KUPNJA BEZ KEŠA

Rabljeni automobili idu sve više na kartice, a mogu se kupiti i na 12 rata bez kamata

Odlučili ste kupiti rabljeni automobil, no kao ni sve veći broj ljudi u Hrvatskoj nemate gotovine, a kredit vam ne daju ni u jednoj banci jer ste već odavno na crnoj listi? Ne očajavajte. Stvar nije bezizlazna, čak i ako niste dovoljno ludi da se obratite kamatarima. Zapravo, rješenje se već sad možda nalazi u vašem džepu, a riječ je o kreditnim karticama - možda nisu najpovoljniji, ali su svakako najjednostavniji način za kupnju auta bez gotovine.

Nisu potrebni jamci niti učešće

A pritom sa sobom nose i dodatne pogodnosti. Prije svega, treba naglasiti da čitav postupak ne zahtijeva nikakve jamce te da kupac odmah postaje vlasnik auta pa ga stoga može odmah i prodati. Nadalje, ovakva vrsta kreditiranja ne utječe na mogućnost dobijanja nekog drugog kredita, primjerice stambenoga, a za sobom ne povlači niti ikakve dodatne troškove poput javnog bilježnika. Osim toga, realizirati ga je teoretski moguće stalno, pa čak i nedjeljom i noću, budući da je osim valjane kartice i osobne iskaznice potrebna tek telefonska autorizacija koja se može obaviti od 0 do 24.

Kako stvar funkcionira? Za realizaciju potrošačkog kredita, primjerice, putem MasterCarda, potrebna je osobna iskaznica vlasnika, a rješavanje kredita se može obaviti doslovno za pet minuta. Broj rata kredita ovisi samo o vama, a maksimalno iznosi 36 rata. Minimalni iznos pojedinačnog kredita može biti 1000, a maksimalni 60.000 kuna. Kupujete li skuplji auto, trebat će se dodatno snaći, ali to ne znači da morate odustati od posla - razliku iznad 60.000 kn trebat ćete platiti gotovinom.

Najviše 60 rata do 100.000 kuna

Ili se, još jednostavnije, poslužite drugom karticom, konkretno American Expressom. S tom vrstom kreditiranja također nisu potrebni jamci niti učešće, nema troškova javnog bilježnika, nije potrebno kasko osiguranje vozila, a nije važna niti starost vozila. Broj rata kredita ponovno ovisi samo o vama, a - za razliku od Mastera - može iznositi najviše 60 rata, što u praksi znači da auto možete otplaćivati čak pet, a ne tri godine. Osim toga, maksimalni iznos pojedinačnog kredita na Amexu može iznositi čak 100.000 kuna. U svakom slučaju, prije kupnje željenog auta treba se obratiti službi autorizacije i najaviti trošak kupovine...

Sve o kupnji automobila na kreditne kartice pročitajte u tiskanom izdanju Auto kluba (broj 663.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 11:45