TOP 100 HRVATA

Moć i zajednica: protagonisti

38. Maja Grba-Bujević

Šefica Hitne

Posljedice stravičnog prevrtanja autobusa s češkim turistima u nesreći koja se dogodila u lipnju nedalekog od tunela Krpani bile bi puno teže da nije bilo Maje Grba-Bujević, ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i njezinih timova. U nesreći je poginulo 8 osoba, a 43 je ozlijeđeno. Maja Grba-Bujević tijekom akcije spašavanja bila je na svakom području - od mjesta nesreće do gospićke bolnice. S pacijentima je ostala sve do njihova povratka u Češku. Mjesec dana poslije oči su joj bile pune suza kad je pričala o užasu koji ih je zatekao. Maja Grba-Bujević, spec. anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine 2009. postala je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu.

39. Slavko Linić

ministar financija

Biti ministar financija u državi koja je već pet godina u recesiji najbolji je način za uništenje političke karijere. U proteklih godinu dana Linić je pokazao da to pravilo ne vrijedi u njegovu slučaju; unatoč padu BDP-a, rastu nezaposlenosti i uvođenju novih poreza, Linić i dalje ima status jednog od najkompetentnijih ministara. Objašnjenje je jednostavno: za razliku od većine političara, Linić pokazuje da ima jasan cilj, a to je da u Hrvatskoj, napokon, svatko počne plaćati vlastite račune. Pitanje je, međutim, kako će se situacija razvijati . Pad rejtinga i skuplji krediti, inzistiranje na uvođenju poreza na imovinu i latentni sukob s poduzetnicima mogli bi značajno oslabiti Linićevu poziciju.

40. Fred Matić

ministar branitelja

Prije isteka prve godine ministarskog mandata Predrag Matić Fred ispunio je jedno od važnijih predizbornih obećanja - objavio je Registar branitelja. Više od sedam godina taj je popis s imenima pola milijuna ratnika bio proglašavan tajnom, a onda je Matić sve uspio realizirati u manje od godinu dana svog ministarskog staža. Prvi je pokazao i cijeli svoj ratni put . Već iduće godine taj nestranački Milanovićev ministar treba pokazati je li spreman ispuniti i svoje drugo obećanje - obračunati se s lažnim braniteljima. Objava popisa polazna je točka toga puta.

41. Neven Mimica

ministar

Apsolutno najdiskretniji član Vlade, ali u isto vrijeme i možda najpouzdaniji suradnik premijera Zorana Milanovića. O Mimičinu rejtingu govori popis poslova kojima se bavi u Vladi, od početnih pregovora sa sindikatima, preko diskretnih diplomatskih aktivnosti i odlazaka u Bruxelles na dogovore s vodećim europskim dužnosnicima pa do rješavanja unutarpolitičkih pitanja, poput najnovije krize u SDP-u. Upravo je Mimica pacificirao Davora Bernardića, i uvjerio ga da odustane od utrke za zagrebačkoga gradonačelnika, i tako spasi vlastitu političku karijeru, ali i zaustavi sukobe u stranci. Zbog svega ovoga ne iznenađuje da je Neven Mimica kandidat za prvog hrvatskog ministra u idućem sazivu Europske komisije.

42. Rajko Ostojić

ministar zdravlja

Ministar zdravlja etablirao se kao jedan od najpopularnijih političara u Hrvatskoj. To je popriličan uspjeh kada se uzme u obzir podatak o rezanju sredstava zdravstvenom sektoru i najavljenom smanjenju prava pacijenata u 2013. Ostojić je krenuo u obračun s korupcijom i ukinuo financiranje brojnim privatnim klinikama. Ono što je najvažnije: izborio se za donošenje modernog Zakona o umjetnoj oplodnji, iako je doživio bjesomučne crkvene napade. Time je dokinuo retrogradan HDZ-ov zakon.

