istina, a što propaganda, piše britanski Guardian. Na press konferenciji ministar vanjskih poslova Nabil Fahmi novinarima je predstavio snimke koje pokazuju prosvjednike iz redova Muslimanske braće kako pucaju u Kairu.

- Sve to treba zastrašiti građane. Cilj toga je širiti nesigurnost i potresti temelje države. Ni jedan od tih ciljeva nije prihvatljiv i mi smo se tome oduprijeli i nastavit ćemo se odupirati u skladu sa zakonom: čvrsto, strogo i oprezno - rekao je Fahmi. Više od 1000 pripadnika Muslimanske braće uhićeno je posljednjih dana u racijama širom zemlje, a egipatski su dužnosnici preksinoć protiv 250 njih otvorili i istrage za ubojstva, pokušaje ubojstva i terorizam, objavila je egipatska novinska agencija MENA. Još nekoliko desetaka istaknutijih članova Braće uhićeni su širom zemlje tijekom jučerašnjeg dana, otkrili su BBC-ju sigurnosni izvori. Mnogi su prosvjednici uhićeni nakon pucnjave u subotu sa sigurnosnim snagama u džamiji na Ramzesovu trgu, gdje su se dan ranije zabarikadirali. I o tome događaju jučer su kružile najrazličitije informacije. Muslimanska braća na svojoj su internetskoj stranici prenijela riječi imama džamije al-Fatah koji je rekao da su samo državne snage sigurnosti imale pristup minaretu te je tako sugerirao da je pucnjava izbila nakon isplanirane provokacije. Državna je pak televizija izvještavala o napadu “terorista” koji su oskvrnuli sveto mjesto pucajući s minareta po vojsci i policiji okupljenoj na ulici. Nakon što je vojska očistila džamiju, uhićeno je 385 ljudi.

Muslimanska su braća za jučer najavila niz prosvjeda širom Kaira, koji su trebali završiti okupljanjem ispred Ustavnog suda, no poslijepodne su stigle vijesti da je dio prosvjeda otkazan zbog straha da je vojska postavila snajpere na krovove uz rutu kojom su prosvjednici trebali proći.

Namjerno ubijena djeca

Muslimansko bratstvo tvrdi da su vladine postrojbe u okršajima s prosvjednicima namjerno gađale sinove i kćeri njihovih lidera kako bi onesposobile organizaciju. Od početka prosvjeda poginula je kći glavnog tajnika Stranke slobode i pravde Muhameda al-Beltagija i sin lidera Muslimanskog bratstva Muhameda Badije.

Istovremeno, čelnici Europske unije, Jose Manuel Barroso i Herman Van Rompuy, upozorili su egipatsku vladu da će Unija preispitati odnose s Kairom ako se ne zaustavi nasilje, za koje smatraju odgovornima privremenu vladu i vojsku.

“Nasilje i ubijanje posljednjih nekoliko dana ne može se opravdati ili zanemariti. Ljudska se prava moraju poštivati, a politički zatvorenici moraju biti pušteni”, stoji u njihovu priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:30