SLUČAJ RITZ

Iskaz vještaka odlučit će o sudbini tri maloljetnika

Ako stručnjaci ne usklade mišljenje o uzroku smrti, sutkinja će zatražiti nadvještačenje
 privatna arhiva

ZAGREB - Napadači na Luku Ritza još su jednom sjeli na optuženičku klupu na Odjelu za mladež Općinskog kaznenog suda, a na sudu su saslušani prijateljica i prijatelj jednog optuženog.

Budući da je postupak zatvoren za javnost, nije poznato što su točno pričali u sudnici. No, neslužbeno doznajemo da je saslušano dvoje maloljetnika, inače prijatelja jednog od optuženih mladića.

Djevojka koja je svjedočila nije imala neposrednih saznanja o premlaćivanju Luke na autobusnoj stanici, odnosno kobne večeri nije bila s mladićima u društvu. Niti drugi svjedok nije bio prisutan kada je Luka napadnut.

No, u cijelom postupku ključno će biti iduće ročište kada će biti ispitani medicinski vještaci. Sutkinja, koja vodi postupak, pozvat će osam liječnika i medicinskih vještaka iz Zagreba i Splita čiji su vještački nalazi o uzroku Lukine smrti potpuno proturječni.

Punoljetnik osuđen

Kao što smo već pisali, medinski vještaci iz Zagreba u nalazu su zaključili da Lukina smrt nije uzrokovana udarcima, odnosno da je maturant Grafičke škole preminuo od aneurizme. Vještaci iz Splita, pak, smatraju da je Lukina smrt ipak posljedica napada. Obje ekipe vještaka svoje su nalaze napravili prije početka suđenja, a predviđeno je da ih u sudnici obrazlažu dva dana.

Ako se osmero stručnjaka, po četiri iz svake ekipe, ne slože u nalazima odnosno u mišljenju je li aneurizma urođena ili je prouzročena udarcima, moguće je da se zatraži i nadvještačenje kako bi se otkrila tajna Lukine smrti.

U svakom slučaju, optuženi mladići se se izjasnili da nisu krivi. Jedan od petorice napadača, S. Š. (18), već je proglašen krivim za smrt omiljenog maturanta, a postupak protiv njega bio je izdvojen jer je jedini bio punoljetan.

I to je suđenje bilo zatvoreno za javnost zbog ostalih sudionika u postupku, a izrečena mu je odgojna mjera upućivanja u odgojni zavod u Turopolju. Najmlađi mladić koji je napao Luku izdvojen je iz ovog postupka jer je prije početka suđenja u drugom predmetu pravomoćno proglašen krivim.

Maloljetnički zatvor

Riječ je o slučaju u kojem se u rujnu prošle godine u Zoološkom vrtu potukao s kolegom iz razreda jer ga je zadirkivao da se boji zmija. Izrečena mu je odgojna mjera upućivanja u odgojni zavod. Inače, teretilo ga se za premlaćivanje i nasilničko ponašanje. Za R. L. i M. K. tužiteljstvo predlaže mjeru upućivanja u odgojni zavod, dok je za K. M. jedino predložen maloljetnički zatvor.

Od tuge prodali vikendicu u koju su išli s Lukom



- Imali smo prekrasnu vikendicu nedaleko od Zagreba koju smo uređivali s puno ljubavi i to je bila naša oaza koju smo posjećivali s Lukom dok je još bio malen. Nedavno smo prvi put od njegove smrti išli tamo i tek tada shvatili da smo ga zauvijek izgubili. Bilo je to poput šamara. Nismo više mogli tamo boraviti pa smo je prodali - kaže Suzana Ritz, Lukina majka. Dodaje kako je to najbolji opis kroz što prolaze. ( T. Novak)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 14:28