Nedavno ga je SDP istaknuo kao svoga kandidata za mjesto gradonačelnika Zagreba: računaju da može pobijediti Milana Bandića i time opet vratiti Zagreb u ruke SDP-a.

43. Emil Tedeschi

poduzetnik

Dobio je najveći i najjeftiniji kredit odobren privatnoj kompaniji u Hrvatskoj, i to ne zato što je suočen s kolapsom, nego zbog podupiranja uspješne investicije i daljnjeg međunarodnog širenja. Sindikat banaka koji je okupila Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) otvorio mu je pristup do 307 milijuna eura za 4,7 posto kamata. Time je riješio refinanciranje dosad najveće hrvatske investicije u Sloveniji - preuzimanja Droge Kolinske, što je kompaniju dodatno osiguralo za miran ulazak u EU. Priprema napad na Rusiju, ozbiljno je bacio oko na Tursku.

44. Topčić-Rosenberg / Ćurković Kelava

predsjednica Udruge Adopta /pomoćnica ministrice socijalne politike

Postojeći sustav posvojenja nije dobar. Gotovo 20 godina Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica Doma za djecu u Nazorovoj, ponavljala je to svakome tko je želio slušati. A onda je početkom 2012. godine postala pomoćnica ministrice socijalne politike. Ustrojila je registar posvojitelja i predstavila temeljitu reformu postupka posvojenja. U tome je našla nezamjenjivu suradnicu Dianu Topčić-Rosenberg, koja je javno progovorila o problemima te pomogla da reforma doista bude u skladu s potrebama posvojene djece i roditelja.





45. Ante Gotovina

oslobođeni general

Iako je posljednjih jedanaest godina proveo što u zatvoru, što u bijegu, daleko od obitelji i normalnog života, od trenutka kad je oslobođen nije pokazao ni trunku gorčine, ljutnje ili osvetoljubivosti. Baš nasuprot, Gotovina je iznenadio valjda sve osim najbližih svojim toplim i optimističnim porukama. Gdje god da dođe, svi se žele rukovati s njim, na božićnom domjenku predsjednika Ive Josipovića bio je glavna zvijezda. Odbija nagađanja da bi se mogao politički angažirati, no njegove poruke duboko su političke, kao kad govori u ulasku Hrvatske u EU ili kad poziva da zaboravimo rat i prošlost.

46. Mladen Markač

oslobođeni general

Oslobađajuću haašku presudu bivši zapovjednik specijalne policije MUP-a doživio je jako emotivno. “Nakon prvostupanjske presude bilo mi je jako teško, ali znao sam da se istina mora otkriti”, rekao je Markač nakon što se našao na slobodi. Na dočeku na Trgu bana Jelačića u Zagrebu rekao je da je bio ponosan na sve koji su s njim od nule gradili vojsku. “Ali moj ponos je bio srušen optužnicom da sam član zločinačkog pothvata. Jako me pogodila optužnica, mislio sam da ću umrijeti ako se takva presuda donese”, ispričao je. Rekao je da je sretan što sad Hrvatska “nema nikakvu mrlju, gradimo budućnost bez ikakve mrlje na svojoj povijesnoj karti”.

47. Luka Mišetić

odvjetnik

Nakon 16. studenoga mogao je sebi dopustiti malo opuštanja: idućih desetak dana Luka Mišetić proveo je s Gotovinom i njegovom obitelji, ali sad isključivo kao prijatelj. Američki odvjetnik hrvatskog porijekla posljednjih sedam godina posvetio je haaškoj obrani Ante Gotovine. Oni koji ga nisu vidjeli na djelu, u sudnici, možda su sumnjali u njegovu umješnost, dijelom zbog godina i slabog haaškog iskustva. Nakon prvostupanjske presude iz travnja 2011., kad je Gotovina osuđen na 24 godine, upravo se na Mišetića bila sručila lavina nezadovoljstva. 16. studenoga bio je njegov istinski trijumf. Tada su svi svjedočili rezultatu predanog rada na ovom zahtjevnom predmetu bilo: Mišetićeva obrana oslobodila je Gotovinu.

