CROPIX
TRENERSKI OBRAČUN

IMAJU LI UTAKMICE PROTIV RIJEKE SUDBONOSAN ZNAČAJ ZA IVAJLA PETEVA? Priča se da bi mogao otići, on tvrdi: 'Ne, nikad nije bilo rečeno da je Kup uvjet'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 27. svibanj 2017. 19:24

Ivajlo Petev i Matjaž Kek poravnati su u međusobnim trenerskim sudarima, obje ovosezonske utakmice u kojima su se sudarali Bugarin i Slovenac završile su 1:1. U onoj trećoj Kek je u povijest pospremio Zlatka Kranjčara nakon Dinamove katastrofe na Rujevici, kad se Cicina momčad raspala i doživjela grozan poraz 5:2.

Može li Matjaž Kek još jednog Dinamova trenera gurnuti u ropotarnicu povijesti? Može li Slovenac definitivno zaključiti priču oko Peteva? Znate, ako pratite, da je ostanak bugarskog stručnjaka na klupi Modrih neizvjestan. Inače, u Maksimiru se ljute što često vrtimo tu priču oko Peteva. Međutim, bilo tko od establišmenta kluba može je prekinuti samo jednom riječju, onom u plusu koja glasi “ostaje” ili onom u minusu koja glasi “odlazi”. I sve je riješeno, zar ne?

Vlada zbunjenost

Naravno da je pomalo neozbiljno zaključivati da trener ovisi o jednoj utakmici. Ili dvije, ako hoćete, tu naravno mislimo na finale Kupa. Ne može se trenerov rad i njegovo znanje ocjenjivati na temelju neke pobjede ili poraza, nekakvog primljenog pogotka, promašenih prilika, greške igrača...

Ako klub dovede nekog trenera, onda valjda zna zašto ga je doveo, onda se tu valjda radi o viziji, strategiji. Mislili smo da je Dinamo ima kad je s Petevom produžio ugovor do 2020. godine. Međutim, maksimirski Modri su dugo godina dominirali hrvatskim nogometom, bili su superiorni 11 godina zaredom, te nisu naučili na druga mjesta, na poraze poput onih s Hajdukom i od Slavena Belupa koji su ih izbacili iz trke za titulom. Za modro društvo ta je situacija posve neobična, zato je i došlo do turbulencija. Nakon dugog niza godina, zavladala je zbunjenost, počela su se postavljati pitanja “imamo li dovoljno dobru momčad, imamo li dovoljno dobrog trenera?”.

Njegovo veličanstvo

U cijeloj toj priči nama se čini da su pomalo zaboravili na Rijeku, na činjenicu da se na Rujevici stvorila momčad koja ih je detronizirala. Vjerujte, da je Petev s Dinamom osvojio naslov, čak i da je upisao više poraza nego što jest, o njemu se uopće ne bi raspravljalo. Konačni rezultat je ono što se gleda u profesionalnom nogometu, ako je pozitivan briše sve loše trenutke, a ako nije dobar, onda se zaboravljaju svi dobri. Nema tu neke velike filozofije, rezultat je ispred izgleda igre, razvoja igrača... Svi koji vam tvrde suprotno, ne govore istinu. Lijepo je kad se sve poklopi, ali u prvim planu je njegovo veličanstvo - rezultat! Kad se radi o Dinamu - trofeji.

Osijek, 210517.
Nogomet.
Prva MAXTv liga 35. kolo. Utakmica izmedju Osijeka i Dinama. 
Na fotografiji: trener Dinama Ivaylo Petev. 
Foto: Vlado Kos / Cropix
CROPIX

Igrali smo dobro, imamo igru, razvili smo mlade igrače, mnogi su napredovali, vidi se da trener dobro radi... Ali nismo uzeli ni jedan trofej! Ta priča neće proći u Maksimiru, nema šanse. Iz razloga koje smo naveli, Modri su naučili da pune vitrine s peharima.

Previše minusa

Upravo zbog toga Petev je upao u probleme s povjerenjem klupskog establišmenta, zato su mu ove dvije posljednje utakmice s Rijekom itekako bitne. Ako pobijedi danas i ako uzme Kup, onda mu šanse za ostankom na klupi debelo rastu, u tom slučaju moći će se izgladiti sve nesuglasice, razgovarati o novoj sezoni, rješavati neki klupski problemi. U suprotnom, bojimo se da bi to mogao biti i definitivni kraj za Peteva. Dinamov ulazak u novu sezonu s trenerom koji nije osvojio ni jedan trofej ili koji bi danas dopustio da Rijeka pobjedom usred Zagreba još više zasoli ranu, vukao bi za sobom previše repova i nedoumica.

Ivajlo Petev ne odustaje. Još uvijek, kaže, nije ova momčad rekla zadnju riječ u sezoni, pred Dinamom su dvije važne utakmice. Da, dvije.

- Moramo biti motivirani, to je zadnja utakmica u prvenstvu. Trebamo odigrati jednu dobru utakmicu, zaštititi klub, plavi dres, igrači moraju zaštititi i svoje ime. Jedino što ću tražiti jest da igrači imaju isti pristup i ponašanje svih 90 minuta, kao u zadnjoj utakmici. Ako bude tako, siguran sam u pravi rezultat - najavio je Petev današnju utakmicu.

Kako diše svlačionica, imaju li igrači još motiva za ovaj dvoboj?

- Svlačionica je dobro, atmosfera je pozitivna, bit ću zadovoljan budu li pristup i ponašanje u skladu s time.

Kako govori, čini se da uopće ne pomišlja na odlazak? Spominju se ponude iz Rusije, rastanak s Dinamom na kraju sezone?

- Ja sam trener Dinama i ne želim uopće pomišljati ni na što drugo niti pričati o tome. Želim ostati ovdje, imam dogovor s klubom i ne vidim ništa sporno u tome.

Osjeća li možda pritisak da mora osvojiti Kup kako bi zadržao posao?

- Ne, nikad nije bilo rečeno da je Kup uvjet za išta. Ali, naravno da ga želim osvojiti, želim pobijediti u svakoj utakmici, uzeti svaki trofej, to je normalno.

Hoće li se Ćorić protiv Rijeke večeras definitivno oprostiti od Maksimira?

- Od čega se oprašta? Ne znam, koliko sam upoznat, nema tu ništa konkretno, dok neki posao nije gotov, nitko se ne oprašta...

Tako zbori Dinamov trener, koliko je u pravu i koliko je doista upoznat sa situacijom, vidjet ćemo - vrlo skoro.

Linker
23. travanj 2024 15:05