Optical_Express
VRLO BITNA STAVKA

SPORTAŠI POJMA NEMAJU DA IMAJU VELIKIH PROBLEMA S OČIMA Čak 30 posto svjetskih olimpijaca nema doabr vid: 'Oči se ne mogu kompenzirati mišićima'

SPORTSKO OKO Zagreb se uvrstio među jedno od tri europska središta u kojima postoji najsuvremeniji sustav analize vida za vrhunske sportaše
Piše: Siniša BožićObjavljeno: 07. svibanj 2017. 12:08

Hrvatski stolnoteniski reprezentativac i europski prvak do 21 godine Tomislav Pucar nedavno je ušao među 100 igrača na svijetu i trenutačno drži 72. mjesto. U sportu, u kojem dominiraju azijski igrači, to je velik uspjeh. Stoga se Pucar nedavno odlučio na analizu vida u Optical Express Vision Training centru, prvom centru takve vrste u ovom dijelu svijeta, a koji se bavi testiranjem, analizom i treniranjem vještina vida kod profesionalnih sportaša. Pucar je testiran na Senaptec Sensory Stationu koji analizira deset vještina ključnih za gotovo svaki sport te ih automatski uspoređuje s direktnom konkurencijom.

Tomislav Pucar
Ronald Gorsic / Hanza Media / Hanza Media

Istraživali i Babe Rutha

- Nisam nikad čuo za ovako nešto, ali svakako zanimljiva tehnologija. Testiranje nije bilo naporno, čak ni vremenski nije dugo trajalo, a opet interesantno je vidjeti gdje sam u odnosu na ostale stolnotenisače te što moram popraviti. U mojem sportu svaka milisekunda je važna te vjerujem da mi ovo može pomoći - rekao je Pucar.

Istraživanje rađeno na olimpijskim sportašima pokazalo je kako njih 50 posto nikada nije napravilo kompletan oftalmološki pregled, a čak 30 posto njih je imalo manje od 100 posto vida.

- Kad god pričam sa sportašima, postavim im dva pitanja. Prvo, koliko im je vid važan za sport kojim se bave? Odgovor je obično da im je vid na prvom mjestu. Drugo, što trenutačno rade kako bi optimizirali vid za svoj sport? Odgovor je uglavnom ništa - objasnio je Damjan Žunić, optometrist koji je magistrirao na američkom sveučilištu u njemačkom gradu Aalen, a danas radi u dvije oftalmološke klinike i voditelj je Vision Training centra. Također, stručni je suradnik na Veleučilištu Velika Gorica, a i sam je bio profesionalni košarkaš u Zagbreu, Ciboni, Cedeviti.

- Želimo upoznati sportaše s nedostacima u obrađivanju vizualnih informacija koje primaju te istrenirati njihove vještine kako bi bolje reagirali u određenom trenutku - dodao je Žunić.

Tomislav Pucar
Ronald Gorsic / Hanza Media / CROPIX

U SAD-u se ta istraživanja obavljaju odavno, a zanimljiva stvar je da je predmet istraživanja svojedobno bio i Babe Ruth, jedan od najpoznatijih bejzbolaša u povijesti tog sporta. Nakon analize ustanovili su da on dvostruko brže obrađuje podatke od svojih suigrača i suparnika. Dio te analize može se vidjeti i po nekim današnjim vrhunskim sportašima koji iako fizički nisu dominantni na terenu i dalje postižu vrhunske rezultate.

- Fizička sprema je jako važan segment sporta, ali ima i svoje limite. Ukoliko oči ne funkcioniraju kako treba, onda to ne možemo kompenzirati mišićima - objasnit će Žunić te nastaviti:

- Postoje sportaši koji imaju problema s dubinskim vidom, njihove oči ne funkcioniraju dobro kao par. Takvi sportaši imaju problema s procjenom gdje se lopta ili suigrači nalaze u prostoru. Oni su kroz život naučili što se nalazi ispred, a što iza iako realno nemaju “stereo” vid. Dobra je vijest što se ta vještina može istrenirati i na taj način poboljšati učinak sportaša na terenu.

Vježbe za poboljšanje nisu komplicirane, mogu se ukomponirati u svakodnevni trening, a mogu se raditi u pauzama između fizičkih vježbi. Rezultati se konstantno prate i statistički obrađuju kroz razdoblje od tri mjeseca kada se radi ponovna analiza.

Jedini stručnjaci u regiji

- Naš program samo je dio slagalice koja na kraju daje vrhunskog sportaša. Ono što možemo jamčiti je da možemo poboljšati senzoriku sportaša. Ukoliko uzmete sve informacije koje su prenesene u mozak, 90 posto toga potječe od očiju. Svake sekunde oči šalju 109 gigabajata prema mozgu. Znanstvena istraživanja pokazuju da su ove vještine promjenjive.

Ovakva oprema kakva se nalazi sada u Zagrebu, postoji još samo u Nizozemskoj i Grčkoj.

Linker
27. travanj 2024 02:16