48. Joško Mikulić

građevinar

Samozatajni predsjednik Uprave Viadukta, jedinog velikog hrvatskog građevinara koji i dosad najtežu kriznu godinu završava u plusu i s ambicioznim planovima za širenje biznisa. Vrijednost dionice Viadukta u posljednjih je godinu dana porasla za 195 posto, a tvrtka je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila porast prihoda 33,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje i neto dobit od 3,4 milijuna kuna. Kome to nije dovoljno da Mikulića uvrsti na listu najuspješnijih Hrvata 2012. reći ćemo još da u Viaduktu danas radi 1870 zaposlenih koji redovito primaju plaću, državi ne duguju ni lipe poreza i doprinosa, a u prošlih godinu dana zaposlili su 400 novih radnika.

49. Zdravko Rogić

pregovarač

Do 2000. zamjenik guvernera HNB-a, danas guvernerov viši savjetnik, hrvatski je pregovarač sa Slovenijom oko pitanja Ljubljanske banke. O njegovoj diplomatskoj umješnosti i nataloženom financijskom znanju u velikoj mjeri ovisi daljnji tok pregovora s tvrdim partnerima. Kao Vujčić i Rohatinski prije njega, nije sklon kompromisima, ali riječ je o duboko ispolitiziranom pitanju o čijem rješenju dijelom ovisi i datum hrvatskog konačnog ulaska u EU. Dobro je što je u Franceu Arharu, slovenskom pregovaraču, našao ravnopravnog sugovornika.

50. Boris Vujčić

guverner HNB-a

Preuzeo je posao guvernera Hrvatske narodne banke od Željka Rohatinskog i dijelom je još u njegovoj sjeni. Iako danas mnogi neuspješni biznismeni krivnju za propast svojih biznisa pripisuju domaćoj monetarnoj politici, činjenica je da je HNB u vrijeme Rohatinskog spriječio pretjerani rast kreditnog balona koji je doveo u financijsku krizu značajan dio globalne ekonomije. Vujčićevo uporno odbijanje svakog razgovora o devalvaciji, ali i blažem odnosu prema bankama jasan je znak da u HNB-u neće doći do radikalnog zaokreta u politici.

51. Ivan Turudić

sudac

Sudac Ivan Turudić nepravomoćno je osudio bivšeg premijera Ivu Sanadera na 10 godina zatvora. Poručio mu je da je kriv što je iskoristio ratnu situaciju i lobirao za Hypo banku uz visoke kamatne stope, iskoristivši teško stanje u ratom uništenoj zemlji i što je u slučaju INA oštetio vlastitu državu i uzeo proviziju, izmijenivši ugovor s mađarskim MOL-om. Turudić je Sanaderu očitao “bukvicu” i rekao da je nanio štetu ugledu Hrvatske u svijetu i da se do cilja može doći i na drugi način, bez kršenja morala i društvenih normi. I zato je Turudić ovom presudom posalo poruku svima!

52. Laptoš / Mostečak / Petković

tužitelji(ce)

Tamara Laptoš, tužiteljica USKOK-a, optužila je bivšeg premijera Ivu Sanadera i za slučaj Hypo i Ina MOL zatražila 15 godina zatvora. Sanader je dobio 10. Željka Mostečak USKOK-ova je tužiteljica koja zastupa drugu optužnicu protiv Ive Sanadera u aferi Fimi-medija. Tonči Petković, tužitelj USKOK-a, zastupa optužbu u slučaju Tadić gdje se sudi zbog pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda. Vodi i slučaj Planinska. Jedan od najvažnijih poslova u zemlji, demontiranje koruptivne Hrvatske, obavljaju sa strašću i velikom radnom energijom.

