Getty Images
'KRALJEVSKI' PROBLEMI

MODRIĆU ZIDANEOVE POŠTEDE SAMO ŠTETE Realovi problemi u igri su očiti, pogotovo kad hrvatski veznjak nije na standardnoj razini

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 10. ožujak 2017. 09:05

U prvom dijelu u Madridu su poveli i djelovali vrlo dobro, otišavši na odmor sa 1:1. U Napulju su Talijani izgledali vrhunski u prvom dijelu i otišli na odmor s vodstvom 1:0. U konačnici Real je eliminirao Napoli s dvije pobjede, ukupnog omjera 6:2.

Ostavimo li po strani strogost prema elitnijem klubu i opću simpatiju za slabijeg takmaca, jednostavno ćemo zaključiti kako je kvaliteta ključna prevaga ovog dvoboja. Real je u dvije utakmice pokazao dijelom vrlo dobru igru (Madrid), dijelom prosječnu, a dijelom očajnu (pogotovo prvi dio u Napulju). Napoli je u konačnici dao najbolje od sebe, pogotovo kod kuće u prvih 50-ak minuta, ali i to je bilo nedovoljno da ozbiljno naruše put blancosa u četvrtfinale LP.

Zabrinjavajući niz

Iluzorno je očekivati da će kvalitetom inferiornija momčad u dvije utakmice moći izdržati visoki ritam te stalni presing. Napoli je, dok je imao snage, to odlično radio i stvarao veliki problem Realu, ali na dužu stazu nije mogao izdržati. Eto, za Real, nakon Napolija, ključnim ostaje pitanje i glavobolja - što će biti kada im kvalitativno jači suparnik nametne ovakav način igre (agresivni presing i brzu transformaciju), a što će se u daljnjem natjecanju (i kod kuće) sigurno dogoditi?

Real Madrid od siječnja, kada je nastavljena sezona nakon dvotjedne pauze, u sada već zabrinjavajućem nizu slabije forme. Povremeni bljeskovi (Sevilla, Napoli, Eibar) ne mogu sakriti rupe u igri Zidaneove momčadi. Nakon dva mjeseca može se kazati da trener ima ozbiljan problem, jer mu momčad nije ni blizu jesenjih uvjerljivijih izdanja, a što je ključno, ne pokazuje trend promjene nabolje, još manje natruhu kakvog-takvog kontinuiteta.

Fotopress/Getty Images
Getty Images

S obzirom da govorimo o istoj momčadi koja je do poraza u Sevilli imala 40 pozitivnih ishoda, logično se nameće pitanje kako je u pitanju taktički problem. Sudeći i po ‘težini’ trke blancosa u Napulju, ne prvi put ove godine, dojam je kako i na planu fizičke pripreme nešto nije pogođeno.

Napoli je pokazao kako Real poslovično dolazi u problem kad ih se visoko napadne uz agresivni presing. Sprečavanje razvoja akcije od posljednje linije, pogotovo blokada Luke Modrića i Tonija Kroosa, a uz više ‘dopuštenja’ Casemiru, potpuno poremeti dinamiku igre Reala. Casemiro nema tehnička znanja, a ni tajming da bi diktirao kombinatoriku, on je destruktivac u službi čuvanja leđa spomenutim veznjacima. Prije svega Modriću, jer ako on ne igra u svojoj standardnoj razini, onda je neupitan ograničeni učinak manje dinamičnog Kroosa.

Stvaranje viška

Nijemcu je prijeko potrebno da Modrić stvara višak i otvara mu prostore, u kojima Kroos tada izvrsno može razigravati suigrače. Bez doprinosa tog tandema u sredini terena Realova obrana pribjegava dugim ispucavanjima, a onda su te lopte u pravilu jednostavan plijen za visoko postavljene suparničke braniče. Tri napadača, Ronaldo, Benzema i Bale, su rašireni te slabo ili nikako surađuju (protiv Napolija tek 7 međusobnih dodavanja, a Ronaldo i Bale niti jedno!), otud autoputovi za braniče i veznjake suparnika. Dakako, i veliki problemi za vezni red Reala, a potom i obrambenu liniju.

Neravnoteža Realove kompozicije, s tri napadača koji ne rade u korist kompaktnosti s drugim linijama momčadi, najveći je teret upravo Modriću i suigračima sredine. Njih trojica su u startu brojčano inferiorni suparničkom veznom redu (najmanje 4 igrača), a kad ih se raširi (jure zatvarati rupe u formaciji) tada se otvara golemi prostor suparnicima da dođu brzo 1-1 na posljednju liniju.

Modrić je u Napulju i zato bio ispod svojih razina. Što možemo podvesti i pod tezu kako ovaj put nije uspijevao kompenzirati te manjkove Realove neravnoteže, a što je sukladno njegovoj nedovoljnoj fizičkoj spremnosti, još i logično. Modrić je ove sezone imao stanku zbog operacije koljena (mjesec i pol), a potom je pauzirao (tri tjedna) zbog aduktora. Dovoljno prekida za poremećaj dohvata maksimalne mu forme, a na što se nadovezao i Zidane s praksom da ga ‘odmara’ u tzv. lakšim utakmicama. S obzirom na tijek sezone, Modriću ti odmori nisu potrebni, štoviše, djeluju štetni. U pitanju je igrač eksplozivnosti, koji daje najviše kad je pod stalnim naponom.

No, kako Francuz želi udovoljiti svakom članu kadra, stalno rotira momčad. Po mišljenju više stručnjaka, upravo je taj diskontinuitet ključan što Real, za razliku od prošlih sezona, ulazi u finiš sezone bez prepoznatljivog crescenda forme...

Linker
19. travanj 2024 22:26