OKRUTNO UBOJSTVO

MISTERIOZNI ZLOČIN NA PETROVOJ GORI Tko je zadavio starca (75) i ostavio kapu s petokrakom i dinare?

Moj branjenik je imao 400 kuna, konzerve i jabuke koje su nedostajale iz kuće žrtve, ali nije ubio, tvrdi Hegićev odvjetnik
 Robert Fajt/CROPIX

Momčilo Španović, 75-godišnji starac, ubijen je prije dvije godine na pravoslavni Uskrs na kućnom pragu u Krstinji nedaleko od granice s BiH. Ruke su mu na leđima bile vezane plavom vezicom i dodatno pričvršćene za ogradu. Preminuo je od gušenja jer mu je ubojica, gurajući mu potkapu u usta, u grlo gurnuo zubnu protezu. U blizini tijela pronađena je partizanska kapa i košulja te jugoslavenski dinari.

Bio je izuzetno siromašan, preživljavao je od skromne poljoprivredne mirovine, a hranila ga je susjeda. Nakon petomjesečne istrage policija je na cesti pokupila Elvedina Hegića te ga optužila za ubojstvo iz koristoljublja.

Hegić, osuđivani međunarodni kriminalac koji je zbog toga i deportiran iz Kanade, navodno se skrivao u jednoj od partizanskih zemunica na Petrovoj gori. Ali ispostavilo se, nije ubio Španovića.

Sutkinja Sanda Janković nepravomoćnom ga je presudom zbog nedostatka dokaza oslobodila optužbe, ali i jednoipologodišnjeg pritvora u karlovačkom zatvoru.

Hegićev odvjetnik Hasan Karajić ne krije zadovoljstvo presudom. Zahvaljuje na hrabrosti sutkinji Janković, ali se i sam, kao građanin, pita: Tko je onda ubio siromašnog starca zbog 400 kuna?

- Cijelo suđenje temeljilo se na indicijama Državnog odvjetništa koje čak nisu bile ni zatvorene, nakon što je moj branjenik uhićen sa 400 kuna u džepu, te s jabukama i konzervama koje su navodno nedostajale iz kuće ubijenoga. On se samo našao u krivo vrijeme na krivom mjestu. Sada samo mogu čestitati sutkinji Janković što ga je oslobodila, jer nije kriv. On nije, ali tko jest? To se moramo zapitati.

Načelnik policije sazvao je konferenciju za novinare prije dvije godine i objavio da su razriješili slučaj kaznenog djela ubojstva u Krstinji i da je za njih taj slučaj razriješen. I što ćemo sada? A što je s činjenicom da je ubijeni dvije godine ranije također bio opljačkan i pretučen, a to također nije razriješen slučaj - pita se odvjetnik Hasan Karajić.

On čak više i nije u kontaktu sa svojim branjenikom, pretpostavlja da se već vratio u rodnu Veliku Kladušu.

- Državno odvjetništvo najavljuje žalbu Vrhovnom sudu, pričekat ćemo okončanje spora, a onda ćemo potraživati odštetu za mojeg branjenika koji je nevin u pritvoru proveo godinu i pol dana - kaže odvjetnik Karajić.

Županijska državna odvjetnica Gordana Križanić smatra da slučaj još nije okončan.

- Mi ćemo se žaliti, jer da nismo smatrali da je to počinitelj, ne bismo ga ni teretili. Ako nam žalba bude odbijena, naložit ćemo policiji da nastavi za traganjem za nepoznatim počinteljem - rekla je državna odvjetnica Križanić.

Policija: Za nas, slučaj je zatvoren

U karlovačkoj policiji nam kažu da je za njih ovaj slučaj ubojstva doista zatvoren predmet. I dalje smatraju da su kazneno prijavili počinitelja i Državnom odvjetništvu proslijedili sve dokaze. Novu istragu mučkog ubojstva u Krstinji otvorit će tek ako za to dobiju zahtjev Županijskog državnog odvjetništva, s kojim su u suradnji i do sada provodili istragu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 03:14