Getty Images
SAMO DA JE PRODATI

TOTALNA RASPRODAJA U KNEŽEVINI, PA S KIM ĆE IDUĆE SEZONE IGRATI DANIJEL SUBAŠIĆ? Ako se ovako nastavi budućnost Monaca je pod velikim upitnikom

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 27. srpanj 2017. 20:56

Benjamin Mendy (57,5), Tiemoué Bakayoko (40) i Bernardo Silva (50) za početak, a sada još Thomas Lemar i Kylian Mbappé.

Monacova obiteljska srebrnina na tržnici prolazi, realno, kao na Sotheby’su, kupci se trgaju, cijene skaču, a ruski je vlasnik, Dmitrij Ribolovljev, namjestio nakinđureni osmijeh, težak jedno 300 i nešto milijuna eura.

Da, Monaco je ‘u lovi’, uz vedete riješio se i balasta te do kraja srpnja, s odlascima Lemara (Arsenal) i Mbappéa (Real ili City), bankovni će račun biti toliko bogat da će čak i u monegaškoj kraljevini izazivati zazubice. Međutim, ostaje veliko pitanje: što će ostati od momčadi Leonarda Jardima koja je lani bila najuzbudljivija momčad Europe? Jer, osim glavnih zvijezda, u svlačionici više nema ni Germaina (Marseille) i Dirara (Fenerbahçe), ljudi koji su klubu omogućavali iznimno vrijednu dubinu i širinu kadra.

No premda ih nema na medijskoj mapi, koju su preuzeli velikani, pa makar i glasinama, malo ozbiljniji pogled otkriva da je Jardim, zapravo, vrlo proaktivan u pronalaženju nove hrpe talenata.

Doveo je iz Anderlechta silno zanimljivog veznjaka Yourija Tielemansa za 25 milijuna eura, kao zamjenu za Bakayoka, potom stopera Kongoloa iz Feyenoorda (15 milijuna eura), najmlađeg Nizozemca na prošlom mundialu, a ujedno su se s posudbe vratili strašno zanimljivi Rony Lopes (Lille), Adama Traore (Rio Ave) i Allan Saint-Maximin (Bastia). Upravo će oni dobiti priliku zamijeniti odlazeći napadački potencijal koji je terorizirao Francusku i Europu.

Pa ipak, Monacov uspjeh u predstojećoj sezoni - koja počinje ove subote srazom s PSG-om u Trophée des Champions - ovisit će ponajviše o Jardimovom taktičkom pristupu.

Kao i činjenici da će Monaco na računu imati još barem 250 milijuna čistih eura. Znajući, međutim, postulate Jardimove vizije nogometa, interesantno će biti vidjeti koje će nove mlade superjunake Portugalac pronaći. Činjenica je da je lanjski ultraofenzivni sustav 4-4-2 nemoguće replicirati u novoj sezoni, jer neće biti Mbappéa, a pogotovo Bernarda Silve koji je figurirao kao desno krilo, ali je ujedno bio i lutajući playmaker. Njega će, tvrde francuski kroničari, Jardim najteže nadomjestiti. Jer Jardim opet na raspolaganju već sada ima super talente, ali nema tipa koji je držao Monaco u Jardimovom sustavu.

U posljednjim prijateljskim utakmicama, Jardim je ostao dosljedan sustavu 4-4-2, međutim sada se jako puno odgovornosti stavlja na leđa mlađahnih povratnika s posudbe (Lopes i Saint-Maximin), stoga mnogi drže da će Jardim ipak malo prekombinirati sustav u skladu s mogućnostima i novim došljacima. Uz Danijela Subašića i Falcaa, kao stupove momčadi, unutar ta dva branika valja ponovno naći ono što je krasilo uspjeh društva iz Kneževine. Uspjeh kojeg nisu kupili, već su ga doslovce stvorili. Ta paradigma ostaje Jardimov forte kojeg će se držati i u budućnosti. S brdom love na računu i novim talentom blagoslovljenim klincima u svlačionici, nema sumnje, Monaco očito zna što radi. Pitanje je samo koliko će mu trebati da stvori kemiju. Odlazak onih koji su otići i željeli nije poremetio harmoniju, a novi igrači uvučeni u sustav koji daje igru i rezultate blagotvorna je kombinacija motivacije i hrabrosti. Suba je, zapravo, savršeno miran. Jer Leonardo Jardim, jedan od sustavnijih i progresivnijih likova na trenerskoj sceni, itekako dobro zna što radi...

Linker
17. travanj 2024 10:27