Boris Kovačev/Cropix
EKSKLUZIVNI RAZGOVOR

ZDRAVKO MAMIĆ U VELIKOM INTERVJUU ZA SN OTKRIO ZBOG KOGA JE ZAVRŠILA DINAMOVA ERA I PORUČIO 'Proteći će mnogo vode rijekom Savom prije nego Rijeka...'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 06. lipanj 2017. 10:08

Dinamo je ove sezone ostao bez trofeja, Rijeka je uzela prvenstvo i Kup. Kako je ta cijela priča djelovala na klupskog savjetnika Zdravka Mamića? Još prije no što će ta priča dobiti takav negativni rasplet po maksimirske Modre, dogovorili smo s Mamićem razgovor na kraju sezone. Nije ga izbjegao, iako vjerojatno nije mislio da će sve baš tako ispasti, da će nakon duge Dinamove vladavine govoriti kao savjetnik kluba koji je skinut s trona.

Razgovor sa starijim Mamićem bio je podosta dug, tako da ćete danas pročitati samo jedan dio, koji se uglavnom odnosi na Dinamo i događanja u HNL-u. U sutrašnjem broju moći ćete vidjeti kako Mamić gleda na svoje suđenje u Osijeku, o tome što misli o vladavini Davora Šukera u HNS-u, izborniku Anti Čačiću i Vatrenima, Zakonu o sportu, politici, privatizaciji Dinama, gradonačelniku Milanu Bandiću, predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović...

Zašto je Rijekin naslov toliko važan?

Nakon finala Kupa u Varaždinu poslao je poruku Rijeci, ali i Hajduku, “ovo ste gledali sad i nikad više”. Pitamo ga je li bila u afektu ili zaista misli da će Dinamo ponovno dominirati sljedećih desetak godina?

- Poruka je bila spontana, ali ja tako iskreno i mislim! Mnogo puta sam iskazao poštovanje i divljenje rezultatu koji je postigla Rijeka. Ljudi u mojoj okolini me gledaju čudno i pitaju jesam li to postao glasnogovornik Rijeke. Međutim, s druge strane, nešto mi nije jasno. Dinamo je uzeo 11 uzastopnih naslova, isto toliko puta igrao je u europskim skupinama, od kojih zadnjih šest godina u Ligi prvaka, a svih tih godina su se ti naši dosezi minorizirali. Postavljam logično pitanje, zašto svi ti našu uspjesi nisu važni, a jedan naslov Rijeke je tako važan?

Sa Zokijevim dolaskom počeo je uzlet

Pa dobro, prvi im je u povijesti...

- Naravno da je važan, oni su bili gladni trofeja, prvi put su uzeli naslov, njihov klub je manje reputacije od Dinama ili Hajduka. No sve OK. Koristim priliku još jednom da svim zaposlenicima, rukovodstvu, treneru Keku i igračima od srca čestitam na zasluženo osvojenom prvenstvu. Ipak, proteći će mnogo vode rijekom Savom u budućnosti prije nego što će oni ili bilo tko drugi opet skinuti Dinamo s trona. Osobno sam čestitao predsjedniku Miškoviću i treneru Keku, te ostatku menadžmenta.

Zbog čega je ove sezone Dinamo ostao iza Rijeke?

- Dva su razloga. Jedan je Dinamov, drugi je u domeni Rijeke. Počelo je sve nenadanim odlaskom Zorana Mamića. To je bio šok za Dinamo. One godine kad je Dinamo završio u “Ligi za bedake”, Zoran je došao u klub kao igrač, pa je sportski direktor, te na kraju trener i sportski direktor. S njegovim dolaskom Dinamo je počeo uzlet, a s njegovim odlaskom prestanak 11-godišnje dominacije. Sve to govori kolika je bila njegova važnost, koliko je značio za naš klub. Nakon njegova odlaska ušli smo u vrtuljak! Nesretno je završila epizoda sa Zlatkom Kranjčarom, nakon toga je kratko bio trener Željko Sopić, te je onda došao Ivajlo Petev. Takve promjene trenera nisu razina ozbiljnog kluba. Kad se promijene praktički četiri trenera u jednoj sezoni, onda je to - neozbiljno. Usput su se mijenjali kondicijski treneri, i svi ostali... Shodno svemu tome, donosile su se pogrešne odluke kad se radi o dolascima i odlascima igrača. A kulminiralo je time da smo na kraju osvojili dva boda manje od Rijeke. Samo jednom smo u proteklih jedanaest godina osvojili više bodova. Ako svi govorimo o zasluženosti naslova koji je osvojila Rijeka, nemojmo Dinamova dva boda zaostatka onda smatrati totalnim fijaskom. Svjedoci smo iz dana u dan kako se tradicionalno treće ili četvrto mjesto Hajduka pretvara u senzacionalni uspjeh, njegovo ispadanje u Kupu od Splita kao slučajnost i “ništa strašno”. A kad Dinamo nakon 11 godina dominacije dva boda zaostane za Rijekom, onda se to pretvara u katastrofu.

CIJELI EKSKLUZIVNI INTERVJU SA ZDRAVKOM MAMIĆEM PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI

Linker
20. travanj 2024 04:09