CROPIX
PIŠE TOMO NIČOTA

EVO KAKO JE HNS USKLADIO SVOJ STATUT SA ZAKONOM O SPORTU Hoće li Skupština po novom ustroju uopće doživjeti prvu sjednicu?

SKUPŠTINA HNS-a Savez uskladio svoj Statut sa Zakonom o sportu Državnog ureda za sport, a u vezi s tim uputio je tužbu Ustavnom sudu
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 06. lipanj 2017. 13:59

Hrvatski nogometni savez napravio je ono što je po nekima trebao napraviti već odavno, ali i zbog čega je istovremeno s tužbom otišao na Ustavni sud. I još čeka pravorijek.

Dakle, HNS je uskladio svoj Statut sa Zakonom o sportu, prema mišljenju i tumačenju koje je dao Državni ured za sport na čelu s Janicom Kostelić. Skupština Saveza zasjedala je posljednji put u ovom sastavu, od 49 članova na sjednici ih je bilo 46.

Po novom ustroju imat će 59 članova po sljedećem ključu:

- svaki županijski savez po jednog člana - 21

- svaki klub Prve HNL dva člana - 20

- Druga HNL - 2 člana

- Treća HNL - 3 člana

- niže lige - 10 članova

- predstavnik igrača - 1 član

- predstavnik trenera - 1 član.

To je 58, a kasnije je usvojen amandman Ante Vučemilovića, koji je predložio da jednog člana daje i ženski nogomet. Ukupno 59. Futsal nema svog zastupnika. Koliko je samo tinte potrošeno na svu tu problematiku, ovako doista ne djeluje kao neka revolucionarna promjena, ali Zakon se mora poštivati.

- Središnji državni Ured za sport donio je Zakon o sportu prema kojem moramo izmijeniti svoj Statut, u određenom dijelu izmijeniti sastav Skupštine. I Sportska inspekcija je donijela odluku prema kojoj mi moramo postupati. Mi smo protiv toga, jer se ne slažemo s nekim obrazloženjima i tumačenjima toga Zakona o sportu, podnijeli ustavnu tužbu. Ali, kao legalisti moramo postupiti prema tim odredbama. Tako da će budući ustroj Skupštine doživjeti neke izmjene - rekao je izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović.

No, što ako Ustavni sud usvoji tužbu, što će tada napraviti HNS?

- Stvar je vrlo jednostavna. Ako se to i dogodi, izmjene i dopune Statuta nisu ništa spektakularno, nije to nešto što će promijeniti sport. To je jedna tehnička stvar. Do kraja godine izaći će verzija novog Zakona o sportu. Nije to nikakva drama, povećat ćemo i broj sudionika na Skupštini, otišli smo i korak dalje pa smo uklopili u Skupštinu puno šire interese, igrače, trenere, niže klubove, ženski nogomet... A novim Zakonom ćemo vjerojatno ići u novi ustroj Statuta - rekao je Vrbanović.

Koliku će važnost doista jučerašnji ponedjeljak imati za hrvatski nogomet, tek ćemo vidjeti. Jer, Skupština je za ovu godinu završila svoj posao, ne bude li potrebe za izvanrednim djelovanjem, nova se, ustrojena po novom Statutu, može sastati tek idućeg proljeća. Do tada, tko zna što će i kad donijeti novi Zakon o sportu, tko zna hoće li se nova Skupština stići sastati u novom ustroju. Ulgavnom, forma je ispunjena, HNS je napravio što je trebao, to je sukus.

Pravilno upravljanje

Vinko Radovani, predsjednik ŽNS-a splitsko-dalmatinskog, predložio je neke amandmane, primjerice, da se utvrdi koliko može trajati mandat u mirovanju članovima IO-a, da se umjesto brojem zastupnika barata formulacijom ‘broj glasova’, da vršitelja dužnosti izvršnog direktora kad je ovaj spriječen obavljati dužnost bira Skupština, a ne IO... Neki su zahtjevi djelomično prihvaćeni, neki dodatno objašnjeni, nismo dobili dojam da bi tu mogla ispasti neka krucijalno-važna priča.

- U nekim državama, kao u mojoj Grčkoj, ulazak politike u nogomet može biti veliki problem. U Grčkoj je još u listopadu od FIFA-e i UEFA-e imenovana Komisija za normalizaciju. Tamo su se zbog pomanjkanja dobrog upravljanja Savezom u cijelu priču upleli vlada, ministarstvo i grčki parlament koji su svojim intervencijama umiješali u regulaciju Saveza čime su povrijeđene osnovne odredbe statuta FIFA-e i UEFA-e. To je jako opasno, ukoliko Grčka izgubi članstvo u FIFA-i i UEFA-e, njihovi se klubovi neće moći natjecati u Europi. Ali, ovo je samo primjer kako stvari ne smiju izgledati, siguran sam da će kod vas to biti drugačije, da se ovdje radi o pravilnom upravljanju - rekao je pak gost iz UEFA-e Grk Angelo Rigopoulos, podvukavši još jednom onu priču o upletanju politike i države u sport.

Linker
15. travanj 2024 13:07