VOJNA INTERVENCIJA

Francuzi bombardiraju pobunjenike u Maliju: Najmanje 11 poginulih

Uz potporu francuske, vojska Malija istjerala je militante iz strateškog grada Konne u središnjem dijelu zemlje koji su pobunjenici zauzeli u četvrtak
 Nicolas-Nelson Richard/AFP

BAMAKO/PARIZ - Francuski borbeni zrakoplovi bombardirali su u subotu, drugi dan za redom, pobunjenike u Maliju, a susjedne afričke zemlje ubrzale su planove za slanje vojnika u međunarodnu misiju kojoj je cilj spriječiti širenje i jačanje skupina povezanih s al-Qa'idom.

Francuska, koja upozorava da bi pad sjevernog Malija u ruke militanata predstavljao izravnu prijetnju sigurnosti Europe, dramatično je intervenirala u petak kada su teško naoružani islamistički borci uznapredovali prema glavnom gradu Bamaku.

Uz potporu francuskih lovaca i borbenih helikoptera, vojska Malija istjerala je militante iz strateškog grada Konne u središnjem dijelu zemlje koji su pobunjenici zauzeli u četvrtak.

Visoki časnik u Bamaku rekao je da je u borbama ubijeno više od 100 islamista, a neimenovani dužnosnik vlade Malija izvijestio da je poginulo 11 i ranjeno više od 60 vojnika.

Francuski pilot poginuo je u petak kada su pobunjenici srušili njegov helikopter blizu grada Moptia.

Francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je da će Francuska će nastaviti vojnu misiju u Maliju kako bi pripremila teren za predstojeću intervenciju afričkih snaga koja ima potporu UN-a, EU-a i Afričke unije.

Zapadne zemlje posebno strahuju da bi islamisti mogli iskoristiti Mali kao bazu za napade na Zapad i proširiti utjecaj al-Qa'ide iz Jemena, Somalije i sa sjevera Afrike.

Nakon poziva Pariza afričkim zemljama da što prije pošalju svoje vojnike, predsjednik Obale Bjelokosti Alassane Ouattara, ujedno i predsjedavajući regionalnog bloka ECOWAS, operativno je pokrenuo operaciju slanja oko 3.300 afričkih vojnika koja ima mandat UN-a.

Očekuje se da će multinacionalnim snagama zapovjedati nigerijski general Shehu Abdulkadir, a uz Nigeriju, koja bi trebala dati najviše vojnika, u operaciju će po 500 pripadnika svojih oružanih snaga poslati Burkina Faso, Niger i Senegal.

Predstavnik islamističke skupine Ansar Dine, sa sjedištem u Timbuktuu, upozorio je da će vojna intervencija protiv islamista u sjevernom Maliju ugrozit sigurnost državljana Francuske.

"Bit će posljedica ne samo po francuske taoce nego i za francuske državljane gdje god se oni nalazili u muslimanskom svijetu", rekao je Sanda Ould Boumama, dužnosnik Ansar Dine, bliska sa sjevernoafričkim krilom al-Qa'ide koje se bori protiv vlade Malija i francuskih snaga.

U sukobima s islamistima najmanje 11 poginulih vojnika, 60 ranjenih

BAMAKO - Najmanje 11 vojnika vojske Malija je poginulo a 60 ih je ranjeno u najnovijim sukobima sa islamistima, izjavio je malijski predsjednik Dioncunda Traore u subotu navečer na državnoj televiziji.

"Pozdravljam hrabrost naših boraca koji se hrabro bore. Jedanaest heroja je upisano zlatnim slovima u tisućljetnu povijest Malija...Jednako tako žalimo zbog 60 ranjenih", izjavio je Traore.

Ranije su vojni izvori naveli da je u borbama za Kone ubijeno oko 100 pobunjenika. U napadu na pobunjeničke snage poginuo je i pilot francuskog helikoptera.

Human Rights Watch (HRW) je priopćio da je u najnovijim borbama u Maliju poginulo najmanje 10 civila, od kojih troje djece, a da je na strani pobunjenika ranjeno nekoliko djece koja su prisilno unovačena. HRW kaže da malijski pobunjenici posljednjih mjeseci otimaju djecu u Maliju i Nigeriji i prisilno ih novače.

Sukob u Maliju je intenziviran nakon ožujka 2012. kada je skupina vojnika pokrenula oružane nemire u Bamaku, što su iskoristili Tuarezi i islamisti na sjeveru zemlje. Oni trenutno kontroliraju veliko područje sa središtem u Timbuktuu.

Francuska je u petak pokrenula vojnu intervenciju kako bi vladinim snagama u Maliju pomogla da spriječe napredovanje islamističkih skupina prema jugu, nakon što su preuzele kontrolu nad većim dijelom sjevera zemlje.

Privremeni malijski predsjednik Diocounda Traore u četvrtak je zatražio vojnu pomoć Francuske kako bi odbio ofenzivu naoružanih islamističkih skupina. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 15:13