TOP 100 HRVATA

Život i stil: Pioniri

67. Damir Gojanović

predsjednik hokejaškog kluba

Predsjednik KHL Medveščak predvodnik je projekta koji već četvrtu sezonu donosi u metropolu sjajan miks sporta, marketinga i zabave. Gojanović i njegov tim uveli su hokej i u pulsku Arenu te, unatoč svim problemima, pokazali da mogu svladati i naizgled nepremostive prepreke. Međutim, upravo će početak 2013. predstavljati najveći izazov za Gojanovića u njegovoj ledenoj avanturi. Tvrdi da je došao veoma blizu ulasku u KHL, rusku Kontinentalnu hokejašku ligu, drugo najjače natjecanje na svijetu. Drugi čovjek Gazproma Aleksandar Medvjedev trebao bi Medveščaku osigurati sponzore za trogodišnji život u KHL-u.

68. Lana Cavar

grafička dizajnerica

Grafička dizajnerica koja je magistrirala na Yaleu Lana Cavar, zajedno s dvije kolegice iz Amerike, objavila je knjigu “Thanks for the View Mr. Mies”. Nakon tri godine opsežnog sociološkog istraživanja tijekom kojeg su napravile tisuće intervjua sa stanovnicima Lafayette parka u Detroitu, napisale su knjigu o tome kako uistinu izgleda život u najvećem stambenom projektu legendarnog arhitekta Mies van der Rohea. Tako su nam pružile priliku da intuitivnije, neposrednije i jasnije doživimo arhitekturu. Izdavač je Metropolis Books/D.A.P. iz New Yorka, a recepcija je izvrsna: pohvalili su ih mnogi, od New York Timesa do Wallpapera.

69. Dario Šimić

bivši nogometaš

Mogao je uživati u lagodnom životu što su mu priuštili nogometni milijuni. Umjesto toga odlučio se pomoći onima najugroženijima u nogometu - nogometašima. Upozorio je da bez njih nema ni Mamića, ni Markovića jučer, a Šukera danas. Obilazi klubove, organizira bijele štrajkove, upozorava na nepravdu, bori se da utjera obveze iz igračkih ugovora, igra presing jučer na Markovića, danas na Šukera da pomognu “svojoj djeci”. Ne miri se s time da je nogomet danas pribijen na stup srama, premda bi trebao biti poželjan djeci, poligon za afirmaciju društvenih vrijednosti. Volio bi, kaže, dočekati vrijeme kada će nas šira javnost drukčije percipirati, da smo obitelj koja je svima na korist.

70. Maroje Mrduljaš

teoretičar arhitekture

Teoretičar arhitekture Maroje Mrduljaš, zajedno s Vladimirom Kulićem (Sveučilište u Floridi), urednik je knjige “Nedovršene modernizacije - Između utopije i pragmatizma” koja je nastala na temelju dvogodišnjeg istraživanja o naslijeđu socijalističke arhitekture i urbanizma na području bivše Jugoslavije. O toj je temi predavao ljetos i na Royal Institute of British Architecture, a knjiga je dobila i nagradu “Neven Šegvić” za najbolji publistički rad na području arhitekture. Izložba o poslijeratnoj arhitekturi bila je u desetak gradova bivše Jugoslavije. Autor je niza zapaženih tekstova o suvremenoj arhitekturi i jedan je od urednika časopisa Oris.

71. Đorđević i Braš

psihijatri

Netipični psihijatar prof. dr. Veljko Đorđević od početka se karijere posvećuje onom od čega dio liječnika nerijetko zazire - komunikacije s pacijetnima i kolegama! Ponekad ga u liječničkim krugovima zbog toga smatraju ‘neozbiljnim’, a da tome nema mjesta dokazuje i otkako se angažirao u dijelu medicine o kojoj se rijetko govorilo - palijativnoj skrbi. S kolegicom dr. Marijanom Braš uspio se izboriti da 2013. bude posvećena tom vrlo važnom dijelu medicine u kojem valja pomoći starima, nemoćnima i teško bolesnima koji su često prepušteni sebi i svojoj bolesti.

72. Mikelić i Vreša

arhitekti

Mlade arhitekte Marina Mikelića i Tomislava Vreša upoznali smo nakon što su dobili natječaj za uređenje Kaptola, kao i na PechaKuchi, predavanjima kreativaca u trajanu od šest minuta i 20 sekundi, gdje su predstavili svoj koncept jedne istarske stancije. Hotelski kompleks u Termama Tuhelj (nagrada “Viktor Kovačić” Udruženja hrvatskih arhitekata i posebno priznanje 47. Zagreb Salona) daje nam naslutiti da ćemo za njih još čuti. Riječ je o tri hotelska kompleksa koji su, među ostalim, povezani i vizualno interesantnom igrom različitih oblika prozora.

73. Hrvoje Maleš

bivši direktor Hajduka

Okoštali nogometni sustav, podmitljiv i korumpiran, riješio se sredinom godine čovjeka koji je lani proglašen osobom 2012. jer je hrabro u bondovskoj akciji s USKOK-om razotkrivao pokvarenost najdelikatnijeg dijela nogometnog sustava - sudačke organizacije. Maleš je, premda ga mnogi osporavaju i ismijavaju, učinio pionirski iskorak, ali je precijenio i vlastiti klub, koji ga nije imao snage sačuvati, i nogometnu organizaciju koja nema snage iščistiti se pa se tiho povukao iz kluba u anonimnost.

74. Bojan Biočina

kirurg

Implantacija kardiovaskularnog zaliska prvi je put u Hrvatskoj obavljena u KBC-u Zagreb, točnije na Klinici za kardiokirurgiju pod vodstvom predstojnika klinike prof. dr. Bojana Biočine. Zalistak je dobiven iz hrvatske Banke tkiva, jedine takve u ovom dijelu Europe. Na taj način prof. dr. Bojan Biočina podigao je razinu kvalitete u liječenju teških kardiovaskularnih bolesti. Bio je i član transplantacijskog tima koji je izveo prvu transplantaciju srca u bivšoj državi.

75. Marin Medak

chef

Pun ideja, entuzijazma i snage, mladi chef ove je godine ostvario san. Nakon što je lani otvorio kiosk s hamburgerima na načelno neatraktivnoj lokaciji u dvorištu zagrebačke Tvornice električnih žarulja, u studenom je uselio u prizemlje iste tvornice. U restoranu industrijskog dizajna sada se, osim hamburgera, za ručak poslužuju lešade, a tri večeri u tjednu kao gosti kuhaju drugi cijenjeni chefovi. Kvaliteta namirnica je vrhunska, atmosfera sasvim opuštena, a cjelokupan koncept ne može se pronaći drugdje u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:13