53. Josip Boban

poduzetnik

Mi smo uspješna tvrtka koja se permanentno razvija, tako AD Plastik predstavlja njezin vlasnik Josip Boban. Kompanija planira ovu godinu zatvoriti rastom većim od 15 posto. Biznis im je automobilska industrija, njezin prateći, periferni dio. AD Plastik vezan je uz francuski Renault, za koji proizvodi dijelove interijera za novi model Logana 2. Činjenica da kompanija planira godišnje prodati 180.000 vozila tog modela i proizvoditi sljedećih sedam godina, Bobanu i AD Plastiku donosi luksuz stabilne budućnosti i planirani godišnji prihod od 20 milijuna eura. Ove su godine otvorili tvornice u Srbiji i Rusiji.

54. Peter Fuchs

poduzetnik

Peter Fuchs kao predsjednik Uprave upravlja turističkim kapacitetima grupacije Valamar, vodeće hrvatske tvrtke za upravljanje u turizmu. Vlasnici su 40 objekata na obali, uglavnom obiteljskih pansiona i apartmana sa četiri i tri zvjezdice, odnosno 23 hotela, osam apartmanskih naselja i devet kampova u Istri, Dubrovniku te na otocima Krku i Pagu, kojima i upravljaju. Tvrtka je u posljednjih 10 godina gotovo udvostručila prihod iz turističkog poslovanja koji je u prvih devet mjeseci ove godine dosegnuo 923 milijuna kuna. Solidna turistička sezona donijela im je osam posto noćenja više i čak 12 posto više prihoda nego u istom razdoblju lani.

55. Berislav Nadinić

poduzetnik

Mato Cvitanović, Željko Postružin, Dražen Žunac i Berislav Nadinić vlasnici su tvrtke Hrid. Na natječajima pobjeđuju velikane poput Siemensa, a zbog posla s nuklearkama čak 98% posla rade za izvoz. Lani su po rastu plaća bili četvrta tvrtka u Hrvatskoj. U zagrebačkom Jankomiru, u malom i mirnom pogonu tvrtke Hrid za razvoj i primjenu tehnologija, dvadesetak zaposlenih potiho radi vrhunski posao. Jednako su samozatajni i suvlasnici tvrtke, visokoobrazovani i vrhunski stručnjaci koji i te kako znaju što rade, jer od njih opremu kupuju najjače nuklearne elektrane u Rusiji, Kini i Indiji.

56. Jako Andabak

poduzetnik

Poduzetnik u punom smislu riječi. Bilo bi naivno reći da nije poput svih ostalih sklon lovu na profit, ali nesporno je da mu je najsnažniji motor izazov novog. Popis njegovih, mahom uspješnih, biznisa predugačak je za ovu formu. Na ovom je popisu, međutim, zbog svoje posljednje uspješne akcije: u partnerstvu s bivšim ministrom obrazovanja i znanosti Draganom Primorcem pokrenuo je u Zaboku Specijalnu bolnicu “Sveta Katarina” koja je ovih dana i u Zagrebu dobila polikliničku podružnicu. Bolnica je već stekla zavidnu međunarodnu reputaciju u sportskim krugovima, a partneri imaju velike planove .

57. Orsat Miljenić

ministar pravosuđa

Trebalo je proći dosta vremena dok se nisu vidjeli prvi važniji potezi ministra pravosuđa Orsata Miljenića. U koalicijskoj Vladi Miljenić je jedan od rijetkih nestranačkih članova i u izvršnu je vlast ušao kao kandidat Zorana Milanovića. Kaznena reforma nesumnjivo je njegov najvažniji zadatak u 2013. godini i, s obzirom na preinake, Miljenić bi mogao ostati upamćen kao liberalni reformator pravosudnog sustava. Ukinuto je apsurdno kažnjavanje u slučaju posjedovanja manjih količina droge, a istovremeno su povećane kazne za zločine iz mržnje, ksenofobiju i rasizam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 18:57