KAZNENO DJELO PROTIV ZDRAVLJA LJUDI

Optužnica protiv dvoje doktora: Beba ne bi umrla da ste Anelu porodili na carski rez

Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv koprivničkih ginekologa dr. Smiljke Behin i dr. Gorana Bojanića zbog mrtvorođene bebe majke Anele Zvonar Šuvajić. Ugledne ginekologe tereti se za teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi.

Što se točno dogodilo te tragične večeri? Prije dvije godine, točno 5. prosinca 2010., na odjelu ginekologije Opće bolnice u Koprivnici dežurna liječnica bila je Smiljka Behin, a tamo je bio i doktor Bojanić, koji je vodio cijelu trudnoću pacijentice i koji je na njen poziv došao u rađaonicu. Pojavili su se problemi, ali oni su, navodi se u optužnici, propustili poroditi bebu carskim rezom na vrijeme. Zato je beba, prema optužnici, umrla. Optuženi liječnici odbili su razgovarati o navodima iz optužnice.

“Unatoč slabim trudovima, porođajnoj težini fetusa, činjenici da je pacijentica već ranije imala jedan porod okončan carskim rezom i da je nalazom registrirana ugroženost fetusa, nisu ubrzavali porod i nastavili su rodilju porađati prirodnim putem”, piše u optužnici.

Zašto nisu slušali

Carski rez kasnije je ipak obavljen, ali zbog zakasnjelog poroda dijete je rođeno mrtvo.

Anela Zvonar Šuvajić i obitelj uvjereni su kako se ništa ne bi dogodilo da su liječnici slušali molbe svih i napravili carski rez.

Anela je prije nekoliko godina rodila carskim nakon što joj se dijete okrenulo u maternici. I posljednji porod htjela je obaviti isključivo carskim jer se bojala da joj tijelo neće izdržati napore.

Kako je ispričala njezina obitelj, dogovorila je s ginekologom operaciju, o čemu je i jutro prije nesretne noći izvijestila obitelj SMS-om.

Tražila je carski rez

No, dežurna liječnica na odjelu za ginekologiju i porodništvo odlučila je da neće raditi carski rez te je Aneli dala drip za poticanje prirodnog poroda. Nakon nekoliko sati bez ikakvih pomaka, kako su nam bili ispričali očajni roditelji, i dalje su inzistirali na prirodnom porodu unatoč Anelinim molbama da je operiraju.

Nikad neće trčati

Anela, koja živi u Grgincu blizu Bjelovara, posljednjih je 16 dana trudnoće provela u koprivničkoj bolnici pod nadzorom ginekologa i nije joj jasno zbog čega je sve moralo tragično završiti. Od obitelji smo doznali da su nakon dripa trudovi bili izuzetno slabi, a dijete je težilo 3920 grama pa je, kažu, bilo nemoguće poroditi ga prirodnim putem. Kad su liječnici ipak odlučili obaviti carski, bilo je prekasno jer se dijete ugušilo majčinom krvlju u puknutoj maternici.

Da stvar bude gora, tijekom poroda Aneli je pukla maternica, koja je kasnije zašivena, a pogreškom je za maternicu zašiven i bubrežni kanal pa je Anela dugo morala nositi kateter!

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 17:00