PROCJENA URAČUNLJIVOSTI

PISTORIUS ODLAZI U USTANOVU ZA MENTALNO ZDRAVLJE Sud ga je poslao na psihijatrijsku procjenu

 AFP

Južnoafrička olimpijska i paraolimpijska atletska zvijezda Oscar Pistorius morat će se podvrgnuti jednomjesečnoj psihijatrijskoj procjeni kako bi se utvrdilo da li je bio kazneno odgovoran kada je na Valentinovo prošle godine fatalno ustrijelio svoju djevojku.

Sutkinja Thokozile Masipa je kazala da se Pistorius mora prijaviti u pretorijsku bolnicu Weskoppies, jednu od najuglednijih ustanova za mentalno zdravlje, kao vanjski pacijent na razdoblje do 30 dana, počevši s 26. svibnja.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Procjena bi trebala utvrditi da li je "optuženi uslijed mentalne bolesti ili mentalnog oštećenja u vrijeme počinjenja delikta bio kazneno odgovoran za delikt koji mu se pripisuje i da li je bio sposoban spoznati zlu narav svog djela".

Pistoriusu prijeti doživotna kazna zatvora ukoliko bude proglašen krivim za ubojstvo svoje djevojke Reeve Steenkamp koju je ustrijelio i ubio u svom domu u Pretoriji 14. veljače 2013.

Njegova je kuća bila osigurana vrhunskim zaštitnim sustavima, a Pistorius ponavlja da je četiri puta pucao u vrata kupaonice jer je mislio da se unutra nalazi provalnik.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:50