NOVA SAZNANJA

Da Vinci je na Mona Lisi radio punih 16 godina

Revidirani su podaci i u katalogu Louvrea

ZAGREB - Bila je često napadana, parodirana, jednom čak i ukradena, a sada se, pak, suočava s još jednom “drskošću”, budući da najslavnijoj “dami” renesanse kuratori propituju dob. Riječ je, naravno, o Da Vincijevoj “Mona Lisi”.

Do sada se, naime, smatralo da su Da Vinciju bile potrebne tri godine kako bi portretirao Lisu Gherardini, poznatiju kao La Gioconda, no novi dokazi otkrivaju kako mu je za ovu najpoznatiju sliku na svijetu trebalo punih 16 godina. A koliko je ovaj dokaz ozbiljan, pokazuje i činjenica da je Louvre odlučio promijeniti podatke u svom službenom katalogu.

Otkriće iz Prada

Sve je počelo otkrićem najstarije replike Mona Lise u madridskom muzeju Prado u veljači, za koju se vjeruje kako ju je naslikao jedan od Leonardovih učenika. Bila je prekrivena crnom bojom i lakom, a prilikom skidanja sloja boje otkriveni su novi detalji toskanskog pejzaža koji se nalaze u pozadini Leonardova remek-djela.

No, kada je stručnjakinja muzeja Prado Ana Gonzalez Mozo detaljnije proučila pozadinu, primijetila je da ona sliči Leonardovoj skici stijena, koja se čuva u londonskoj galeriji Queen. Kurator galerije Martin Clayton skicu je datirao između 1510. i 1515., a nakon proučavanja sva tri djela kuratori su se složili da su stijene u pozadini obje slike temeljene na toj skici, što znači da Leonardo nije mogao dovršiti Mona Lisu 1506. godine, kako se ranije vjerovalo.

Službeno priznati

Kako piše Independent, ovo je ujedno i prvi put da su revidirani podaci o Mona Lisi službeno priznati i uvršteni u katalog Louvreove trenutne izložbe, koja predstavlja još jedno Da Vincijevo djelo, restauriranu sliku “Bogorodica i dijete sa Svetom Anom”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:29