Tatjana Lisenko
 Ezra Shaw/Getty Images
NAJVEĆI DOPINŠKI SKANDAL IKAD

TREBALO IM JE ŠEST MJESECI, ALI KONAČNO SU SE SLOMILI Rusi priznali: 'Bile su to godine i godine zlouporabe nedozvoljenih sredstava'

Piše: HinaObjavljeno: 28. prosinac 2016. 13:10

Šest mjeseci nakon izbijanja velike dopinške afere u koju je bilo uključeno na stotine ruskih sportaša, dužnosnici Ruske antidopinške agencije priznali su postojanje sustava dopingiranja sportaša, ali i demantirali kako iza toga stoji država na čelu s predsjednikom Vladimirom Putinom.

Izvršna direktorica ruske Antidopinške agencije Ana Antseliovič priznala je u razgovoru za New York Times kako se radilo o "institucionalnoj zavjeri", ali i odbacila optužbe da je "država sponzorirala doping".

"Bila je to institucionalna urota. Bile su to godine i godine zlouporabe nedozvoljenih sredstava, međutim najviši državni dužnosnici nisu u tome sudjelovali," kazala je Antseliovič dodavši: "Bila sam šokirana rezultatima istrage".

Visoki sportski dužnosnik Vitali Smirnov, koji je karijeru počeo još u sovjetsko vrijeme, a kojem je predsjednik Putin povjerio reformu državnog antidopinškog sustava, priznao je da je bilo pogrešaka u sustavu.

Russian President Vladimir Putin speaks during his annual end-of-year news conference in Moscow, Russia, December 23, 2016.  REUTERS/Sergei Karpukhin
REUTERS

"Ne želim pričati umjesto odgovornih ljudi, ali kao bivši ministar sporta i predsjednik Ruskog olimpijskog odbora smatram kako su napravljene pogreške," kazao je 81-godišnji Smirnov.

"Moramo otkriti koji je razlog zašto su mladi sportaši koristili doping, zašto su pristali na dopingiranje," dodao je.

Zaokret u tonu Rusije je vjerojatno motiviran željom da se pomiri s WADA-om i tako omogući svojim sportašima povratak natjecanjima kao i organizaciju sportskih manifestacija. Kanadski odvjetnik Richard McLaren, čiji je prvi izvještaj u srpnju pokrenuo lavinu, poručio je kako je zadovoljan što Rusi više ne osporavaju njegova otkrića.

"To je kontrola štete. Njihovi potezi su vjerojatno motivirani željom da se prekinu nove istrage o prijevari," kazao je.

Iako su Antseliovič i Smirnov priznali dokaze koje je pronašao McLaren, naglašavali su kako zapadne zemlje imaju poseban tretman u međunarodnim sportskim institucijama.

"Jeste li vidjeli dokumente "Fancy Bear ?", podsjetio je Smirnov na brojne sportaše iz zapadnih zemalja koji su imali posebne dozvole za korištenje zabranjenih sredstava u medicinske svrhe.

Hakeri iz skupine "Fancy Bears" su u rujnu ove godine objavili popis sa 11 sportaša iz pet zemalja, a među njima i devet pobjednika na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, koji su koristili doping. Svih 11 sportaša je imalo terapeutsko izuzeće za korištenje zabranjenih supstanci. Hakeri su 15. rujna objavili i drugi dio podataka - na popisu se našlo još 25 sportaša.

Oli Scarff/Getty Images
Oli Scarff/Getty Images
Antidopinški laboratorij

"Rusija nikada nije imala mogućnosti koje su imale druge zemlje. Generalno mišljenje u Rusiji je da nismo imali šanse," kazao je Smirnov, dok je odvjetnik Ruskog olimpijskog odbora Viktor Berezov dodao: "Srećom WADA je imala Rodčenkova. Možda su se u Kini, Londonu i na drugim mjestima događale iste stvari."

Rodčenkov je bio direktor nacionalnog laboratorija koji je prvi priznao sustavno dopingiranje ruskih sportaša. On je priznao kako je program godinama detaljno pripreman i da je njegov cilj bila dominacija na igrama. On je kazao da je razvio koktel od tri zabranjene supstance koji je miješao s alkoholnim pićima i davao ruskim sportašima čime je ostvarena jedna od najsloženijih dopinških prijevara u povijesti sporta.

"Bili smo potpuno opremljeni, imali smo znanje i iskustvo i bili smo savršeno pripremljeni, kao nikad prije. Sve je radilo kao švicarski sat. Ljudi su slavili olimpijske pobjednike, a mi smo zamijenjivali njihov urin kao ludi”, objasnio je bivši šef laboratorija. Nakon što je dvoje njegovih bliskih kolega neočekivano umrlo u Rusiji, Rodčenkov je podnio ostavku i emigrirao u SAD. Danas živi na tajnoj lokaciji u Los Angelesu.

U posljednjem izvještaju Međunarodne antidopinške agencije (WADA) navodi se kako je više od 1,000 ruskih sportaša od 2011. do 2015. sudjelovalo u programu za koji je znala i država. U McLarenovom izvješću se navodi kako je postojalo sustavno prikrivanje pozitivnih dopinških rezultata koje je dorađeno do olimpijskih igara 2012. u Londonu, te na svjetskom atletskom prvenstvu 2013. i na zimskim olimpijskim igrama 2014. u Sočiju.

Pozitivni dopinški rezultati bili su ustanovljeni u više od 30 sportova, uključujući i nogomet. U izvješću se navodi kako je tehnika zamjene uzoraka urina korištena u Sočiju postala redovita praksa moskovskog laboratorija koji je radio s vrhunskim sportašima.

"Možemo potvrditi prikrivanje koje je trajalo od 2011. godine, ako ne i ranije, i nastavilo se i nakon ZOI-ja u Sočiju. Riječ je o prikrivanju koje se razvilo iz nekontroliranog kaosa u institucionaliziranu i discipliniranu urotu s ciljem osvajanja medalja", kazao je McLaren na konferenciji za novinare održanoj početkom prosinca.

"Raspolažemo dokazima koji otkrivaju da je više od 500 pozitivnih rezultata prijavljeno kao negativno, uključujući i rezultate nekih dobro poznatih elitnih sportaša čiji su pozitivni rezultati odmah bili krivotvoreni", dodao je.

U originalnom McLarenovu izvješću koje je objavljeno u srpnju razotkriveno je da je moskovski laboratorij prikrio stotine pozitivnih dopinških testova u mnogim sportovima uoči ZOI-ja u Sočiju, a nakon toga je uslijedila zabrana nastupa na OI u Rio de Janeiru za dio ruskih sportaša.

Linker
23. travanj 2024 22:00