BORIS MAMIĆ SPLIĆO

BIVŠEG BOKSAČKOG ASA UHITILI SPECIJALCI ATJ LUČKO Zbog mlaćenja vlasnika bara u Münchenu očekuje ga izručenje u Njemačku

Naši su policajci procijenili da je Mamić osoba koja bi pri uhićenju mogla pružati otpor
 Arhiva EPH

Zbog sumnji da je krajem studenoga 2015. u Münchenu pretukao vlasnika jednoga noćnoga kluba, njemački su policajci raspisali europski uhidbeni nalog za Borisom Mamićem zvanim Splićo (42), bivšim hrvatskim boksačkim prvakom u superteškoj kategoriji i dugogodišnjim dečkom manekenke Tamare Roglić.

Odbili platiti piće

Nakon što je Hrvatska prošli tjedan zaprimila nalog, naši su policajci procijenili da je Mamić osoba koja bi pri uhićenju mogla pružati otpor pa su angažirali pripadnike MUP-ove Antiterorističke jedinice Lučko, koji su Mamića prošli utorak presreli na Laništu, okružili ga terencima na ulici i uhitili. Međutim, nekoliko sati kasnije, kada je priveden na Županijski sud u Velikoj Gorici radi postupka izručenja, nadležna sutkinja istrage procijenila je da nema potrebe za Mamićevim pritvaranjem jer se ne protivi izručenju, te ga je pustila da do izručenja bude na slobodi. Kao jamstvo da neće pokušati pobjeći Mamić je sudu predao putovnicu.

- On se nema čega bojati jer ništa nije napravio. Pristao je na izručenje - rekao nam je jučer kratko u telefonskom razgovoru Milenko Umičević, Mamićev odvjetnik.

Mamića, kojeg sportska javnost pamti po boksačkim uspjesima, a šira po dugogodišnjoj vezi s poznatom manekenkom i vlasnicom modne agencije Tamarom Roglić, ali i po nizu nasilnih epizoda zbog kojih je gostovao na stranicama crnih kronika hrvatskih medija, Njemačka traži zbog incidenta koji se 22. studenoga prošle godine dogodio u noćnom klubu Queens u središtu Münchena. Vlasnik kluba, naime, prijavio je da ga je tada napala i pretukla skupina muškaraca s područja bivše Jugoslavije, a sve se dogodilo nakon što su muškarci odbili platiti piće koje su naručili.

Prema iskazu vlasnika Queensa, Mamić i ostali muškarci su ga fizički napali i udarali mu glavom u zid, a jedan od njih mu je nogom stao na vrat kad je pao. Njemačka policija zbog toga je Mamića prijavila za više djela - za iznudu, pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda i prijetnju.

Pancirka i pištolj

Hrvatsko pravosuđe protiv Mamića je u posljednjih desetak godina pokretalo nekoliko postupaka, uglavnom zbog iznuda i prijetnji, no, koliko je poznato, niti jedan nije završio osuđujućom presudom. Tako je među ostalim Mamić u medijima završio zbog poznatoga incidenta u narodnjačkom klubu Fontana u Novom Zagrebu 2006.

Policija ga je tada osumnjičila da je s pancirkom i pištoljem u ruci upao u klub i ispalio nekoliko hitaca u strop, a razlog je navodno bio to što su ga redari neposredno prije toga, navodno bez ikakva povoda, napali i izudarali.

Nakon incidenta Mamić je nekoliko dana bio nedostupan policiji, no ubrzo se sam predao u pratnji odvjetnika. Nitko od svjedoka ga nije uspio identificirati pa je istraga protiv njega ubrzo obustavljena.

Posljednji put hrvatski policajci hapsili su ga zbog iznude prije dvije godine kada je u jedan lokal navodno došao radi primopredaje duga od 130.000 kuna, no uhićen je.

Mamić, svojedobno vrlo perspektivan boksač, novac je u mladosti počeo zarađivati radeći kao redar u diskotekama, prije svega u nekad slavnom klubu Shakespeare na Bačvicama, no prije desetak godina preselio se u Zagreb, gdje je više puta viđen u društvu bivših optuženika iz postupka protiv tzv. zločinačke organizacije.

Zločin na Klisu

Osim kao osumnjičenik, Mamić se u nekoliko postupaka za ubojstva pojavljivao kao svjedok. Najprije za slučaj ubojstva Romana Bakovića koji je u kolovozu 2002. ubijen u Shakespeareu, a kojemu je Mamić prisustvovao kao redar kluba, a zatim i na suđenju Kristijanu Stojanoviću Kikiju za ubojstvo Ive Stipetića na Klisu 2010. Mamić je, naime, prema vlastitu kazivanju, poznavao i žrtvu i okrivljenika.

Susret na dan ubojstva

Sa Stipetićem se susreo na dan njegovoga ubojstva u jednoj teretani u Splitu, međutim porekao je da je sa Stipetićem bio i Stojanović.

Ex Yu bilderi, izbacivači i ultimate fight borci

Zanimljivo je da je njemačka policija Mamića i još nekoliko muškaraca s kojima je bio u društvu opisala kao članove međunarodne skupine United Tribuns koja okuplja bodybuildere, borce iz borilačkih sportova te izbacivače iz klubova, čiji članovi su većinom osobe s ovih prostora. Naime, osnivač udruge United Tribuns, koju njemačka policija dovodi u vezu s držanjem prostitucije i reketom u noćnim klubovima, je Almir Ćulum zvani Boki, boksač iz Prijedora za kojim je trenutačno raspisana Interpolova tjeralica, a on živi u Ključu u Bosni i Hercegovini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:52