NESREĆA U VOJARNI

FOTO: EKSPLOZIJA U VOJARNI KOD KNINA Pirotehničar Marko Odžak podlegao ranama, preminuo u bolnici

Pirotehničari su stradali u dodiru s tzv. zvončićima. Vojarna je 2011. sravnjena sa zemljom poslije više od tisuću eksplozija
 Ante Čizmić/Nikša Stipaničev/CROPIX

16:03 NOVO Od teških ozljeda zadobivenih u eksploziji zaostale mine u vojarni Pađene kraj Knina popodne je u kninskoj bolnici preminuo jedan od trojice ozlijeđenih pirotehničara.

Ravnatelj kninske Opće bolnice "Hrvatski ponos" Oliver Ojdanić potvrdio je da je pirotehničar preminuo nešto iza 15 sati.

Neslužbeno se doznaje kako je riječ o skupniku HV-a Marku Odžaku iz Karlovca, koji je u eksploziji zadobio teške ozlijede u predjelu trbuha i ekstremiteta.

-------------------------------------------------------

KNIN - Trojica vojnih pirotehničara iz Karlovca stradala su danas nešto prije podneva u mjestu Pađene kraj Knina prilikom traganja i razminiranja zaostalih minsko-eksplozivnih tvari na mjestu nekadašnje vojarne koja je u rujnu 2011. godine nakon što je zahvatio požar sravnjena sa zemljom s više od tisuću manjih i većih eksplozija prouzročenih vatrom.

Također neslužbeno, prve informacije iz dobro obaviještenih izvora kazuju, kako su pirotehničari stradali u dodiru s tzv. zvončićima kao osnovnim djelovima kasetne bombe JNA porijekla i koje je HV nakon 5.kolovoza 1995. godine, jednako kao i mnogostruki ubojiti topnički arsenal streljiva raznog kalibra zatekla u skladištu.

Ozlijeđeni pirotehničari su nakon stradavanja kolima Hitne pomoći prevezeni na Hitni kirurški odjel OB Knin gdje je nad istima u tijeku medicinska obrada.

Slobodna Dalmacija od ravnatelja kninske bolnice doznaje da su dvije osobe dovezene na hitni prijem, od čega se jedna bori za život, a druga je lakše ozlijeđena.

Jedan od pirotehničara je pušten na kućnu njegu, jedan je zadržan na promatranju, dok je trećem pirotehničaru amputirana lijeva noga i bori se za život. Prema neslužbenim informacijama, u bolnicu je zaprimljen u stanju ireverzibilnog šoka i u jako je teškom stanju. U tijeku je operacija, a u jednom trenutku su liječnici čak razmatrali transport helikopterom u Zagreb, ali su od toga odustali zbog bojazni od pogoršanja situacije.

Prema neslužbenim informacijama, osim teških ozljeda nogu zadobio je i ozljede ruku.

U 17 sati zakazan je dolazak generala Mate Ostovića, koji će obići mjesto tragičnog događaja, a vjerojatno će nakon toga doći u Opću bolnicu u Kninu.

Kako je objavljeno na stranicama MORH-a, stradali su nadnarednik Dalibor Batinić, skupnik Marko Odžak i vojnik Davor Perković. Jedan od dvojice lakše ozlijeđenih, nadnarednik Dalibor Batinić otpušten je iz bolnice nakon obavljene medicinske obrade, a drugi lakše ozlijeđeni pirotehničar, vojnik Davor Perković zadržan je na liječničkom promatranju do daljnjega. Treći, teško stradali pirotehničar skupnik Marko Odžak i dalje je pod intenzivnim medicinskim nadzorom zbog zadobivenih teških ozlijeda.

Podsjetimo, vojarna HV-a u Pađenima, naslijeđena od bivše JNA i vojske SAO Krajine u kojoj je bilo uskladišteno većinom topničko streljivo teškog kalibra kao i dio kasetnih bombi "otišlo je u zrak" 13. rujna 2011. godine nakon što je skladište oko 17,15 minuta zahvatio obližnji požar koji se nošen jakim vjetrom "provukao" kroz ogradu i zahvatio gustu borovu šumu unutar iste.

Iako su tada vojnici koji su opsluživali skladiše čak i po cijenu vlastitog života pokušali požar staviti pod nadzor, vatra istog brzo se uvukla među eksplozivne tvari nakon čega su uslijedile prve detonacije i evakuacija vojarne kao i ukupnog stanovništva u krugu od pet kilometara.

Potom je u tri dana skoro u cijelosti otišao u zrak arsenal od ukupno 1800 tona tzv., neperspektivnog streljiva, dok je na mjestu nekadašnjih skladišnih prostora ostao krater u opsegu od 50 metara.

Iako su vojne i policijske strukture dugo potom upozoravale da se u zoni djelovanja eksplozija još može naići na primarno tzv.zvončiće i ostale neeksplodirane projektile, dio neodgovornih se nerijetko samoinicijativno upuštao u potragu za istima, sve zbog bakra i potom prodaje istog kao sekundarne sirovine.

Ministarstvo obrane: Do eksplozije je došlo prilikom čišćenja terena

Ministarstvo obrane potvrdilo je da je jutros u 10 sati 40 minuta prigodom čišćenja - sanacije terena Vojnog skladišnog kompleksa Pađene došlo je do nekontrolirane eksplozije zaostalog minsko eksplozivnog sredstva, koje se nalazilo u visokom raslinju u skladišnom kompleksu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 18:55