Screenshot: HNTV
SUDAČKA ANALIZA HNTV-A

VIDEO: POGLEDAJTE KAKO SU SUCI OŠTETILI ČETIRI NAJVEĆA HRVATSKA KLUBA Rijeka zakinuta za gol i penal, Dinamu poništen regularan gol i priznat...

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 16. listopad 2017. 22:27

UEFA-in kontrolor Draženko Kovačić imao je ovoga ponedjeljka posla za dvojicu u HNTV-ovoj emisiji 'Treće poluvrijeme'. Gotovo da nije bilo utakmice 12. kola HNL-a na kojoj nije bilo ozbiljnije pogreške sudaca...

"Čeka nas puno posla. Ovo je bilo jedno kolo u kojem je bilo dosta pada koncentracije od strane službenih osoba. Iako smo u reprezentativnoj pauzi odradili jedan vrhunski seminar, ne znam što se dogodilo, neobjašnjivo... Vidimo da i u ligama petice ima dosta grešaka i nadam se da ćemo se u nastavku prvenstva vratiti na razinu iz prvih 11 kola", započeo je Kovačić i nakon nekoliko spornih situacija s utakmice Lokomotive i Rudeša započeo analizu susreta Rijeke, Dinama i Hajduka.

Na utakmici Istre i Rijeke u Puli (1:0 za Istru) puno su pritužbi imali gosti, a glavni sudac bio je Osječanin Damir Batinić. Već u 5. minuti Rijeci je zbog zaleđa poništen regularan gol Pavičića.

"Vidimo da je igrač Istre bio pretposljednji igrač obrane i ovo je ispravan pogodak. Nažalost, sudac je pogriješio i poništio ga. U 64. minuti je sudac trebao dosuditi i jedanaesterac za Rijeku zbog lopte napucane u ruku. Kod takvih ulazaka u blok obrambeni igrač preuzima rizik i on mora biti svjestan položaja svojih ruku. Ovdje je ruka poprilično daleko od tijela, lopta ga je pogodila u ruku, zaustavljena je lopta na putu prema vratima i u ovoj situciji je sudac trebao dosuditi kazneni udarac i dodijeliti žuti karton obrambenom igraču", ocijenio je Kovačić i izazvao reakciju Igora Cvitanovića, koji je situaciju prokomentirao iz svoje, napadačke perspektive.

"Ja u takvoj situaciji nikad ne bih sudio jedanaesterac, pa nije bilo više od pola metra od udarca do ruke", rekao je Cvita i odmah dobio odgovor:

"Da, Igore, ali postoje pravila nogometne igre koja se moraju poštivati. Možda vi to sa igračke strane drugačije gledate, ali u ovakvoj situaciji obrambeni igrač preuzima dio rizika i mora biti svjestan da ruke moraju biti uz tijelo ili iza leđa", objasnio je sudački ekspert HNTV-a.

Pregršt sudačkih pogrešaka bilo je i u maksimirskom derbiju Dinama i Osijeka - Modrima je poništen regularan gol Ademija, ali i priznat pogodak Henriqueza za 1:1 u zadnjoj minuti, iako je čileanski napadač loptu štopao rukom.

Glavni sudac bio je Mario Zebec, pomoćnici Zobenica i Loparac.

U 9. minuti Dinamu je suđeno nepostojeće zaleđe u izglednoj situaciji, a u 50. minuti igrač Osijeka Lopa dobio je žuti karton nakon što je laktom u glavu udario Sigalija. Modri su tražili izravno isključenje...

"Možemo reći da je ovo granična situacija. Naputak kaže da kod izravnog crvenog kartona mora postojati namjera igrača da udari protivnika. Ovdje je igrač koristio lakat, ali nije se vidjela namjera da ozlijedi suparnikog igrača. Zato možda možemo uzeti kao opravdanje sucu što je pokazao žuti, ali i da je pokazao crveni karton ne bi pogriješio", rekao je Kovačić.

Za goste je sporan i dosuđeni jedanaesterac za Dinamo u 54. minuti, nakon duela Mudražije i Antolića.

"Ovdje vidimo da igrač silovito utrčava u suparnika, to je prekršaj tijelom i mislim da je to opravdano dosuđen kazneni udarac".

Zebec i pomoćnici zaustavili su vrlo izglednu akciju Osijeka u 62. minuti. Zaleđa, kaže Kovačić, nije bilo.

"Sudac je opet idealno postavljen i opet griješi, nema hrabrosti pustiti akciju isto kao i kod zaleđa Dinama na početku utakmice. Pogrešna odluka".

Možda i najveću pogrešku derbija napravila je sudačka četvorka u 78. minuti kad je zbog zaleđa poništen gol povratnika Ademija, iako je loptu kapetanu Dinama dodao igrač Osijeka.

"Ovdje bih spomenuo timski rad, u ovakvim situacijama je potrebna reakcijapomoćnog suca, Da je tu bila bolja komunukacija, možda bi se uključio i četvrti sudac i možda ne bi bilo greške. Zaleđa nema naravno, jer je posljednji igrao igrač Osijeka, gol Ademija je regularan".

'Šećer na kraju' je pogodak Henriqueza za 1:1 u posljednjoj minuti.

"Vidjeli smo tri kuta kamere i tek ova zadnja otkriva da je bilo igranja rukom. Čak ni nitko ni od igrača Odijeka nije reagirao. Henriquez je grao dlanom, lopta ga je iznenadila, ali ju je uštopao i spustio ispred sebe. Ovdje opet pomoćnici nisu odradili svoj posao. Danas smo vidjeli koliko je teških situacija bilo u jednom kolu, koliko se puta radilo o centimetrima, ali moramo konstatirati da je bilo puno grešaka", rekao je Kovačić i zaključio priču nedosuđenim jedanaestercem za Hajduk u zadnjim minutama poljudske utakmice sa Cibalijom.

"Imamo situciju da obrambeni igrač Hamzi najprije tijelom ulazi u putanju, zatim ga povlači za majicu i onda ga nogom udara u lijevu nogu, Ovo je trebao biti kazneni udarac. Srećom, ova odluka nije utjecala na ishod utakmice kao u slučaju Rijeke i Dinama", zaključio je Kovačić.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Linker
12. travanj 2024 15:27