RAČUNI UOČI POSKUPLJENJA GRIJANJA

Regulator topline štedi u zemljama Unije, jedino ne u Hrvatskoj!?

 Ranko Šuvar/CROPIX

Najave o poskupljenju grijanja uskoro će postati stvarnost: cijene će skočiti za čak 36,7 posto. U svjetlu poskupljenja, tzv. razdjelnici topline zvuče kao dobra ideja. Postave se na radijatore i omogućuju da se izračuna stvarna potrošnja. Siti plaćanja grijanja po kvadraturi stana, a ne po potrošnji, mnogi su investirali u kupnju razdjelnika. I pritom gadno pogriješili.

Račun za pamćenje

- Ugradnju sam platila 2500 kuna i mislila da je to isplativo. Počela sam štedjeti: gasila sam radijatore kad sam bila na poslu, prozore sam otvarala samo nakratko i, iskreno, u stanu nije bilo baš toplo. Dala sam sve od sebe da potrošim što manje jer sam željela uštedjeti. No, šokirala sam se kad je stigao prvi račun. Za listopad sam trebala platiti 436 kuna, a to je bilo više nego kad sam plaćala po kvadraturi! Pokucala sam susjedu na vrata i pitala ga koliko on plaća, a ispalo je da za jednako velik stan kao moj treba platiti 300 kuna. S tim da kod njega radijatori rade stalno, ne gasi ih ni kad provjetrava stan, a ja sam se smrzavala da bih na kraju platila više - kaže Ljubica Kaurinović iz Velike Gorice.

Čak 80 posto stanara iz njezine zgrade prešlo je na individualni obračun potrošnje, no gotovo svi su se nakon nekoliko mjeseci vratili na stari način obračuna po kvadraturi.

- Kažu da je za veće račune kriv HEP, njegovi obračuni i tarifni modeli. Cijela Europa koristi tu tehnologiju i svugdje nomalno radi osim u Velikoj Gorici. Tako su nam rekli u tvrtki Brunata, koja nam je prodala razdjelnike i s kojom smo sklopili ugovore, ali nitko od nas nije povjerovao u takvo što. Pa po čemu smo mi tako posebni da samo kod nas ne radi? Svatko koga poznajem kaže mi da je ugradnja razdjelnika bila pogreška - priznaje Ljubica Kaurinović.

Njezin susjed suočio se s istim problemom. U stanu su mu, kaže, radila samo tri radijatora, a račun mu je bio veći nego u susjeda u stanu iznad njegova kod kojeg su radili svi. Prvo je mislio da mu nisu dobro očitali uređaje.

Ni štednja ne pomaže

- Pomirio sam se s činjenicom da sam novac za ugradnju razdjelnika bacio u vjetar i sada račune opet plaćam po kvadraturi. Ne znam u čemu je problem, možda bi te aparate trebali imati svi u zgradi da bi sistem zaista funkcionirao, no ovako se događa suprotno od onoga što su nam obećali: umjesto manjih računa, dobivali smo veće - kaže Milivoj Bibić, koji je čuo da je jedan od Velikogoričana račun nakon ugradnje razdjelnika platio čak 400 kuna više od svojih susjeda.

Različita iskustva

U HEP-u kažu da je u Velikoj Gorici 12 zgrada prešlo na individualni način obračuna troškova, ali da se broj nakon samo nekoliko mjeseci prepolovio. Danas samo šest zgrada plaća točnu potrošnju, ostali plaćaju po kvadraturi.

U Hrvatskoj udruzi za zaštitu potrošača pak kažu da znaju i za dobra i za loša iskustva korisnika, zbog čega ne savjetuju potrošačima da ugrade razdjelnike.

- Postoji formula kojom se izračunava potrošena energija, ali pitanje je da li je ona korektna. Stvar je i u tome kako nam se objašnjava rad tih uređaja, odnosno koliko vjerujemo u te priče. Uz razdjelnik bi trebala ići garancija da ćemo plaćati manje, a ako ne bude tako, da nam tvrtka nadoknadi štetu. Prije nekoliko godina imali smo isti slučaj u jednoj zgradi u Zagrebu - ističe Tomislav Lončar, tajnik Udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:49