TRI MILIJARDE DOLARA

RATOVI ZVIJEZDA Alec Guinness je film smatrao cirkusarijom, a na kraju je za ulogu Bena Obi-Wan Kenobija pobrao 98 milijuna dolara

 YouTube
U novi nastavak uloženo je 450 milijuna, a očekuje se zarada od tri milijarde dolara. Već sada je sve više glasina da će film premašiti po bruto prihodima 'Avatara'

Veliki britanski glumac Alec Guinness nerado je pristao nastupiti u "Ratovima zvijezda" Georgea Lucasa, film je smatrao cirkusarijom, smećem od bajke, pa je zato otezao s potpisivanjem ugovora. Naposljetku je isposlovao da mu umjesto fiksne svote isplate 2 posto od ukupnih prihoda, što se pokazalo itekako unosnim: za ulogu Bena Obi-Wan Kenobija, koja bi se mogla okarakterizirati kao "važna sporedna", pobrao je ukupno 98 milijuna dolara.

Za usporedbu, Harrison Ford je dobio za uistinu glavnu ulogu Han Sola samo tisuću dolara po tjednu snimanja, što naposljetku nije predstavljalo puno. Još nije bio osobito poznato ime, Lucas ga je već uposlio u "Američkim grafitima", pa je smatrao da redatelju duguje uslugu: već za "Povratak jedija" dali su mu pola milijuna dolara, što je sitnica u odnosu na njegove kasnije honorare od 15 do 20 milijuna.

Alec Guinness u 'Ratovima zvijezda Epizoda IV - Nova nada'

Svijet brojki serijala "Ratovi zvijezda" priča je za sebe. Izračunali su da je ukupan budžet serijala 620 milijuna dolara, što nije previše, jer je u pitanju sedam filmova. Od toga je samo na posljednji, "Sila se budi", potrošeno 200 milijuna, no pitanje je što ulazi a što ne u te troškove. Tako je "sedmica" ispala jeftinija od nastavka Marvelovih "Osvetnika" (280 milijuna dolara), no kada se pribroji koliko je uloženo u marketing, dolazimo do vrtoglave cifre od skoro 450 milijuna.

Hoće li se sve to isplatiti? Naravno, već sada je sve više glasina da će film premašiti po bruto prihodima "Avatara" (2 milijarde i 800 milijuna dolara) i zgrnuti bar 3 milijarde dolara (4 milijarde - reklo bi se - ipak su znanstvena fantastika). Osim toga, tu se ne zarađuje samo na filmu, pokrenuta je čitava industrija igračaka, slikovnica, stripova, romana, privjesaka i koječega drugog. Kao i u multipleksima, ponekad više zaradite na prodaji kokica i osvježavajućih pića negoli na kino ulaznicama. Tako je i ovdje, odnos zna biti dvostruko veći u korist utrška na pratećim proizvodima, a ne treba zaboraviti ni kasniju eksploataciju na drugim platformama, kada se završi eksploatacija u kino dvoranama. Disney je u tome majstor i zato se smatra da je napravio odličan posao kada je 2012. kupio Lucasfilm za "samo" 4,06 milijarde dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:26