Srdjan Vrancic / Hanza Media / Hanza Media
ALi, NEĆE BITI LAKO

RIJEKIN PLAN: PODIĆI TROFEJ, FEŠTATI, A ONDA JOŠ JEDNOM ZA KRAJ SEZONE ZAGORČATI DINAMU 'Uzmemo li Modrima i Kup, za njih će to biti katastrofa'

DARIO ŽUPARIĆ Oporavak bivšeg stopera Cibalije i Pescare od upaljene tetive pokazao se kao jedan od prijelomnih trenutaka proljetnog riječkog juriša do naslova
Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 26. svibanj 2017. 21:24

U proljetnoj retrospektivi postoji nekoliko prijelomnih trenutaka. Svakako su to Vešovićev projektil Belupu u 87. minuti, Malešova “bomba” Hajduku na Rujevici, pobjeda u Koprivnici (Andrijašević, Gavranović)... Međutim, često se u nogometu dogodi da su stoperi redovito u drugom planu.

A Dario Župarić je svakako zaslužio svjetla reflektora. Naime, dok je liječio tetivu, Rijeka je primila sedam pogodaka u pet utakmica! Nisu, dakako, za to jedini krivci stoperi (Kulušić, Šofranac), bilo je tu podosta nesreće, na Poljudu se igralo bez Ristovskog i Vešovića, ali... Ne može biti slučajno da su Bijeli sa Župarićem u posljednjoj liniji dobili samo tri pogotka. I to dva s bijele točke (Lokomotiva, Istra) i jedan izvanserijski (Soudani). Također, njegovim ustoličenjem obrambena linija dodatno se podigla prema centru što je omogućilo više daha Bradariću i Mišiću s obzirom na to da su morali pokrivati manje prostora te se više posvetiti konstrukciji igre.

Vinkovci, 020417.
Stadion Cibalia.
 MAXtv Prva liga 26. kolo, utakmica izmedju Cibalie i Rijeke. 
Na fotografiji: Dario Zuparic, Petar Misic.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
CROPIX

O tome, ali i mnogim drugim stvarima porazgovarali smo s bivšim stoperom Cibalije i Pescare.

Je l’ slavlje gotovo?

- U utorak navečer bila je zadnja etapa trodnevne fešte. Bez brige, zna trener, štoviše, čak je rekao da mu je drago. A i da ga nismo unaprijed obavijestili, sigurno bi saznao, kao što uvijek sve sazna. Više neizravno nego izravno, ha-ha! Ponekad nam i blefira, pa se sami odamo... Iskustvo progovara iz njega.

Pogodio sam s Rijekom

Po dolasku u Rijeku, Župarić je izjavio kako je došao po naslov.

- Pogodio sam s Rijekom u potpunosti. Znate, kad sam dolazio, bilo je šest bodova prednosti, a Dinamo je najavljivao velika pojačanja. Znao sam da će biti teško, ali isto tako sam prateći jesenski dio HNL-a vidio da Rijeka igra mnogo bolje od Dinama.

U svakom slučaju, bolje Rijeka nego Kasimpasa.

- Uh, dobra je bila financijska ponuda iz Turske, ali, iskreno, meni se “dolje” nije išlo. Pet dana sam se premišljao! I na kraju bih otišao samo da se maknem iz Pescare, da promijenim klub gdje sam imao loš status. U Županji sam čekao transfer kad me zvao sportski direktor i rekao da moram doći u Napulj jer nema tko od stopera igrati, svi se ozlijedili. Što ću, sjeo u auto, sendvič na pumpi i kreni... Može biti da su Turci i odustali zbog svog tog odugovlačenja. Kad se pojavila Rijeka, znao sam da želim što prije kući.

U Pescari je Župarić imao dobar status, bio dokapetan momčadi koja se plasirala u Serie A.

- To je bila golema fešta, išli smo otvorenim autobusom po ulicama grada gdje je bilo 60-70 tisuća ljudi. Slavlje je trajalo pet dana, gdje god smo došli, nigdje nismo plaćali ni jelo ni piće. Htio sam kupiti majicu i traperice, ni to mi nisu dali da platim! Ma nevjerojatno nešto, Pescara stvarno živi za nogomet... Primorci su ipak malo mirniji.

Pa gdje je “puklo” onda?

- Dosta nepravdi sam doživio. Igrao sam u Serie B redovito, imao odličan odnos s navijačima, a ulaskom u Prvu ligu, klub se odlučio dovesti iskusne igrače i ja sam se tu malo pogubio. Igrali bi dva stopera od 34-35 godina, a kad bi se oni ozlijedili, igrala bi druga dvojica od 34-35 godina i samo su se tako rotirali, a ja na čekanju... Nisam stvarno gledao na novce, ne bih sjedio na klupi i propadao za ne znam kakve pare.

Učinili smo svoje

Okrenimo se HNL-u, kako ste se osjećali uoči utakmice s Cibalijom?

- Nije bilo nervoze, ako na to mislite. Atmosfera je bila takva da bismo naslov uzeli i u Maksimiru da nam je trebalo! Cibaliji je nedostajalo dosta igrača, ali mislim da su bolji od Splita. Vidim da su Splitu i licencu ukinuli, pa mislim da će Vinkovčani ostati u ligi preko dodatnih kvalifikacija. A gol nisam htio slaviti iz poštovanja, taj klub mi je sve dao. Razmišljao sam o tome prije susreta, bez obzira što ne zabijam često... A kad sam vidio da se mreža trese, mislim si “pa već je 3:0, kud si im ti baš morao četvrti zabiti”.

Što će biti u subotu?

- Utakmica je revijalna, nemamo nikakav pritisak, idemo igrati rasterećeno, pa kasnije opet feštati, dignuti trofej, pa na Korzo. U srijedu nas čeka veliki dvoboj, želimo uzeti Kup, duplu krunu, ali i to ćemo igrati bez pritiska. Mi smo svoje napravili! S druge strane, ako Dinamo ne uzme barem taj trofej, to će biti katastrofalna sezona za njih. Nije nam bilo lako cijelo proljeće podnositi taj njihov pritisak izvan terena, nekad su nas njihovi medijski napisi dodatno motivirali, ali kada se crta podvuče, sve se svede na travnjak. Ili jesi ili nisi, a mi smo pokazali da - jesmo!

Linker
20. travanj 2024 17:04