ZAŠTO JE POSTAO UBOJICA?

Majka monstruma Breivika: Mislila sam da postaje potpuno lud, da mora biti da nešto nije u redu u njegovoj glavi

 AFP PHOTO / DANIEL SANNUM LAUTEN

OSLO - Majka norveškog masovnog ubojice Andersa Behringa Breivika opisala je kako se njen "dobri i brižni" sin pretvorio u nekontroliranog čovjeka opsjednutog ratom protiv muslimana, rekao je u četvrtak psihijatar Torgeir Husby sudu.

Psihijatar je pročitao izjave iz razgovora s Breivikovom majkom, što je prvi puta da su se čule njene riječi na suđenju Breiviku koji je priznao ubojstvo 77 osoba u napadima prošlog srpnja.

"Mislila sam da postaje potpuno lud, mislila sam da mora biti da nešto nije u redu u njegovoj glavi", pročitao je Husby izjavu Wenche Behring, dok je vidno nervozni Breivik slušao.

Sud je ranije čuo da je Breivik ranije imao problema s ponašanjem kao dijete te da je psihijatar bio preporučio da ga se makne iz obitelji kada su mu bile četiri godine. Ostao je, međutim, na promatranju kod kuće a Breivikova majka je Husbyju rekla da je njen sin brzo prevladao svoje probleme.

"Bio je dobar učenik prije srednje škole, imao prijatelje... Bio je tako ljubazan, uvijek mislio na mene i pomagao u svemu mogućem. Bio je izvanredan... Bio je nevjerojatno ljubazan i brižan", pročitao je Husby.

Stvari su se pogoršale kada se Breivik preselio natrag majci 2006. nakon nekih poslovnih neuspjeha, rekla je Wenche Behring koja je odbila pojaviti se na ročištu.

"Bilo nam je tako zabavno zajedno a onda je sve postalo samo politika... Govorio bi o skorom građanskom ratu. Govorio je glasno i intenzivno čak i kada bih htjela izbjeći te teme", rekla je po navodima psihijatra. "Optužio me da samu kontaktu s previše ljudi koji nas mogu zaraziti. Jeo je hranu u svojoj sobi i onda suđe ostavljao pred vratima. Hodao je s rukama preko lica a neko vrijeme je nosi i masku na licu".

Transkript nije uključivao nikakvo objašnjenje o tom što je prouzročilo transformaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:38